Instal·lats els primers semàfors de Mortadel·lo i Filemó

Els dos semàfors per a vianants s’han instal·lat a la cruïlla dels carrers del Treball i del Concili de Trento, al districte de Sant Martí, i són un reconeixement pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez. Abans de final d’any se’n col·locaran tres parells més, proposats per entitats de la ciutat.

21/10/2023 12:32 h

Ajuntament de Barcelona

La instal·lació dels semàfors de Mortadel·lo i Filemó, una iniciativa del professor navarrès Francisco Javier Ibáñez, ha tingut un ampli suport social, gràcies a l’estima de la societat vers els personatges i el seu creador.

Cada semàfor mostra la figura del personatge de Filemó en el llum vermell i la de Mortadel·lo en el verd. Aquests semàfors tenen les mateixes característiques que els models actuals que s’instal·len a la ciutat: són grocs, amb leds i de policarbonat, amb un nucli d’alumini que proporciona una alta resistència al vent i a les col·lisions de vehicles, i estan equipats amb dispositius sonors per a invidents.

La ubicació s’ha escollit per la proximitat a la Biblioteca Gabriel García Márquez, on hi ha un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri i va assistir a la inauguració de l’equipament. La biblioteca ha estat recentment reconeguda com la millor biblioteca pública del 2023 i ha obtingut el premi FAD d’arquitectura.

Tres ubicacions més

Abans de final d’any es preveu instal·lar tres parells més de semàfors de Mortadel·lo i Filemó en diferents punts de la ciutat:

  • La cruïlla de la gran via de les Corts Catalanes amb el carrer de Bac de Roda, un àmbit proper al lloc on residia el dibuixant.
  • La cruïlla del carrer del Comte d’Urgell amb el carrer de Manso, per la proximitat amb el Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni.
  • La cruïlla de la ronda de Sant Pere amb el passeig de Gràcia, un espai central de la ciutat.

Les ubicacions han estat proposades per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Martí de Provençals, l’Associació Professional del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni i la Colla Trabucaire de Sant Martí de Provençals.

La instal·lació dels semàfors vol ser un reconeixement més a Francisco Ibáñez i a la seva obra, després que el 4 d’octubre d’aquest any es lliurés al dibuixant la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum.

Notícies relacionades