Intervenció artística efímera: La Balsa de la Medusa

02/12/2021 08:36 h

Districte Les Corts

El divendres 3 de desembre es va celebrar l’acte en record de les víctimes de la pandèmia i homenatge als serveis essencials, amb la inauguració de la intervenció artística efímera a l’espai públic “La Balsa de la Medusa”, a càrrec de l’artista Agustín Fructuoso.

L’autor contextualitza la seva obra:

“No entenc una intervenció artística en un espai públic sense cercar la complicitat de les ciutadanes i ciutadans que hi participen del mateix”

Aquesta afirmació, política, defensada des d’abans de l’aparició de la covid se m’ha reafirmat a partir de l’experiència viscuda després. L’espai privat dona lloc a la manifestació del que és íntim i aquest a l’aparició de la poesia com a refugi personal-individual de resistència. L’espai públic -no únicament l’espai urbà- cal defensar-ho des de la construcció col·lectiva com a conseqüència de la participació i la responsabilitat individual.

No són temps de monuments personalistes. És un temps en què la cultura i l’art com a tal, s’han de manifestar amb la màxima evidència possible com aquell espai públic transversal, de progrés, comunicació i, també, de consol, perquè d’aquesta manera és quan adquireix la seva màxima expressió estètica i moral.

La Balsa de la Medusa vol ser una espècie de metàfora d’allò “col·lectiu”. Al projecte no hi ha jerarquia estètica, ni de composició, ni objectual. La instal·lació podria continuar desenvolupant-se pels seus quatre costats o disminuir de la mateixa manera sense minvar la seva intenció. El projecte s’ha treballat a partir dels elements: títol La Balsa de la Medusa, amb la seva càrrega històrica i icònica, el flotador com a imatge amb totes les seves connotacions simbòliques i emocionals com a objecte, i les paraules i frases regalades per veïnes i veïns del districte de les Corts com “allò” que donasentit actuant de “ciment” entre les diferents parts: títol, espai, aigua, objecte que construeixen la metàfora col·lectiva de “la balsa”.

Vull mostrar el meu agraïment a totes aquelles persones que amb la seva feina han fet possible la realització del projecte i amb una profunda emoció cap a les persones que amb la seva generositat han omplert el meu somni amb les seves paraules, sempre he tingut clar que sense elles el projecte  no tindria cap sentit.

Vídeo de l’obra artística efímera

Agustín Fructuoso
Autor de La Balsa de la Medusa

Perfil de formació i professional de l’autor
Llicenciat en BBAA per l’Universitat de Barcelona,  Director del TPK Art i Pensament Contemporani del 1997 al 2017. Ha presentat treballs, entre d’altres, a galeries de Barcelona, Madrid, Sevilla, Porto, Nîmes, Montpellier, Kóln, Düsseldorf, Berlín, Amsterdam, Kaunas, Seattle, Vancouver, Eupen, Katowice i Pécs. Ha participat a la Group Art Work de Kassel, a la Biennal Abattoirs de Marsella, a l’Espai Resonnances de la Biennal de Lió, a la Biennal Ostrale a Dresden, a l’ARCO amb la Sala Gaspar i a l’ARTEXPO amb l’espai Miquel Gaspar.