La FESC 2020 Virtual: més de 180 entitats inscrites i 60 activitats durant el mes de l’ESS

La FESC (del 23 d’octubre al 22 de novembre) d’enguany (la que fa 9) arriba enmig d’una pandèmia que ha trasbalsat la normalitat. La Fira de l’Economia Solidària de Catalunya s’adapta als temps actuals i reivindica, un cop més, el seu paper transformador i de promoció d’una altra normalitat on les persones i la qualitat de vida estiguin al centre de l’economia. L’Arnau Galí i Montiel, cocoordinador de la fira, ens explica els detalls de la 9a edició.

20/10/2020 15:53 h

Ajuntament de Barcelona

Com funciona la coordinació de la FESC?

Som una comissió de treball de la Xarxa d’Economia Solidària, formada per persones sòcies de diverses entitats i alguna sòcia individual. D’aquesta plenària pengen diverses comissions i gent treballant per coordinar totes les feines que s’han de fer. Les comissions de treball internes són les que s’encarreguen d’organitzar la Fira any rere any: la de gestió de persones, encarregada de tot el voluntariat que participa d’una fira convencional; la de comunicació; la de logística; la d’activitats culturals; la comissió de continguts… aquestes són les comissions més importants.

“Volem aire FESC”: Per què aquest lema? Què voleu transmetre?

La FESC va començar a preparar-se quan encara no estàvem confinades a la primera onada. La Comissió de continguts escull la temàtica amb una pluja d’idees en funció de les sensibilitats, les percepcions de l’equip… I es va plantejar l’opció de parlar de la transició eco social. Al final, va ser totalment encertada aquesta percepció! En confinar-nos vam confirmar que aquesta temàtica és clau.

A partir d’aquí, vam fer un taller virtual participatiu amb l’Apòstrof on vam decidir el nom, tot plantejant diverses opcions i tenint en compte la temàtica escollida prèviament. Hi havia una idea prou potent de treballar totes les vessants de la transició eco social. I una de les idees que hi havia era poder parlar de què hem fet i quins deures tenim la pròpia economia solidària. Mirar-nos una mica el melic i preguntar-nos: “Ho estem fent tot bé?”

Com us heu adaptat a les circumstàncies d’aquest 2020 tan diferent?

Nosaltres, ja el 23 o 24 d’abril, veient com altres esdeveniments responien a la pandèmia, vam decidir confinar i fer virtual, preventivament, la FESC 2020. Quan vam decidir que confinàvem la fira va ser per poder adequar la realitat de la fira a la realitat d’aquest any, i adequar una fira presencial a la virtualitat. Així, per exemple, una de les particularitats que té la FESC és que és una marató d’activitats de generació de relat en 48 hores. Això no es pot fer a nivell virtual, perquè no és com funcionem mentalment -necessitem desconnectar. Allarguem la fira tot el mes: la fira dura del 23 d’octubre al 22 de novembre. És fer-ho fàcil per a la gent i donem peu a poder fer totes les activitats i que totes les entitats puguin participar-hi a la seva manera. 

Quines altres novetats heu afegit?

Aquest any hem introduït una novetat que és la FESC ampliada. La temàtica és la transició eco social cap a una vida més sostenible a tots els nivells: energètic, de consum, de treball, industrial… i totes les acciones del programa de la FESC giraran entorn a això.

Teníem la certesa que es presentarien propostes que no estarien dins de la temàtica oficial però igualment valuoses i vam inventar la FESC ampliada. Totes les activitats estaran dins de programa, la única diferència és que les activitats de la FESC utilitzaran la nostra infraestructura per poder desenvolupar aquestes xerrades i a la FESC ampliada s’hauran d’organitzar les pròpies entitats.

I com funciona la FESC virtual?

Ara mateix hi ha uns 180 entitats inscrites per exposar els seus serveis i productes en un apartat especial d’ofertes i promocions. I de xerrades n’han quedat unes 60 activitats en total. De les quals, unes 30 formen part de la FESC, unes 25 són de la FESC ampliada i la resta són activitats culturals.

El web serà interactiu i potent. Un lloc on trobar les dues principals potes de la fira: per una banda les expositores i per l’altra la generació de relat. Hem dissenyat una pàgina que es presentarà el dia 23 d’octubre amb la idea de que les usuàries entrin i es trobin un web immersiu, amable, senzill, fàcil de navegar, on el primer que puguin fer sigui escollir una navegació lliure o acompanyada.

La navegació acompanyada té a veure amb quin perfil de persona usuària ets en aquell moment, si entres amb el barret de l’administració pública, si entres amb el barret de persona individual que vol conèixer l’ESS o si entres amb el perfil d’una empresa… A partir d’aquí et proposarem una navegació adaptada a aquests tres perfils i es donarà informació rellevant a cadascun dels perfils.

L’altra part de la FESC virtual és la que fa referència a les activitats. Aquesta part del web també és preciosa, molt visual, amb un format molt similar a les plataformes de visualització de sèries. Aquí hi haurà tota l’agenda amb les activitats que es podran veure cada dia i l’activitat que s’estigui desenvolupant en aquell moment en directe sortirà a la home principal.

 Quin paper tindrà el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores?

La XES forma part de l’organització del FSMET i malgrat tenir òrgans de decisió diferents i òrgans de coordinació diferents, hem cregut convenient acollir alguns esdeveniments. Els esdeveniments que estaven previstos per l’octubre es faran sota el paraigües de la FESC ampliada.

 Com s’ha cuinat tot això?

Tot s’ha fet amb codi lliure, amb codi obert, i les infraestructures digitals amb les que s’emprendran i es generaran tots els continguts seran també de codi obert. Per tant, hem obviat grans plataformes i demostrem que des del programari lliure i des de la mancomunació i cooperativitat de serveis es poden fer grans coses. En aquest cas el que hem fet és mancomunar un servidor amb un conveni amb l’Associació per l’expansió de la xarxa oberta a Catalunya, a quatre bandes: la XES, la Fede – la Coordinadora d’organitzacions per la justícia global, el SMAC/ sindicat de músics activistes de Catalunya i la Literal, la fira de llibres i idees radicals.

Tot està ubicat a Barcelona, a Catalunya. De tal manera que haurem generat sobirania tecnològica també en aquest sentit de manera mancomunada, cooperativa i solidària. Això és una altra cosa que posem en valor a la FESC 2020.

Quan passi la FESC 2020 on quedaran els continguts?

La idea és que tot quedi online, posar a disposició un web repositori. A partir també del programari lliure oferirem tots els continguts de la Fira d’Economia Solidària 2020 després en un bon format, a la pàgina habitual. Si podem, el repositori estarà ja disponible el segon o tercer dia de la FESC. Així la gent que no pugui veure la inauguració o les xerrades, ho podrà veure a mitjans de la primera setmana de la fira.

Aquesta edició és la novena. Quina valoració fas de la Fira i la seva història?

La valoració és molt potent. Els inicis es van fer amb una sabata i una espardenya. Hi havia pocs recursos, molt poques entitats… A mesura que la gent que va estar al principi va anar fent bona feina i va mostrar que era una fira que valia la pena per les pròpies entitats, va guanyar també en reconeixement extern. I a base de bona feina de l’equip tècnic de tots aquests anys, la fira es va anant fent gran. La cúspide va ser l’any passat amb 15.000 persones visitant-la en dos dies, amb prou feines 48 hores. Aquesta participació dona peu a pensar que és una fira que comença a estar consolidada. A més, té un pressupost potent que permet fer més i millor les coses. Tot fa pensar que si al 2021 tot torna a una certa normalitat i es pot assistir a esdeveniments amb públic, la FESC encara serà més gran i consolidada.

Com es valora la col·laboració de les administracions públiques?

S’ha de posar en valor la necessitat des de l’Economia Solidària d’aliar-nos amb el sector públic, en tant que el sector públic és l’únic que capaç de redistribuir equitativament la riquesa i arribar a sectors socioeconòmics als quals encara no hem arribat. En el cas de la FESC, a més, la Generalitat a través del Departament de Treball, Afers Social i Famílies, i l’Ajuntament de Barcelona a través d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, en són dos dels principals patrocinadors.

En general, valorem positivament tot el que s’està desplegant al voltant tant dels ateneus cooperatius com dels serveis publico-cooperatius-comunitaris. Tot el que vagi en aquesta línia ens sembla genial. Que cal fer més? Sempre. Que cal fer-ho millor? Sempre. Però aquestes bases són molt potents i positives.

També s’ha de posar de relleu totes les entitats patrocinadores i col·laboradores sense les quals no es podria fer una fira tan rellevant com aquesta: l’AESCAT, Arç Cooperativa, Coop57, Cooperatives de Treball, Col·lectiu Ronda, Konexiona, Fiare BE, Fundació Roca Galès.

 Com voleu fer créixer la FESC?

Una de les coses que ens plantegem arrel d’aquest confinament és la idea de que la fira sigui més de tot el territori: fer-la més de Catalunya i no tant de Barcelona. Estem buscant la possibilitat de que alguns espais culturals de l’economia solidària d’arreu del territori puguin acollir-ne activitats en el futur i arribar a més gent.

L’altra és a través d’una iniciativa a la qual aquest any ja hi hem format part: la Tardor Transformadora, que és una programació cultural conjunta amb moltes altres activitats i que té a veure amb el servidor mancomunat. La tardor transformadora ja ha començat amb el Festival Esperanzah i el Festival Tectònic… hi ha molts festivals petitons que formen part d’aquesta programació conjunta que dura tota la tardor i a la qual la fira hi participa des de les seves activitats culturals. Així arribem a un altre tipus de públic i ens sumem a la reivindicació de que la cultura no només és segura sinó que és imprescindible per a la transició social que tant reivindiquem i per la qual lluitem des de l’economia solidària.