La Guàrdia Urbana desplega un dispositiu d’estiu per garantir la convivència i la seguretat a la ciutat

L’objectiu general d’aquest dispositiu és assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat. En aquest dispositiu es treballarà de manera coordinada i conjunta amb la Policia de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, i amb la resta de serveis municipals.

25/06/2021 10:59 h

Regina Navarro

Seguretat ciutadana

Pel que fa la seguretat ciutadana i conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, es treballarà en la prevenció de la seguretat ciutadana actuant prioritàriament en el cas de les persones que realitzin actes com furts, robatoris amb violència, estrebades i tot tipus d’activitats que, per la seva reiteració, siguin susceptibles de produir alarma social, independentment de la gravetat del fet.

També amb els Mossos d’Esquadra es desplegaran dispositius en el marc del pla d’acció Tremall de lluita contra la multireincidència que actua a la ciutat. L’objectiu d’aquest pla és detectar i prevenir fets delictius comesos per persones reincidents, així com detenir aquestes persones. En aquests patrullatges es combinen efectius de paisà i uniformats, i es realitzen en zones on hi ha una concentració més gran de persones i d’establiments d’oci nocturn. La Guàrdia Urbana prestarà una atenció especial als eixos comercials i els entorns de mercats municipals.

Ús intensiu de l’espai públic

El cos de policia barceloní controlarà l’ús intensiu dels espais públics i intervindrà de manera preferent en el control de conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic, com el consum d’alcohol i d’estupefaents.

La reducció de la contaminació acústica també serà un motiu de seguiment: els sorolls generats tant pels locals de concurrència pública i/o els seus clients com pels provinents d’habitatges, o per l’ús d’instruments musicals a la via pública que provoquin molèsties reiterades al veïnat i la resta d’usuaris dels espais públics.

Els agents vetllaran pel compliment de la normativa dels locals de concurrència pública. Entre d’altres, es prestarà una atenció especial als horaris de tancament, el control de les terrasses i els vetlladors, els possibles excessos d’aforament i les molèsties provocades pels locals, i si escau, es portaran a terme inspeccions administratives. També es prestarà una atenció especial al control de les infraccions i les molèsties relacionades amb els habitatges d’ús turístic. Es continuarà treballant per evitar la realització de festes il·legals o no autoritzades.

Seguretat viària

Un altre dels objectius serà augmentar la seguretat viària i reduir el nombre d’accidents i de víctimes. Es farà una atenció especial a evitar i corregir conductes de risc que poden ser la causa de sinistres i les que poden afectar la seguretat i mobilitat dels vianants. En aquest sentit, s’incrementaran els controls d’alcoholèmia, els drogotests i els de velocitat. També es mantindrà l’increment del control dels vehicles de mobilitat personal d’ús comercial, especialment els bicitaxis.

Platges segures

La Guàrdia Urbana mantindrà desplegat el Grup de Platges per fer front a les accions que tinguin lloc en aquesta zona de la ciutat. I ho farà des de la seu situada a l’edifici de l’Oficina Conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra del passeig de Joan de Borbó, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul de l’espigó de la platja del Bogatell. El Grup de Platges està format per 90 agents que patrullen a peu i 32 vehicles (escúters, vehicles de quatre rodes, bicicletes, quads adaptats especialment per circular per la sorra i embarcacions semirígides).

Controls de les zones forestals

La zona forestal del parc de Collserola també disposarà d’un dispositiu de patrullatge preventiu. Les unitats territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris se n’encarregaran, cadascuna amb els seus propis recursos. El duran a terme agents amb habilitats i coneixements específics (equips de patrullatge forestals) que utilitzen turismes tot terreny i motos tot terreny. També hi participarà la Unitat Muntada del cos de policia barceloní.