Continuen les obres a la via Laietana per fer-la més sostenible, verda i amable

Al llarg del mes de juny continuen els treballs de renovació i millora dels serveis. S'estan duent a terme en el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura, a la banda del Llobregat, i el carrer de Jonqueres. Podeu consultar al butlletí adjunt els treballs previstos.

30/03/2022 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Els treballs que s’hi realitzaran són:

– Al carrer de Jonqueres:

  • Demolició parcial de la calçada i vorera. En execució.
  • Excavació de rasa.
  • Substitució de la canalització antiga d’aigua.
  • Pavimentació provisional de la calçada i la vorera.

– A la Via Laietana, en el tram entre la pl. d’Urquinaona i el c. Comtal:
Cales per a la detecció de serveis. En execució.

  • Desviament de l’actual xarxa elèctrica. En execució.
  • Substitució de la canalització antiga d’aigua.
  • Renovació de la xarxa elèctrica.
  • Pavimentació provisional de la calçada i la vorera.

Informació destacada per als vianants

A la Via Laietana s’habilita un pas per als vianants protegit i senyalitzat a la vorera banda Llobregat. La vorera banda Besòs roman sense afectacions.
Al carrer de Jonqueres la vorera banda Besòs queda amb una amplada reduïda i es recomana el pas per l’altra vorera.

La reurbanització del tram entre Urquinaona i Antoni Maura preveu la ampliació de les voreres fins a 4,05 metres i la creació de més espais de passeig. Una nova plaça a Antoni Maura connectarà la catedral amb el Mercat de Santa Caterina. També es renovarà la cruïlla del carrer de Jonqueres i es crearà un nou pas per a vianants. A més, s’hi plantaran més arbres, per incrementar el verd urbà, i es millorarà la pavimentació i la il·luminació de la zona.

La reforma de la via Laietana està basada en el pla Superilla Barcelona, que deixa enrere el model de mobilitat privada aplicat fins ara i posa al centre la mobilitat sostenible.

Aquest model de transformació urbana dona més espai als vianants, les bicicletes i el transport públic. L’objectiu és aconseguir un eix més accessible i segur i amb més espais d’ús públic, per connectar millor els barris a banda i banda de la via, afavorir el comerç local i reduir el soroll i la contaminació a la zona.

Afectacions de la mobilitat durant les obres

Fins a principis d’abril les actuacions se centraran a la vorera de la banda del Besòs i ocuparan un dels carrils de circulació descendents. Però l’afectació més important es produirà a principis d’abril, amb els treballs a la vorera de la banda del Llobregat.

Mentre duri la primera fase, la circulació en sentit muntanya quedarà restringida a un sol carril d’ús exclusiu per al veïnat, aparcaments i serveis, fins a la plaça d’Antoni Maura. En sentit mar, hi haurà un carril bus i un carril de circulació per a vehicles privats.

El recorregut alternatiu de pujada es farà per l’avinguda del Marquès de l’Argentera, el passeig de Picasso, el passeig de Lluís Companys i la ronda de Sant Pere. Les línies de bus 47, V15 i V17 en sentit muntanya es desviaran per aquest itinerari, mentre que el bus de barri 120 mantindrà el recorregut habitual. Aquesta nova configuració dels recorreguts s’aplicarà també als desplaçaments en bicicleta.

Pel que fa al comerç, les botigues i els mercats es mantindran oberts durant les obres, i s’anirà informant sobre la ubicació de les zones de càrrega i descàrrega.

No hi haurà afectacions significatives pel que fa a les sortides de metro ni a les places reservades a persones amb mobilitat reduïda i dels hotels. Les parades de taxi situades a la plaça d’Antoni Maura es mantindran fins que comencin les obres; aleshores es traslladaran definitivament al carrer de Joaquim Pou.

Accions informatives

Des del 8 de febrer un equip d’informadors i informadores treballa a la zona per comunicar les afectacions als comerços i el veïnat. Es distribuirà un fullet informatiu i una carta informativa a les porteries de la via Laietana i els entorns.

A més, l’evolució de l’obra es podrà seguir per correu electrònic a través del butlletí periòdic d’informació del Districte, i des del mòbil pel canal de Telegram de Ciutat Vella. 

Un cop s’acabin les obres de la primera fase, començaran les actuacions al segon tram, entre la plaça d’Antoni Maura i la plaça d’Idrissa Diallo.

La transformació de la via Laietana tindrà un pressupost total de 32,9 milions d’euros.