Mor Juan Navarro, històric activista veïnal de Nou Barris i ex-membre del CAGG en representació del districte

El Consell Assessor de la Gent Gran se suma a les mostres de condol per la pèrdua del Sr. Juan Navarro, històric activista veïnal de Nou Barris i ex-membre del CAGG en representació del districte. Compartim la informació del Districte de Nou Barris sobre la seva trajectòria.

08/02/2021 20:27 h

barcelona.cat

El Consell Assessor de la Gent Gran se suma a les mostres de condol per la pèrdua del Sr. Juan Navarro, històric activista veïnal de Nou Barris i ex-membre del CAGG en representació del districte.

Compartim la informació del Districte de Nou Barris sobre la seva trajectòria:

Mor Juan Navarro, històric activista veïnal de Nou Barris i un dels fundadors de CCOO

La seva és una trajectòria marcada pel compromís social, veïnal, sindical i polític

Juan Navarro, un dels lluitadors sindicals i veïnals més estimats de Nou Barris, ha mort als 92 anys.

Nascut el 5 de gener de 1929 a la localitat murciana d’Águilas, arribà l’any 1945 a Barcelona amb la seva mare i els seus tres germans, després de veure com el seu pare havia de marxar a l’exili per raons polítiques. A la Ciutat Comtal es va posar a treballar ben aviat, i va acabar esdevenint una persona compromesa a nivell social, veïnal, sindical i polític.

Així, va ser un dels impulsors d’un fons solidari per donar suport econòmic a companys en baixa laboral. També va liderar reivindicacions laborals com millores salarials i de les condicions de treball, en uns temps en què fer-ho no només posava en risc el lloc de feina, sinó la possibilitat de ser detingut i empresonat. De fet, van passar totes tres coses, però mai no va abandonar la lluita.

Una trajectòria de lluita i compromís

El 1951 va participar en la vaga de tramvies, el que va suposar un punt autèntic d’inflexió en la seva tasca sindical. Posteriorment, el 1957 va sortir escollit delegat sindical, en l’únic marc en què llavors era possible, el sindicat vertical.

L’any 1964 s’afilia al PSUC i coneix la gent que vol crear les CCOO. Així, va formar part de la primera Comissió Obrera de Barcelona creada a l’assemblea de Sant Medir el novembre de 1964. L’any 1971 es escollit vocal de la UTT del Sindicat de fusta de Cerdanyola.

Prolífica activitat a Nou Barris

A partir de l’any 1991, estén la seva participació i compromís als moviments veïnals.

A Nou Barris, va ser cofundador de l’AV Turó de la Peira i vicepresident en l’etapa inicial de 1971-1973. Com a vocal d’urbanisme de l’AV Turó de la Peira, va viure i gestionar el problema de l’aluminosi al barri.

També va presidir la Comissió de la Gent Gran de Nou Barris, va ser vicepresident del Consell Sectorial de la Gent Gran del Districte de Nou Barris, i membre del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona (CAGG), en representació del districte.

A més, va ser un iaioflauta i va participar en moltes de les reivindicacions del SAP Muntanya.

Reconeixement institucional

L’any 2014 va rebre la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona a proposta del Consell de Districte de Nou Barris. I la Generalitat de Catalunya el va guardonar “en reconeixement per la seva contribució a la causa de la llibertat i la democràcia durant la Guerra Civil i la dictadura franquista”.

Una de les seves últimes aparicions en actes públics la trobem el maig del 2016, quan va ser pregoner de la Festa Major de Nou Barris (en la imatge)

El Districte de Nou Barris lamenta la mort de Juan Navarro i se suma al condol a familiars i amics.