Ampliació de Mercabarna per enfortir l’ecosistema agroalimentari de Barcelona

El nou acord entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Mercabarna per comprar una parcel·la de més de 170.000 metres quadrats permetrà ampliar la superfície del polígon agroalimentari en un 22% per augmentar la capacitat de les empreses, incorporar innovacions tecnològiques i afavorir els circuits agroalimentaris sostenibles.

25/10/2021 16:13 h

Ajuntament de Barcelona

Més de 17 hectàrees per a l’ampliació de Mercabarna

La compra de la parcel·la 22AL del polígon industrial de la Zona Franca per 69.775.645 euros farà possible l’ampliació del conjunt actual amb 173.194 metres quadrats, un pas imprescindible per modernitzar i optimitzar els sistemes d’un dels mercats de majoristes agroalimentaris més importants d’Europa.

El creixement de Mercabarna també comportarà la creació de més llocs de treball i l’adaptació d’un circuit de consum agroalimentari més eficient, sostenible i resilient.

Optimització de l’ecosistema agroalimentari

L’ampliació del polígon no només permetrà que augmentin les empreses, també suposarà la incorporació de noves tecnologies de conservació, envasat sostenible, transformació d’aliments frescos o elaboració de productes amb base de proteïna vegetal. A més, l’espai addicional farà possible que noves empreses d’agricultura i alimentació sostenible s’instal·lin al mercat majorista.

Millora de la logística

La multimodalitat, la internacionalització, els nous canals de distribució i els sistemes de transport d’últim quilòmetre són clau per encarar els reptes actuals del sector agroalimentari. Amb la incorporació d’empreses logístiques que afavoreixen aquestes dinàmiques, Mercabarna reforçarà l’estratègia agroalimentària tant a escala local com internacional.

Impuls a la sostenibilitat

L’adopció d’un model de consum compatible amb els reptes mediambientals i climàtics demana adoptar mesures que redueixin les emissions de CO2 i promoguin formes de comerç resilients, com la incorporació de l’economia circular en la gestió de residus, la instal·lació d’infraestructures d’energies renovables o la introducció d’activitats de recuperació alimentària.

Terminis i disponibilitat d’espais

L’objectiu del projecte és formalitzar l’operació abans que acabi l’any, per tal que durant el 2022 ja es disposi de 55.000 metres quadrats de superfície útil. La resta de l’espai que forma part de la parcel·la 22AL s’anirà habilitant a mesura que vencin els contractes signats abans de la compra de Mercabarna i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades