Carnaval 2022: activitats a tots els districtes!

Del 24 de febrer al 2 de març Barcelona es vesteix de color i fantasia per celebrar el Carnaval amb una programació descentralitzada i pensada per a tots els públics. Una setmana plena de diversió, cultura popular i tradicions a tots els districtes de la ciutat.

10/02/2022 19:49 h

Ajuntament de Barcelona

Màscares i disbauxa, inspiració del cartell del 2022

L’il·lustrador i dissenyador gràfic Adrià F. Marquès, conegut com El Marquès, és l’autor del cartell del Carnaval del 2022, una composició que ens convida a jugar mentre dues figures d’arlequins amb màscara s’intercanvien les posicions i capgiren el nostre punt de vista. I és que el carnaval és sinònim de transgressió i disbauxa, de trencar la monotonia, una festa pensada per despertar la vessant més alegre i còmica que portem a dins i expressar-nos amb llibertat i espontaneïtat. La màscara és icona del Carnaval d’enguany i de tantes i tantes celebracions d’una tradició arrelada a la cultura mediterrània, i ens permet endinsar-nos en aquest món de fantasia i diversió.

El cartell es podrà recollir a la Sala Ciutat (carrer de la Ciutat, 2) i al Palau de la Virreina (la Rambla, 99) fins que se n’esgotin les existències, i també es podrà descarregar en alta qualitat al web de cartelleria municipal.

Tret de sortida del Carnaval

Com cada any, el Dijous Gras marca l’inici del Carnaval i l’arribada de la comitiva carnavalesca, amb el rei Tòtil i la reina Belluga al capdavant. Enguany, els quiosquers i quiosqueres de la Rambla seran els protagonistes de l’Arribo, un acte on no faltaran la Ramblona, en Rodanxó i la Rodanxona —els gegants del Carnaval—, els capgrossos de la Rambla i els repartidors i les repartidores de premsa.

Tot seguit, la comitiva enfilarà la Rambla, anirà parant als diversos quioscs i presentarà els ambaixadors de les antigues viles barcelonines i representants dels set pecats capitals. La desfilada acabarà al Palau de la Virreina, que aquests dies és la casa del rei i la reina dels poca-soltes. Després de presentar-se, començarà un dels moments més esperats del vespre, la Taronjada. Un acte documentat des del 1333, quan el Consell de Cent va prohibir el llançament de taronges, i que avui dia se substitueix per una batalla de confeti taronja, que s’acabarà amb el llançament de focs artificials.

Un carnaval a cada districte

La programació del Carnaval s’estendrà pels deu districtes durant bona part del mes de febrer i fins a principis de març, amb activitats que aniran des de concursos de truites, rues i desfilades fins a concerts i tallers. Durant aquests dies, mercats, centres cívics i casals de gent gran obriran les portes perquè grans i petits puguin gaudir de la celebració.

La festa conclourà el 2 de març, Dimecres de Cendra, amb el tradicional enterrament de la sardina i amb activitats a bona part dels districtes, que organitzaran sardinades populars i tallers de bunyols de quaresma o de guarniment de sardines.

El detall de la programació es podrà consultar a partir del 15 de febrer al web municipal de Cultura Popular.

Notícies relacionades