Aquest any, sí. Després de dos anys de limitacions i restriccions, recuperem la celebració de la Mercè als nostres carrers i places. Tornarem a omplir Barcelona de balls, música, tradicions i alegria. Tornarem a enfilar-nos fins al cel amb els castellers, a saltar a les cercaviles amb els gegants i els capgrossos, i a córrer sota les espurnes i la brillantor dels estels. Ens mereixem tornar a viure amb la intensitat de sempre la nostra Festa Major. Quina alegria poder retrobar-nos una altra vegada per celebrar les festes de la nostra ciutat!
I quina millor pregonera per a aquesta Mercè del retrobament que la Carla Simón, dona, jove, barcelonina i una de les cineastes més reconegudes a casa nostra i arreu del món. Una directora amb un estil propi, que universalitza la vida quotidiana, amb una mirada feminista i amb una sensibilitat que ens enamora. Barcelona és molt afortunada de tenir-la com a pregonera.
Enguany, la ciutat convidada serà, per primera vegada, italiana, i serà Roma, ciutat mediterrània i bressol de les arts amb la qual ens uneixen molts vincles. De fet, la comunitat d’origen estranger més nombrosa a la nostra ciutat és la italiana. No ens oblidarem, però, de la ciutadania ucraïnesa, amb el desig que Kíiv ens pugui acompanyar l’any vinent, i amb l’esperança de la fi de la guerra i el triomf de la pau.
La cultura, que ens ha fet companyia els dies de confinament i de pandèmia, i ens ha ajudat a tirar endavant, estarà molt present a la Mercè. Convertirem diferents indrets i racons en escenaris plens d’art, talent i innovació. Espectacles de dansa, música, circ, cinema a l’aire lliure i sons i ritmes d’allò més variats. Durant uns quants dies, els artistes prendran la ciutat amb els únics límits de la imaginació.
Barcelona són els seus barris i la programació de la Mercè també es viu en ells. Perquè la cultura ens empodera i ens dona drets i llibertats, és important que arribi a tots els barris. Per això, incorporem nous espais als ja consolidats, com el parc de l’Aqüeducte a Ciutat Meridiana, la Zona Universitària o la ronda de Sant Antoni.
Vivim un moment d’incerteses i crisis que ens ha de servir per aprendre, canviar i imaginar la ciutat del futur. Reinventar-nos per poder deixar un món digne de ser viscut als nostres fills i filles. Hem de posar la vida al centre i cuidar-nos, com les tres generacions que s’abracen al preciós cartell de David de las Heras que tan bé reflecteix Barcelona. Ciutat cuidadora, que no deixa ningú enrere i mira el futur amb optimisme i confiança, orgullosament diversa, solidària i que enfronta els reptes fent pinya. Perquè fent comunitat som més grans i fem possible allò que sembla impossible.
No vull acabar sense donar les gràcies a totes les persones que amb el seu esforç i dedicació fan realitat aquesta celebració, que és de tothom i per a tothom. En tenim moltes ganes. Volem unes festes plenes d’amor i respecte, i lliures de masclisme, racisme i LGTBI-fòbia. Una Mercè oberta i participativa. Gaudim de la nostra Festa Major, donant el millor de nosaltres i reivindicant la ciutat orgullosament diversa que som.
Visca la Mercè!
Visca Barcelona!
Ada Colau Ballano
L’Alcaldessa de Barcelona
