Presentació

Una festa compartida en una ciutat orgullosament diversa

Un any més acomiadem l’estiu, engalanem la ciutat i omplim de vida, ball i alegria les nits d’inici de tardor. Preparem-nos per gaudir d’alguns dels moments més màgics i esperats de tot l’any: quan la festa ocupa els carrers i les places, i els barcelonins i les barcelonines sortim per compartir amb orgull i alegria la nostra ciutat.

En temps foscos, on a Europa creix l’extrema dreta i els discursos d’odi, Barcelona aprofita les seves festes per reivindicar-se com a ciutat orgullosament diversa. Per això vull agrair el meravellós cartell de la María Corte, que il•lustra el nostre mestissatge i mostra al món que a casa nostra no tanquem les portes a ningú. Som una ciutat d’acollida, construïda entre tots i totes, gent d’aquí i d’allà, que ha estimat i ha fet créixer la nostra ciutat: Barcelona no seria la ciutat que és —creativa, innovadora, estimada arreu del món—, sense la diversitat que la compon. I per això també aprofitem per agrair la imprescindible tasca humanitària d’Open Arms, que recorda als estats europeus que salvar vides és una obligació moral i legal, i una tasca indefugible si volem construir un futur d’esperança per als nostres fills i filles.

Moltes gràcies a tots i a totes, els treballadors i treballadores municipals, les entitats i les associacions culturals, pel vostre esforç i per la vostra dedicació. I moltes felicitats a la colla de Castellers de Barcelona, per enlairar-vos sempre amunt durant cinquanta anys i fer-nos pujar fins al cel.

Aquesta Mercè tindrà una pregonera excepcional, Manuela Carmena, que ens recorda sempre que ens hem d’escoltar i estimar més. Per vèncer l’odi. Per acabar amb la crispació. La Manuela no és de Barcelona, però ha estimat molt la nostra ciutat al llarg de tota la seva vida i especialment com a alcaldessa de Madrid, els darrers quatre anys. I ens agrada reivindicar aquest amor per la ciutat i entre les ciutats com un llegat que entre totes hem de cuidar i preservar.

La nostra festa major també ens permet mirar al món a través de la complicitat amb una ciutat germana. Aquest any tenim una ciutat convidada molt estimada, Beirut. Ha estat destruïda tantes vegades, que sembla impossible que s'hagi refet un cop i un altre. Però en els moments més difícils, la música i el ball van portar la llum a uns veïns i unes veïnes, celebrant en comunitat la vida i teixint un futur millor.

Us animo a viure la Mercè plenament amb la família, amb les amistats, amb els veïns i veïnes, amb les persones de fora que ens visiten aquests dies. Hi ha mil i una Mercès, però a la vegada només n’hi ha una: la Mercè que ens acull a tots i totes sense distincions. Gaudim-ne amb respecte i cuidem-nos entre nosaltres. No permetem cap mena de discriminació masclista, homòfoba o racista i demostrem per què Barcelona és una ciutat oberta, feminista i compromesa on l’amor guanya l’odi. Una ciutat de tothom i per a tothom, plural i oberta al món.

 

Visca la Mercè!

Visca Barcelona! 

 

 

Ada Colau Ballano

L'alcaldessa de Barcelona