Presentació

Una Mercè mirant-nos als ulls!

Mirar als ulls a qui tens davant és un repte. Un acte de valor. Sembla fàcil, però no ho és. I és tan important! No hi ha gaires ocasions per fer-ho, per fer-ho de veritat. I la festa que ens uneix als carrers de Barcelona, la Mercè, la “nostra festa”, és un bon moment.

Us proposo i us animo a sortir al carrer, anar a qualsevol de les moltíssimes activitats que la ciutat ha preparat, al centre i als diversos barris, i que mireu als ulls dels vostres veïns i veïnes, de persones conegudes i desconegudes. Mirem-nos més als ulls, perquè és la millor forma de compartir no només la festa sinó la sensació de pertànyer tots i totes a una mateixa comunitat on, ens coneguem o no, tenim molt en comú: per començar, estimar la ciutat on convivim i fer-nos corresponsables del benestar de la ciutadania a la qual pertanyem.

L’any que deixem enrere ha estat un any particularment intens, on ens hem mirat als ulls en moments difícils i ens hem reconegut com a comunitat que defensa la convivència en la diversitat: a la Rambla, per afirmar-nos com a ciutat de pau que estima la vida; a les escoles, en defensa del dret al vot i la llibertat d’expressió; contra tota forma d’autoritarisme i demanant la llibertat de les persones a presó per motius polítics; i als carrers de tota la ciutat, per proclamar-nos ciutat feminista i exigir el canvi d’unes estructures que encara avui són patriarcals.

Mirar les altres persones als ulls té efecte si ho fem nus i nues de prejudicis: per uns segons, totes les diferències desapareixen i et trobes l’altra persona tal com és. I de seguida veus que no és tan diferent de tu, sigui home, dona, transsexual, sigui blanc, negre o de qualsevol dels preciosos matisos que pot tenir la pell de les persones, vinguin d’on vinguin, pensin el que pensin. Mirem-nos amb el convenciment que compartim una de les coses més importants que es poden compartir: una ciutat. I això, precisament això, és també el que celebrem a la festa de la Mercè. Us convido a deixar de banda els conflictes i les preocupacions durant uns dies i a posar l’accent en tot allò que ens uneix.

Enguany, la Mercè tindrà com a ciutat convidada Lisboa, una capital europea amb moltes coses en comú amb Barcelona, entre les quals cal destacar un desig clar de ser una ciutat sostenible, inclusiva i oberta al món. Igual que Barcelona, avui la capital portuguesa aposta per la cultura i per esdevenir un dels nuclis artístics més vibrants i creatius del continent. Més enllà de la distància geogràfica que ens separa, les grans ciutats europees compartim avui uns reptes comuns: esdevenir refugis per a la convivència en un món divers i convertir-nos en epicentres de l’activitat cultural i econòmica i d’iniciatives transformadores que ens apropin a les ciutats democràtiques, justes, habitables i creatives que volem ser.

Trobem-nos, mirem-nos als ulls i cuidem-nos: recordem que la ciutat és l’espai comú on es poden transformar les pors en esperances. Veniu a fer festa i gaudim del repte de fer de Barcelona una ciutat millor.

Visca la Mercè i visca Barcelona!

 

Ada Colau Ballano

L'alcaldessa de Barcelona