Inici|Sala de les diversions (sala 17)

Sala de les diversions (sala 17)

L'anomenada Sala de les Diversions és l'última del Gabinet del col·leccionista. Aquí s'exposen les col·leccions relacionades amb l'oci i la diversió de la societat barcelonina del segle XIX i principis del XX.

Al segle XIX comença a ser una realitat la conquesta de l'oci per part de la petita burgesia, els artesans, menestrals i la classe obrera. N'és un bon exemple l'aparició de societats recreatives i humorístiques, i, entre totes elles, destaca l'anomenada Lo Niu Guerrer. El museu en conserva l'estendard, que es pot contemplar al replà d'accés a la sala, i una gran quantitat d'edicions de cartells i fullets amb activitats culturals i d'oci, com ara el carnaval, exposicions de pintura paròdica, certàmens literaris i un llarg etcètera.

Una altra conquesta de les classes mitjanes va ser l'accés al teatre. La popularitat dels espectacles es veu reflectida en l'exhibició de llibrets de drames musicals i òperes, fotografies i altres documents d'actors, dibuixants, escenògrafs i escriptors, amb una atenció especial a Frederic Soler -àlies Serafí Pitarra-, l'autor amb més èxit del període. Tots aquests documents completen el particular homenatge de Marès al teatre català.

Aquesta sala, a més, alberga jocs per a nens i grans, com ara fulls del joc de l'oca, loteria, teatres de paper i altres retallables, així com un conjunt d'auques.

Al segle XIX els descobriments científics i tècnics arriben al gran públic. Podeu contemplar una exhibició de les joguines òptiques precursores del cinematògraf: la llanterna màgica -el primer projector de diapositives-, el poliorama panòptic -amb els seus efectes de dia i nit-, i el zoòtrop, un tambor circular que presenta uns orificis i que en donar voltes fa que els dibuixos que hi ha disposats a l'interior, contemplats des d'un visor, apareguin en moviment.

Un altre tipus de divertiment correspon a la col·lecció d'instruments musicals programats, com ara les primeres caixes de música, els pianos de manubri -amb la seva maneta-, i els moderns gramòfons.

Però també hi ha un espai per a les col·leccions de joguines més tradicionals: nines, autòmats, i accessoris per a cases de nines, que estan presents en aquestes fantàstiques golfes del Museu.