Barcelona Cultura
Vés al contingut

El cant coral més jove participa en viu per primer cop a les Festes de Santa Eulàlia

dc., 09/02/2022 - 12:00

Els veterans Cors de Clavé i la Federació Catalana d’Entitats Corals actuaran a la plaça de Sant Jaume en dos animats concerts que tindran lloc les nits del divendres 11 i el dissabte 12 de febrer.

Tot i que l’any passat ja hi van participar de manera virtual, enguany és el primer cop que la Federació de Cors de Clavé participa en directe a les Festes de Santa Eulàlia, i ha preparat per a l’ocasió el concert Clavéjove, que tindrà lloc divendres, a les 21.30 hores, a la plaça de Sant Jaume. Hi actuaran el Cor de Noies Àurea Rosa Clavé - Espiga XXI, l’Orquestra Simfònica Clavé i la Banda Municipal Rock, amb el solista Jaume Arboledas, del grup Derry Below.

Amb aquest concert de caràcter jove i la participació del Cor de Noies Àurea Rosa Clavé —es tracta del Cor Espiga XXI, que pren el nom de la filla de Josep Anselm Clavé per a aquesta ocasió—, la federació vol retre homenatge a Santa Eulàlia, que només tenia tretze anys quan va ser martiritzada. La Federació de Cors de Clavé està formada per 5.000 cantaires de tot Catalunya agrupats en 160 societats corals.

Per la seva banda, la Demarcació del Barcelonès de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) ens proposa, per al concert de dissabte, dos esplèndids grups corals representatius de la diversitat social i l’empenta infantil i juvenil del cant coral: el grup infantil Smiling i el juvenil Musicals’ Choir, tots dos de l’Escola de Músics i JPC del Raval.

El cor Smiling, dirigit per Yolanda Mallofré, es va crear el 2016 i està format per 30 cantaires d’entre 7 i 12 anys. El grup, que destaca per l’empenta i la capacitat per fer-nos somriure, té un repertori especialitzat en musicals i pel·lícules que canta sempre en l’idioma original.

El grup Musicals’ Choir, dirigit per Cristina Colomer, va néixer el 2014, està format per 55 nois i noies de Ciutat Vella i s’ha especialitzat en repertori del teatre musical. Tot i ser un cor molt jove, ja ha actuat en espais importants, com L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Festival de Pedralbes, l’Auditori de Cala Ratjada i Artà, a Mallorca, i actualment participa en l’òpera de nova creació del Gran Teatre del Liceu La gata perduda.

Nou Barris celebra Santa Eulàlia

dl., 31/01/2022 - 16:00

Nou Barris recupera la celebració de les festes de Santa Eulàlia tant perquè en gaudeixin els veïns com per convidar la resta de barcelonins a descobrir el conjunt històric de Santa Eulàlia de Vilapicina, la part més antiga del districte, i conèixer-ne la cultura i la història. Una proposta que obre la celebració més enllà dels límits de Ciutat Vella per portar-la a altres indrets de la ciutat també molt units a la copatrona de Barcelona.

A través de la festa, les tradicions i la imatgeria festiva de la Colla Gegantera, Nou Barris vol recuperar el seu passat i la seva història per tal de crear i transmetre un nou llegat cultural compartit pels seus habitants. Un compromís de diverses entitats del barri, com ara la Colla Gegantera de Nou Barris, el Centre Cívic Can Basté, Turó Acció Sociocultural, la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, Grup d’Història Nou Barris, Flors Fortuny, La Sabadell Floristeria i Forn el Padró, entre d'altres.

Programa:

Solemnitat de Santa Eulàlia

Dissabte 12 de febrer, 19.30 h

Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (passeig de Fabra i Puig, 260)

Per la Diada de Santa Eulàlia, la geganta Eulàlia de Can Basté participarà en la Solemnitat de Santa Eulàlia de la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, que donarà el tret de sortida a les celebracions de Santa Eulàlia a Nou Barris.

Penjada del penó de Santa Eulàlia

Diumenge 13 de febrer

Can Basté (passeig de Fabra i Puig, 274)

Els gegants petits de Nou Barris, acompanyats del flabiol, es dirigiran en cercavila fins a les floristeries La Sabadell i Fortuny per rebre els rams que s’ofrenaran al Santuari i a la Parròquia de Santa Eulàlia i les garlandes que decoraran el balcó i els finestrals de Can Basté. Un cop fetes les ofrenes, la comitiva tornarà a Can Basté per fer la penjada del penó.


 

Exposició:

"L’Auca de Santa Eulàlia: el barri oblidat"

Del 14 al 19 de febrer

Centre Cívic Can Basté (passeig de Fabra i Puig, 274)

Petita exposició en la qual es podrà veure representada l’Auca de Santa Eulàlia en format físic i diversos audiovisuals de les celebracions passades i de la història que vincula Nou Barris amb Santa Eulàlia. A més, s’hi exposaran els gegants petits de Nou Barris, acompanyats de la gegantona Laia de Barcelona.

En podeu veure el vídeo aquí.

Espectacle:

Santa Eulàlia de Vilapicina, el barri oblidat

Dissabte 19 de febrer

Cercavila: 17 h

Inici de l’espectacle: 18.30 h

Can Basté (passeig de Fabra i Puig, 274)

Sabeu on es troba la plaça de Santa Eulàlia de Barcelona? Sabíeu que a Nou Barris va existir un poble que va desaparèixer? Voleu conèixer la relació de la copatrona amb el Districte de Nou Barris? Doncs us esperem el proper dissabte 19 de febrer per donar resposta a totes aquestes preguntes.

En el marc de les Festes de Santa Eulàlia, la Colla Gegantera de Nou Barris torna a representar l’espectacle de música i dansa Santa Eulàlia de Vilapicina, el barri oblidat. Aquest espectacle gira al voltant de la història de l'antic poblet de Santa Eulàlia, des de l'època romana fins a l'actualitat, quan aquest indret de Nou Barris esdevé la zona més antiga del districte.

Abans de l’espectacle hi haurà una cercavila per diversos indrets que fan referència a la patrona, com ara el Santuari i la Parròquia de Santa Eulàlia, que farà el recorregut següent: plaça de Santa Eulàlia, carrer d’Amílcar, plaça de Can Basté, carrer d’Aneto, passatge de Pi i Molist, passeig del Doctor Pi i Molist, plaça del Virrei Amat, passeig de Fabra i Puig i plaça de Can Basté.