Barcelona Cultura
Vés al contingut

Presentació de "Barcelona gegantera" i dels 600 anys de gegants a Barcelona

dj., 26/01/2023 - 12:11
Barcelona gegantera

Presentació del projecte “Barcelona gegantera” i dels 600 anys de gegants a Barcelona

Dimecres 8 de setembre, a les 19.30 h

Palau de la Virreina (la Rambla, 99)

Sabíeu que fa 600 anys de la primera referència gegantera a Barcelona? Aquesta primera nota del 1424 servirà per celebrar l’aniversari des de les festes de Santa Eulàlia del 2023 fins a finals de l’any 2024.

El tret de sortida de les celebracions serà la presentació d’un projecte d’una magnitud més que considerable. És “Barcelona gegantera”: un llibre, un web i un seguit de vídeos amb entrevistes a desenes de protagonistes de la cultura gegantera a la ciutat d’ençà de la recuperació de la festa al carrer als anys setanta. I és que Barcelona és una ciutat eminentment gegantera. Hi ha més de cinc-cents gegants i gegantes propietat d’escoles, esplais, barris, associacions, districtes i particulars. 

Per si fos poc, el projecte inclou una catalogació de tots els balls de gegants de la ciutat, que han estat enregistrats al llarg dels dos darrers anys. A més, l’Esbart Català de Dansaires s’ha encarregat de fer-ne unes fitxes per incloure’ls a l’Inventari de danses vives de Catalunya. Tot plegat es podrà consultar al web barcelona.cat/barcelonagegantera.

Per a l’ocasió també es presentaran les celebracions dels 600 anys, que inclouran nombrosos actes i seran protagonitzades per totes les colles barcelonines, però especialment pels Gegants de la Ciutat. De fet, una de les novetats del dia anirà a càrrec d’aquesta parella. Sabíeu que són propietat de tots els nens i nenes de Barcelona?

Veniu i descobriu-ho!

Torna la Lali Jove!

dj., 26/01/2023 - 12:00
Lali Jove 2023

Lali Jove 2023

Dissabte 11, a partir de les 17.00 h

Moll de la Fusta

Torna la Lali Jove, la programació de les Festes de Santa Eulàlia pensada i treballada per als barcelonins i barcelonines més joves. La festa començarà a les 17.00 h amb diverses activitats i tallers simultanis organitzats per associacions juvenils de la ciutat. Hi haurà un joc de preguntes sobre la situació de les dones amb discapacitat i els seus drets (3D: dona, drets i discapacitat), una activitat de sensibilització sobre el Sàhara Occidental, un taller d’skate i cultura urbana, una paradeta informativa per donar a conèixer els esplais, una activitat sobre els Erasmus...

A les 19.00 h hi haurà bingo musical i s’entregaran els premis #BarnaJove 2022. Ja a la nit, es podrà gaudir dels concerts de Queency (21.00 h), FigaFlawas (21.50 h), Julieta (23.10 h) i Les que faltaband (1.00 h).

Música Folk per Santa Eulàlia

dc., 25/01/2023 - 16:00
Tradicionàrius 2023

El Tradicionàrius a Santa Eulàlia.

Dissabte 11, a les 21.00 h

Plaça de Sant Jaume

Enguany la festa major d’hivern ve carregada de música en directe. Dissabte a la nit, tot just acabat el Correfoc, el 36è Festival Folk Internacional Tradicionàrius aterrarà a la plaça de Sant Jaume per fer-nos gaudir de dos concerts de música folk.

El primer concert serà Riu X, una producció del grup Riu. La formació té un directe enèrgic, sensible i potent, que repassa el seu repertori amb peces com el ball de l’Àliga de la Patum, el ball de Bastons de l’Arboç i Lo tio Pep, sense deixar de banda altres melodies ben sonades que no us decebran.

Tot seguit sentirem la rumba catalana de Todos los gatos son pardos (23.00 h), un homenatge al Gato Pérez. El grup s’acompanya de diversos músics que repassen les cançons més emblemàtiques d’aquest músic que va renovar la rumba catalana i va deixar un llegat farcit de respecte, sabor i gràcia.