Barcelona Cultura
Vés al contingut

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2
De dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h; diumenge i dilluns, tancat.

Exposició permanent:
Imatgeria festiva barcelonina: gegants, nans, bestiari i titelles

Exposició temporal:
«La toilette dels Gegants del Pi»

Titelles tradicionals:
En Cu-cut i el castell fantasma
Obra a càrrec de Titelles Sebastià Vergés
Dissabte 12 de febrer, a les 11.00 i a les 12.00 h

www.lacasadelsentremesos.cat

El pregó dels infants

Retransmissió en directe
Divendres, 11, a les 10.15 h

Enguany el Pregó dels Infants se celebrarà a porta tancada al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i es podrà seguir exclusivament en streaming.

El Pregó dels Infants és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària, per promoure i difondre els drets dels infants. Té com a objectiu iniciar els més petits en la participació ciutadana i la corresponsabilitat. El pregó se celebra davant l’alcaldessa de Barcelona i el consistori municipal.

En aquesta edició hi participen les escoles següents

Escola Mediterrània,  Mare del Diví Pastor, Col•legi Shalom (Fundació eductaiva ACI), Escola Pau Vila, Escola Solc, Escola Nausica, Escola Projecte, Escola Nou Patufet, Escola Josep Maria  de Sagarra, EE Mare de Déu de Montserrat, Escola Els Pins, Piaget, EE Rel, Escola Prosperitat, Escola Marta Mata, Escola Mercè Rodoreda, Escola Turó Blau, Escola Doctor Ferran i Clua, Escola Concepció Arenal, Escola Dovella

Palau de la Generalitat Audicions de carilló des dels carrers del Barri Gòtic

Palau de la Generalitat
Divendres 11, a les 18.00 h
Organitza: Generalitat de Catalunya

Audició festiva des del Carilló del Palau de la Generalitat a càrrec d’Anna Maria Reverté.

Horaris subjectes a modificacions per raons de força major

Programa (15 minuts):

1. Goigs de Santa Eulàlia (Joan Salvat)

2. Ball de Santa Eulàlia (Tradicional)

3. Balls de bastons I i II (Tradicional)

4. Ballets I, II, III i IV (Tradicional)

5. Balls de cavallets I, II i III (Tradicional)

Els Protocols de l’Àliga

Sortida de la plaça de Sant Jaume
Divendres 11, a les 20.00 h

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria.

20.40 h: Honors de la Coronela i Trabucaires al Fossar de les Moreres.

20.50 h: Ball del Lleó de Barcelona i Gegants de Santa Maria del Mar a la plaça de Santa Maria.

21.00 h: Ball de l’Àliga de la Ciutat: Entrada a la Basílica de Santa Maria del Mar amb la Marxa de l’Àliga de la Ciutat. Ball de l’Àliga a l’interior de la Basílica.

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que constitueixen el seguici dels Protocols de l’Àliga, encapçala una solemne desfilada que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina en un dels actes més emotius i transcendents de la celebració: el tradicional Ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

Concert de Cors de Clavé

Plaça de Sant Jaume
Divendres 11, a les 21.30 h
Federació de Cors de Clavé

Enguany per primer cop, la Federació de Cors de Clavé participa en viu a les festes de Santa Eulàlia –després que l’any passat ho va fer virtualment a causa de la covid–, i ens proposa un magnífic concert de cant coral a la plaça de Sant Jaume en el qual hi participen el Cor de Noies Àurea Rosa Clavé, l’Orquestra Simfònica Clavé i la Banda Municipal Rock.

Cercavila de la Gegantona Laia

Palau de la Virreina
Dissabte 12, a les 9.00 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

Per la diada de la patrona, la gegantona Laia deixa per una estona les seves companyes d’exposició al Palau de la Virreina per dirigir-se en cercavila a la plaça de Sant Jaume. Allà saludarà l’alcaldessa de Barcelona i retrà homenatge al penó de Santa Eulàlia.

Cerimònia del penó de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 9.45 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

El dissabte 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre soni l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i tot plegats saludaran el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

XVIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 10.30 h
Amb la Cobla Contemporània

Les noves generacions de sardanistes es tornen a reunir en aquesta gran trobada anual per ballar al ritme sempre fresc i innovador de la Cobla Contemporània, fundada el 1995.

XIX Mostra de Gegantons de les colles de Coordinadora i XVII Mostra de Gegantons i altres elements d’escola

El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 12)
Dissabte 12, a les 11.00 h

Cercavila: 11.30 h.

Recorregut: Passeig del Born, c/Santa Maria, c/Espaseria, pla de Palau, Via laietana, carrer Jaume I, Plaça de Sant Jaume.

Les figures infantils de les colles de geganters que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter, es troben per desfilar plegades pels carrers de la ciutat.

El Ball de Santa Eulàlia, amb l’Esbart Santa Eulàlia

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 17.00 h

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Maricel, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia.

Actuació de l’Esbart Català de Dansaires

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 17.30 h
Amb l’acompanyament musical de la Cobla Maricel

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el més antic de Catalunya.

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 18.30 h

Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i la festa major d’hivern.

La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia

Sortida des del Palau de la Virreina: Cercavila de Gegantes.
Dissabte 12, a les 18.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol a les 19.00 h. 19.30 h.

Passejada de les Laies. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.00 h), carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a les vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes nova i vella de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

Trobada de colles bastoneres

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 20.00 h
Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya - Territorial de la Regió de Barcelona

Les colles bastoneres de Barcelona celebren la Diada de Santa Eulàlia amb una de les manifestacions de la cultura tradicional més antigues i que encara es practica a diversos indrets d’arreu del món.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral

Catedral de Barcelona
Dissabte 12, a les 21.00 h, i diumenge 13, a les 16.45 h
Esbart Ciutat Comtal

L’Esbart Ciutat Comtal presenta la novena edició d’Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.

Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals amb la Coral Smiling i la Musical’s Choir del Raval

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 21.30 h

El cor infantil Smiling i el cor jove Musicals’s Choir, de l’Escola de Músics i JPC del Raval, ens ofereixen aquest concert coral en el qual la passió per la música serveix també per reforçar valors com el compromís, el respecte i el treball en equip, a favor de la integració social i de la diversitat.

El concert, organitzat per la Demarcació del Barcelonès de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), compta amb un repertori de cançons actuals, molta alegria i un fabulós espectacle vocal i coreogràfic, acompanyats de música instrumental interpretada per músics de reconegut prestigi. Creada a manresa l’any 1982, la Federació Catalana d’Entitats Corals acull al voltant de 520 entitats corals federades als Països Catalans i altres adherides de fora.

Matinada de grallers

Baixada de Santa Eulàlia
Diumenge 13, a les 8.00 h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.

Els Falcons de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 13, a les 11.00 h

Cercavila: 10.45 h.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Els Falcons de Barcelona sortiran en cercavila des de la plaça Nova i passaran pel carrer del Bisbe on, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, bastiran una figura en honor de la patrona. A la plaça de Sant Jaume, els Falcons construiran les seves espectaculars figures humanes que, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament figures noves.

Els Falcons de Barcelona es van presentar a les festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol (en txec, falcó), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre ells Catalunya, on es va implantar cap al 1928.

Diada Castellera de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 13, a les 11.30 h
Coordinadora de Colles de Castellers de la Ciutat de Barcelona

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats.

A les 11.30 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar tots els seus castells a l’antiga, simultàniament i en un temps limitat a 60 minuts.

XXXIX Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Trobada a la plaça Reia
Diumenge 13, a les 10.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

11.30 h, inici del Seguici

12.00 h, baixada de Santa Eulàlia: Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova i ofrena floral.

13.15 h, plaça de Sant Jaume: Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)

Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona, i alguna de fora de la ciutat, es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h aproximadament se celebra el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova.

XII Trobada de Puntaires

Carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel
Diumenge 13, a les 11.00 h
Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona, Banda del Col·legi del Pare Manyanet i Associació Catalana de puntaires

Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància en la indústria tèxtil catalana entre el segle xviii i mitjan segle xx. No us perdeu el so inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els moviments hàbils dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició.

Els batecs de la Laia. X Trobada de Tabalers

Plaça Reial (inici)
Diumenge 13, a les 17.00 h
Coordinadora de Colles de Diables i Bèsties de Foc de Barcelona i Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona

Cercavila: Plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (final a les 18.15 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la X Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.

XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12 i diumenge 13, a les 12.00 h
Agrupament d'esbarts

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Dissabte 12: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Sant Martí i Esbart Sant Jordi.

Diumenge 13: Esbart Joventut Nostra, Ballets de Catalunya, Esbart Dansaire d’Andorra la Vella i Esbart Maragall.

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Mediterrània

Avinguda de la Catedral
Diumenge 13, a les 17.00 h

Per Santa Eulàlia comença la temporada sardanista, un dansa imprescindible de la Festa Major. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.

Correfoc dels petits diables i les bèsties petites

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 13, a les 18.30 h

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20.00 h)

XXX Correfoc de Santa Eulàlia

Plaça Reial
Diumenge 13, a les 20.15 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (final cap a les 21.00 h).

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i les bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

ATENCIÓ:

La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

  • Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.
  • Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells i elles, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.
  • Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.
  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.
  • No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!
  • Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

Castell de focs de cloenda

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 13, a les 21.00 h

En acabar el correfoc, la plaça retronarà amb un gran castell de focs que il·luminarà el cel de Barcelona per acomiadar, fins l’any que ve, Santa Eulàlia i la festa major d’hivern.

Ruta Eulalienca

Sortida des del Fossar de les Moreres
Activitat gratuïta
Dissabte 12 i diumenge 13 de febrer
Associació Cultural Joan Amades

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. Cal inscriure-s’hi prèviament als següents enllaços:

Entrades exhaurides

Grup 1, sortida el 12 de febrer a les 17:30 h
https://forms.gle/kVmAEcf9Jo2zrVEq5

Grup 2, sortida el 12 de febrer a les 18:00 h
https://forms.gle/DkPA84AqzH3KEjqw8

Grup 3, sortida el 13 de febrer a les 10:30 h
https://forms.gle/uYZEoazmzvgNDjzy7

Grup 4, sortida el 13 de febrer a les 11:00 h
https://forms.gle/G5CS5VVoXhqHvamG6