Barcelona Cultura
Vés al contingut

Cercavila de la Gegantona Laia

Palau de la Virreina
Dissabte 12, a les 9.00 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

Per la diada de la patrona, la gegantona Laia deixa per una estona les seves companyes d’exposició al Palau de la Virreina per dirigir-se en cercavila a la plaça de Sant Jaume. Allà saludarà l’alcaldessa de Barcelona i retrà homenatge al penó de Santa Eulàlia.

Cerimònia del penó de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 9.45 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

El dissabte 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre soni l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i tot plegats saludaran el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

XIX Mostra de Gegantons de les colles de Coordinadora i XVII Mostra de Gegantons i altres elements d’escola

El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 12)
Dissabte 12, a les 11.00 h

Cercavila: 11.30 h.

Recorregut: Passeig del Born, c/Santa Maria, c/Espaseria, pla de Palau, Via laietana, carrer Jaume I, Plaça de Sant Jaume.

Les figures infantils de les colles de geganters que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter, es troben per desfilar plegades pels carrers de la ciutat.

El Ball de Santa Eulàlia, amb l’Esbart Santa Eulàlia

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 17.00 h

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Maricel, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia.

Actuació de l’Esbart Català de Dansaires

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 17.30 h
Amb l’acompanyament musical de la Cobla Maricel

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el més antic de Catalunya.

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 18.30 h

Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i la festa major d’hivern.

La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia

Sortida des del Palau de la Virreina: Cercavila de Gegantes.
Dissabte 12, a les 18.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol a les 19.00 h. 19.30 h.

Passejada de les Laies. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.00 h), carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a les vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes nova i vella de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

Trobada de colles bastoneres

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12, a les 20.00 h
Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya - Territorial de la Regió de Barcelona

Les colles bastoneres de Barcelona celebren la Diada de Santa Eulàlia amb una de les manifestacions de la cultura tradicional més antigues i que encara es practica a diversos indrets d’arreu del món.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral

Catedral de Barcelona
Dissabte 12, a les 21.00 h, i diumenge 13, a les 16.45 h
Esbart Ciutat Comtal

L’Esbart Ciutat Comtal presenta la novena edició d’Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.

Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals amb la Coral Smiling i la Musical’s Choir del Raval

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 12, a les 21.30 h

El cor infantil Smiling i el cor jove Musicals’s Choir, de l’Escola de Músics i JPC del Raval, ens ofereixen aquest concert coral en el qual la passió per la música serveix també per reforçar valors com el compromís, el respecte i el treball en equip, a favor de la integració social i de la diversitat.

El concert, organitzat per la Demarcació del Barcelonès de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), compta amb un repertori de cançons actuals, molta alegria i un fabulós espectacle vocal i coreogràfic, acompanyats de música instrumental interpretada per músics de reconegut prestigi. Creada a manresa l’any 1982, la Federació Catalana d’Entitats Corals acull al voltant de 520 entitats corals federades als Països Catalans i altres adherides de fora.

XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils

Avinguda de la Catedral
Dissabte 12 i diumenge 13, a les 12.00 h
Agrupament d'esbarts

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Dissabte 12: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Sant Martí i Esbart Sant Jordi.

Diumenge 13: Esbart Joventut Nostra, Ballets de Catalunya, Esbart Dansaire d’Andorra la Vella i Esbart Maragall.

Ruta Eulalienca

Sortida des del Fossar de les Moreres
Activitat gratuïta
Dissabte 12 i diumenge 13 de febrer
Associació Cultural Joan Amades

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. Cal inscriure-s’hi prèviament als següents enllaços:

Entrades exhaurides

Grup 1, sortida el 12 de febrer a les 17:30 h
https://forms.gle/kVmAEcf9Jo2zrVEq5

Grup 2, sortida el 12 de febrer a les 18:00 h
https://forms.gle/DkPA84AqzH3KEjqw8

Grup 3, sortida el 13 de febrer a les 10:30 h
https://forms.gle/uYZEoazmzvgNDjzy7

Grup 4, sortida el 13 de febrer a les 11:00 h
https://forms.gle/G5CS5VVoXhqHvamG6