Vés al contingut

Matinades de grallers

Baixada de Santa Eulàlia
Diumenge 11, a les 8 h

Els grallers de les colles de cultura popular de Barcelona despertaran el veïnat al so del Toc de Matinades, anunciant que estem en plena celebració de la festa major d’hivern. Desperteu! Els carrers us esperen plens de festa.

Els Falcons de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 11, a les 10.30 h

Cercavila: 10 h.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Els Falcons de Barcelona tornaran a volar per Santa Eulàlia! Amb les seves impressionants figures, els Falcons s’alçaran fins al cel de la ciutat, fent construccions humanes que desafien l’equilibri i la gravetat. Els Falcons van fer la seva primera actuació a les Festes de Santa Eulàlia del 2003 i, més de vint anys després, continuen impressionant els ciutadans de Barcelona amb les seves actuacions espectaculars. 

Sortiran en cercavila des de la plaça Nova en direcció a la plaça de Sant Jaume. Abans però, passaran pel carrer del Bisbe fent una aturada davant la porta de santa Eulàlia del claustre de la Catedral, on bastiran una figura en honor de la patrona. Arribats a la plaça de Sant Jaume, els Falcons ens sorprendran amb les seves clàssiques figures humanes, tot i que a la colla li agrada sovint innovar i arriscar-se per oferir-nos figures noves.

Trobada de Puntaires

Carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel
Diumenge 11, a les 10.30 h

Les puntaires arriben al carrer dels Arcs i a l’avinguda del Portal de l’Àngel! Vingudes d’arreu de Catalunya, mantenen viva aquesta tradició, al so dels milers de boixets de fusta que es mouen amb la seva mestria. Veniu i mireu com paren coixins, fils, boixets, patrons i agulles per fer puntes de coixí, una activitat clau en la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i mitjans del segle XX.

Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Trobada a la plaça Reial
Diumenge 11, a les 10.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

11.30 h: inici del Seguici.

12.15 h: Baixada de Santa Eulàlia. Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova i ofrena floral.

13.15 h: plaça de Sant Jaume. Balls de la gegantona Laia, l’Àliga de la Ciutat, els Gegants de la Ciutat i Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12.45 h).

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalaran la cercavila, seguits del Seguici Popular, format pels Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, el ball de bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. A continuació, els seguiran els gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça Reial, vinguts dels barris de Barcelona i d’arreu de Catalunya.

La cercavila portarà tots els elements festius fins a la plaça de Sant Jaume, passant per carrerons emblemàtics com ara la baixada de Santa Eulàlia, on els Gegants Nous de la plaça Nova oferiran el seu ball a la patrona. A les 13.15 h, el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat, així com el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova, clouran l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. Celebrat des de l’any 1983, va ser la llavor de les Festes de Santa Eulàlia actuals.

Diada Castellera de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 11, a les 11.30 h
Coordinadora de Colles de Castellers de la Ciutat de Barcelona

Els castells tornaran a enlairar-se fins al sostre de la ciutat! Les vuit colles castelleres de Barcelona ho tenen tot a punt per aixecar els castells al bell mig de la plaça de Sant Jaume, a l’antiga. En un temps de 60 minuts, les colles hauran de fer tots els seus castells simultàniament.

Veniu a la plaça a fer pinya i animeu les colles de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample. Tots junts veurem com els castells tornen a tocar el cel!

Ballada doble de sardanes

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 11, a les 16 h
Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

Gaudiu del so de la Cobla Mediterrània i la Cobla Ciutat de Terrassa i endinseu-vos en les rotllanes. La temporada sardanista comença per Santa Eulàlia!

Concert de la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 11, a les 19.30 h

Al ritme de música popular, coneguda i catalana, la Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris ens oferirà un concert a la plaça de Sant Jaume. Des del seu primer concert al 1989, la banda ha fet més de set-centes actuacions a Barcelona i Catalunya.