Vés al contingut

Cercavila de la Gegantona Laia

Palau de la Virreina
Dilluns 12, a les 9 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de la Boqueria, volta de Santa Eulàlia, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume.

Sota la llum del matí de la Diada de Santa Eulàlia, la gegantona Laia sortirà del Palau de la Virreina per dirigir-se a la plaça de Sant Jaume. Dansant pels carrers de la ciutat, farà una aturada a la volta de Santa Eulàlia, on la santa va patir un dels martiris, per dedicar-li una ballada al so de la seva tonada pròpia. Un cop a la plaça, la Laia es col·locarà davant del balcó de l’Ajuntament, des d’on saludarà l’alcalde i retrà homenatge al penó de Santa Eulàlia.

Cerimònia del penó de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dilluns 12, a les 9.45 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

El dia de la patrona donarà el seu tret de sortida amb la col·locació del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament, a càrrec de l’Alcalde i la corporació municipal de Barcelona. S’entonarà l’himne Els segadors i la gegantona Laia oferirà a la corporació la seva tradicional balladeta. El penó de Santa Eulàlia presidirà la diada tota la jornada.

Audicions de carilló des dels carrers del Barri Gòtic

Carrers del barri Gòtic
Dilluns 12, a les 18 h
Organitza: Generalitat de Catalunya

Lloc d’audició: des dels carrers del Gòtic.

El carilló del Palau de la Generalitat omple de melodies els carrers del Gòtic amb una audició festiva en el marc de les Festes de Santa Eulàlia.

A càrrec d’Anna Maria Reverter, podrem escoltar els Goigs de Santa Eulàlia, de Joan Salvat. A continuació, seguirem amb el Ball de Santa Eulàlia, que en aquests dies tan assenyalats sonarà diverses vegades a la plaça de Sant Jaume i a la baixada. I finalment, l’audició clourà amb Engrunes, de R. Lamote de Grignon, una obra formada per dotze petites peces. 

El concert pot patir modificacions si alguna causa de força major ho requereix.

Ballada de sardanes

Plaça de Sant Jaume
Dilluns 12, a les 18.30 h
Amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

Com deia el poeta Joan Maragall: “La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”. Quina millor manera per acomiadar la festa major que dansant al so de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que com ja és tradicional, ens delectarà amb les seves melodies la tarda de la Diada de Santa Eulàlia.

Amb l’entrada de les gegantes a la plaça, les ballades acabaran, però encara podreu continuar escoltant la cobla acompanyant-les en els últims balls de la festa.

La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia

Sortida des del Palau de la Virreina: Cercavila de Gegantes.
Dilluns 12, a les 18.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

18.45 h: Plantada de gegantes

19.30 h: Passejada de les Laies

Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i Ball de Santa Eulàlia, cap a les 19.50 h), carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia a les 20.25 h).

El dia de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona adopten el nom de "Laia" per celebrar un dels actes més emotius i significats de les festes. Quan la foscor cobreix el cel de la ciutat, les gegantes que han estat exposades els dies previs a la festa, surten dansant de les portes del Palau de la Virreina per reunir-se a la plaça de Sant Josep Oriol. Després d’una estona plantades sota la llum màgica de la plaça, inicien una processó encapçalada per la gegantona Laia i les Laies de la plaça Nova i del Pi, seguides per les altres “Laies” fins a arribar a la geganta de la Ciutat, que tanca la comitiva. 

Quan la desfilada arriba a la baixada de Santa Eulàlia, la passejada s'atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral. Les gralles interpreten el Ball de Santa Eulàlia, i la Laia i la Laieta, les Gegantes Vella i Nova de la plaça Nova fan el seu ball envoltades pels balcons i la capella de l’estreta baixada.

A la plaça de Sant Jaume, un cop totes les gegantes han desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l'Ajuntament, les Gegantes de la Plaça Nova tornen a oferir el seu ball, però aquesta vegada fan la versió llarga interpretada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, al mig de la plaça i amb un esclat final de festa i emoció en el que totes les gegantes se sumen a la part final del ball, moment en què podem veure a les “Laies” dansant en honor a la patrona.