La Barraca de Fira del Paral·lel

Les barraques de fira van ser un element molt característic de l’oci popular al tombant dels segles XIX i XX. Aquestes construccions itinerants oferien espectacles on s’exhibien habilitats circenses, atraccions excèntriques o arts de carrer als marges dels circuits habituals. Amb l’objectiu de retre un homenatge a aquests elements tan representatius, neix la Barraca de Fira del Paral·lel, un projecte comunitari que ofereix trobades entre la memòria i les arts escèniques (teatre d’ombres, màgia i música). El projecte, que forma part del programa de l’Arnau Itinerant d’enguany, es basa en la tasca d’investigació, divulgació i participació de formes artístiques interdisciplinàries per posar en valor les barraques de fires itinerants que oferien espectacles populars i de carrer.

Una de les particularitats d’aquesta proposta és que compta amb una nombrosa presència de diferents comunitats arrelades al territori, com la Magribina, la pakistanesa i també la comunitat gitana, que està present tant en l’espectacle com en el disseny general del projecte. Així mateix, inclou la presència de joves del Raval, que participen en la construcció de la barraca i la col·laboració artística de joves de diferents associacions i entitats, com Calàbria 66, Xamfrà, El Rei de la Màgia, El Gecko con Botas. En el vessant d’investigació de la memòria oral i la història, es compta amb els treballs d’Enric H. March i LaLaberinta.

El programa està format per diversos eixos, que inclouen conferències i debats al voltant de les barraques de fira ambulants i l’oci popular a Barcelona; espectacles d’arts considerades injustament menors, com el teatre d’ombres gitanes, la màgia de prop i la música d’arrels (representada, en aquest cas, per la rumba catalana). Finalment, es construirà una barraca de fira ambulant per esdevenir una finestra al passat i una porta al futur i per recuperar el carrer com a lloc de trobada, d’aprenentatge i de diversió. La construcció d’aquesta barraca serà obra del jovent del Raval, aplegades en les entitats Impulsem, Colectic, La Gavina i l’Ateneu del Raval, mitjançant diferents tallers coordinats per l’artista urbà Khader Alkayati; el disseny i la creació aniran a càrrec d’Eduard Pérez.

L’equip coordinador del projecte està format per les associacions Carabutsí (Premi Ciutat de Barcelona en Cultura Popular i comunitària 2019 i impulsora del primer Ecomuseu Urbà de la Ciutat de Barcelona), i Inter-Acció, que s’integra al projecte a través de l’Arxiu Virtual MOVGCAT i de projectes d’itineraris com Rumb a la Rumba. Les dues entitats ja estaven vinculades a l’Arnau Itinerant a través de les Rutes de Cultura Raval(s) i del projecte “Les gitanes del Portal. Cartografiant els espais de memòria de la comunitat gitana de Raval”.

 

Consulteu aquí les activitats relacionades