Barcelona Poesia posa la mirada en el caràcter efímer de la paraula

Sessions d'improvisació, glosades, jams poètics i slams de traducció, entre la programació de la 25a edició del festival.

02/05/2022 - 13:00 h

Un pregó i una cercavila, a càrrec de la poeta Núria Martínez-Vernis i del grup De Mortimers i amb un recordatori per al músic i poeta Pau Riba, recentment desaparegut, seran el tret de sortida l’11 de maig de la 25a edició del festival Barcelona Poesia. L’esdeveniment presenta els versos de múltiples maneres, com és marca de la casa, però enguany se centra especialment en el caràcter efímer de la paraula, “en la possibilitat que els mots circulin per dins i per fora dels cossos, escampant-se, mutant, viralitzant-se”, es pot llegir en la presentació que en fan Josep Pedrals i Maria Callís, comissaris del festival. És per aquest motiu que es potencien els actes de creació poètica en viu i en directe, ja siguin sessions d’improvisació, glosades o slams de traducció.

Els jardins de la Casa de la Misericòrdia i el verger del Museu Frederic Marès seran dos dels escenaris principals d’una edició que arriba a més espais que mai i en què la música també hi tindrà molt pes. Així per exemple, El Molino acollirà dues nits seguides un espectacle poeticomusical de La Ludwig Band creat expressament per al festival a partir a partir de l’obra de Serafí Pitarra. Entre els molts noms que participaran al Barcelona Poesia citem Narcís Comadira, Toti Soler, Bruno Muntané, Pol López, Eva Baltasar, Adriano Galante, Filippa Leal, Osías Stutman, Mary Ann Newman i Danielle de Picciotto. Hi haurà temps per al record de personalitats literàries com Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Guillem Viladot, i es farà una marató de nou hores de lectura dedicada a Pier Paolo Pasolini a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures.

Dins de la programació també s’inclou el lliurament del Premi Jocs Florals de Barcelona 2022, amb Glòria Coll Domingo com a guardonada, una nit de hip-hop i poetry slam al Teatre Nacional de Catalunya, o la representació de l’obra de teatre El club de res de res, produïda en col·laboració amb el CCCB, la Fundació Els Tres Turons i L’Altre Festival, i que té com a actors i actrius persones amb problemes de salut mental. A més de la programació oficial, són moltes les biblioteques, centres cívics, entitats i associacions que en el decurs del festival organitzen alguna activitat poètica, i que s’engloben dins de l’off Més Poesia. El XXXVII Festival Internacional de Poesia, al Palau de la Música, posarà el 18 de maig el punt final a l’esdeveniment. Pujaran a l’escenari poetes de llengües, edats, cultures i propostes líriques radicalment diverses: Jordi Pàmias, Hirondina Joshua, Golan Haji, Marta Petreu, Ángelo Néstore, Andríi Antonovskyi i Alice Oswald. Els acompanyarà la música de Marina Herlop.

Conegueu tots els detalls de la programació del festival Barcelona Poesia al web oficial.