Els museus organitzen visites i itineraris amb mirada femenina

El Museu Marítim de Barcelona convida a posar-se unes ulleres liles, i el Museu de Ciències Naturals inaugurarà una exposició sobre les dones que hi han treballat.

..
08/03/2023 - 07:00 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Les activitats dels museus de la ciutat del mes de març, especialment a partir del dia 8, tindran accent de dona. Vet aquí algunes de les propostes.

Comencem al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, perquè el mateix 8 de març a les 17 h es farà la visita guiada Pedralbes, un escenari femení de poder. Construeix una història del monestir amb noms propis: Elisenda de Montcada i Francesca ça Portella al segle XIV, Maria d’Aragó i Teresa de Cardona al segle XVI, i sor Eulàlia Anzizu i Maria de la Concepció Baldric al segle XIX. L’entrada és lliure però cal inscripció prèvia. També la tarda del dia 8 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acollirà una conferència de la politòloga hispano-iraniana Anahita Nassir titulada Les protestes a Iran, més enllà del vel. Començarà a les 17.30 h.

Podeu aprofitar també la jornada per anar a l’exposició del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda. Presenta nou autores que experimenten amb estils i llenguatges, que trenquen els esquemes del còmic i que comparteixen una mirada crítica i carregada d’humor envers el món. Precisament el 8M, a les 17 h, i en el marc d’un programa de visites per a gent gran titulat “Amb sucre o sense: converses als museus” creat per un grup d’espais museístics de la ciutat, es farà una visita comentada a la mostra.

Al Museu de Ciències Naturals de Barcelona el dia 9 de març es farà un contacontes dedicat a la biòloga i exdirectora del Museu Anna Omades. L’activitat forma part del cicle “Petites històries, grans dones” organitzat per 9 museus. I el 23 de març inaugurarà l’exposició Imprescindibles. Les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de 1917 a 1987, que posa el focus en les dones que van treballar en aquest museu des de fa més d’un segle fins al final de la Transició.

Al Museu Marítim de Barcelona (MMB) convidaran a posar-se unes ulleres liles la tarda del 9 de març. L’activitat, titulada Un mar lila, té per objectiu analitzar l’exposició Catalunya mar enllà, per veure com s’explica, o no s’explica, el paper de la dona. Dos dies més tard hi haurà al MMB la tercera trobada del col·lectiu de dones navegants Lobas de Mar, amb una jornada que inclourà una visita guiada al museu, una taula rodona i una sortida al mar amb diferents embarcacions. Per la seva part, el Museu Nacional d’Art de Catalunya organitza, entre altres activitats el mes de març, Dones havíeu de ser. Itinerari medieval els dies 12 i 26, i Dones havíeu de ser. Itinerari modern el dia 19. El lema del 8M del museu és “Som dones 365 dies l’any”.

Des del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) es proposen diferents itineraris. Diumenge 12 de març (i també el 9 d’abril i el 21 de maig) el titulat Fora la fam! Dones i revoltes a l’ombra de la industrialització. Reivindica la figura de Josepa Vilaret i el paper protagonista de les dones en les revoltes socials i els treballs de cures a finals del segle XVIII. El 26 de març (i també el 30 de setembre) l’itinerari literari La Barcelona de Mercè Rodoreda, i l’11 de març i l’11 d’abril Dones i rereguarda, sobre els espais de treball productiu, els espais de cures i els espais de lluita política protagonitzats per dones durant la Guerra Civil. El 18 de març i el 7 de maig hi haurà l’itinerari urbà Dones amb empenta a la Barcelona medieval. D’altra banda, també organitzat pel MUHBA, però al Centre Cívic Pati Llimona, un diàleg el 13 de març sota el títol Bàrcino en femení. Ser dona i mare als segles I-II dC. Quant al Museu Picasso, el 18 de març s’hi farà la visita guiada titulada Les habitants del Museu Picasso.

Els dimecres 15, 22 i 29 de març es durà a terme a El Born CCM la segona edició del cicle “Tres dies de març”. Enguany, amb el lema “Dones, ballar, riure, resistir” es vol que ressoni la resistència i també la joia implícita en les paraules d’Emma Goldman, “si no puc ballar, la teva revolució no m’interessa”. El cicle inclourà un espectacle teatral, un monòleg i un diàleg que parlen de la resistència de les dones arreu del món.