Es busquen projectes culturals per retornar la vida a locals tancats

13/10/2022 - 11:57 h

L’Ajuntament de Barcelona obre una convocatòria destinada a captar projectes culturals per omplir de continguts un seguit de locals de planta baixa que el municipi va adquirir a prinicipis d’any. Es vol d’aquesta manera activar 9 locals municipals en planta baixa comprats pel consistori en el marc de l’estratègia “Amunt Persianes“. D’aquests 9 locals, tres estan a dins del recinte de Palo Alto. De locals n’hi ha de mida petita, mitjana i gran, i tindran un lloguer que pot estar entre un 30% i un 50% per sota dels preus de mercat. Els contractes de lloguer seran per a un màxim de 10 anys.

El requisit imprescindible per a poder optar a un d’aquests locals és que el projecte que es presenti sigui de creació, producció, exhibició o comercialització cultural. Depenent del local es valorarà que el projecte s’emmarqui en àmbits com ara el comerç cultural, la formació, els tallers de creació o la gestió cultural. Per posar alguns exemples, es valorarà que el projecte proposi espai per a tallers, assaig, experimentació i recerca o bé d’exhibició de diverses disciplines (música, escèniques o circ). L’establiment de comerços culturals, com ara llibreries, botigues de discos, galeries d’art, és un altre dels objectius clars que persegueix aquesta convocatòria específica.

Es podran visitar els locals els divendres 28 d’octubre, 11, 18 i 25 de novembre, 16 de desembre i 13 de gener, de 13 a 17 h. En el cas els locals de Jaume Giralt i de Palo Alto les visites s’organitzaran en funció de la demanda i no estaran incloses a les jornades de visites anteriors.

En paral·lel, s’obre una segona convocatòria destinada a cercar negocis (fora de l’àmbit de la cultura) per retornar l’activitat a uns altres 27 locals que també van abaixar les persianes i que van ser adquirits pel consistori. Es tracta de 23 locals de mida petita i 4 de mida gran.

Les dues convocatòries cerquen fer fàcil poder presentar un projecte de negoci. Qualsevol persona que tingui un negoci o una idea de negoci, sigui botiga, serveis o oficina, pot presentar el seu projecte aportant dos documents. D’una banda, una declaració responsable que acrediti la capacitat, aptitud i solvència i, de l’altre, una oferta tècnica que especifiqui en què consisteix el projecte (quin és el pla d’empresa i la seva viabilitat), així com de quina manera impactarà positivament en l’entorn. El termini de presentació de projectes estarà obert fins el dia 20 de gener de 2023 i es preveu resoldre aquesta primera convocatòria i poder adjudicar els locals abans de l’estiu de 2023.

L’objectiu de la compra, i ara activació, d’aquests locals per part de l’Ajuntament és facilitar l’impuls i consolidació de projectes econòmics a la ciutat que puguin beneficiar-se de lloguers per sota del preu de mercat, i altres condicions avantatjoses, en una estratègia que vol ajudar a dinamitzar i reactivar econòmicament locals comercials en planta baixa que estan tancats i promoure activitats que es veuen expulsades per l’alça de preus dels lloguers dels locals.

Per a més informació, consulteu l’enllaç.