Prop de quatre milions i mig de visitants han passat pels museus barcelonins el 2023

La xifra representa un increment d'un milió respecte a l'any anterior.

..
21/12/2023 - 11:57 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

La xifra de visitants que, durant aquest any 2023 han passat pels museus i centres d’exposicions municipals ha crescut respecte a l’any passat en prop d’un milió i se situa en gairebé 4,4 milions de persones. Són dades, encara provisionals, que han estat recopilades i tractades pel Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona.

La quantitat de visitants rebuda pels centres d’exposicions barcelonins torna, així, a les xifres que s’havien assolit abans de la pandèmia: l’any 2019, es van registrar 4,8 milions de visitants, més del doble que els 2 milions de l’any 2021, en plena crisi sanitària.

Amb la recuperació de les xifres prepandèmiques (encara falten algunes xifres que arribaran durant el mes de gener) els museus i centres d’exposicions municipals gestionats per l’ICUB i els museus amb aportació municipal o amb col·leccions municipals fan balanç d’un any durant el qual el Museu Picasso (Foto: Marc Zambrano), el Born Centre de Cultura i Memòria (Foto: Marc Royuela), el MUHBA (Foto: Paola de Grenet) i el Castell de Montjuïc han estat els equipaments més visitats.

Entre els més visitats de tota la ciutat, el Museu Picasso, que amb 1.032.400 visitants torna a superar la xifra del milió (cosa que no passava des de l’any 2019) i que, un any més, ha acollit dues de les exposicions més visitades de la temporada: Carmen Calvo i Miró-Picasso.

A continuació se situen el Born Centre de Cultura i Memòria, amb 888.800 visitants, i el Museu d’Història de Barcelona MUHBA, amb 860.000 visitants que s’han repartit entre les diverses seus de la institució (només als centres del Temple d’August i a Santa Caterina es van registrar uns 440.000 visitants). Per la seva banda, el Castell de Montjuïc va aplegar 757.700 visitants, i pel Museu de Ciències Naturals, també amb seus diverses, hi van passar 350.500 visitants.

Entre les exposicions més visitades de l’any 2023, la que el Museu Picasso va dedicar a l’artista Carmen Calvo i que mostrava obres realitzades durant la pandèmia, en concret una sèrie inspirada en l’obra de Picasso. La van veure 350.800 visitants, més dels 200.000 (la xifra creixerà) que, fins al moment, han vist la mostra Miró-Picasso, al Museu del carrer de Montcada.

Memòries de la Pandèmia. Només ens en sortirem juntes, que es va poder veure al Castell de Montjuïc i que va aplegar 190.000 visitants, i la mostra sobre l’escriptor, col·leccionista i marxant d’art Daniel Henry Kahnweiler, també al Museu Picasso, amb 84.939 visitants, són altres de les exposicions més visitades l’any passat, juntament amb La resta, al Born Centre de Cultura i Memòria, que va rebre 49.629 visitants, i la mostra del Disseny Hub Barcelona (DHUB) Digital Impact, amb 40.891 persones.

Això pel que fa als centres museístics. Entre els centres d’exposicions més visitats aquest any 2023, La Virreina Centre de la Imatge (126.000) i La Capella (73.600 visitants). Els centres d’exposicions han vist augmentar enguany en 30.000 persones les xifres de visitants respecte a l’any 2022.

Entre les mostres amb més públic dels centres d’exposicions municipals, John Berger. Permanent Red, amb 56.217 visitants, i Leeds Animation Workshop, amb 39.688 visitants, totes dues vistes a La Virreina Centre de la Imatge.

Finalment, respecte als museus i centres d’exposicions municipals o amb aportació de l’Ajuntament, cal recordar que des del 19 de desembre està obert a la Ciutadella el renovat Centre d’Exposicions Martorell i que, durant aquest any 2023, el Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani ha estat tancat durant uns mesos a causa de les obres de millora que s’hi han fet.