Tornar

Rutes guiades nocturnes al Born Centre de Cultura i Memòria
Una de les exposicions de la Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació
Exposició del Museu del Disseny

Els museus municipals de Barcelona amplien oferta aquest estiu amb desenes d’activitats culturals per als públics més diversos

El Sala Barcelona, concerts al Park Güell o al Monestir de Pedralbes, visites per descobrir la història de la ciutat i projeccions de cinema d’intriga o documental són algunes de les desenes de propostes de les quals es pot gaudir fins al setembre.

Els museus i equipaments culturals municipals de Barcelona inicien un estiu farcit d’activitats que, amb la progressiva superació de l’alerta sanitària i tenint sempre presents els protocols de prevenció, permetrà viure nombroses propostes en diferents espais i recuperar el característic dinamisme cultural de la ciutat.

Una programació de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) que convida a gaudir novament dels museus i equipaments culturals, de les exposicions, visites guiades, projeccions, i que inclou desenes d’actuacions musicals, en un cartell molt variat que vol arribar als públics més diversos.

Música i paraules en entorns únics i singulars

Una de les principals apostes musicals aquest estiu és Sala Barcelona, al Castell de Montjuïc. L’ICUB i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya han sumat esforços per recuperar els concerts a l’aire lliure i fer costat a les sales de concert més perjudicades per la crisi. Oferiran més de seixanta concerts, del 2 de juliol al 30 d’agost, amb preus assequibles i amb noms com Clara Peya, Hydrogenesse, Joana Serrat & The Great Canyoners o la Fundación Tony Manero, entre molts d’altres.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) proposa vetllades musicals al Park Güell, amb una interessant mescla de modernisme i guitarra. El 3 de juliol, “La guitarra clàssica”, amb Àlex Garrobé; el dia 10, “La guitarra mediterrània i flamenca”, amb Marco Mezquida, Chicuelo i Paco de Mode; el 17 de juliol, “La guitarra mestissa”, amb Pyrophorus Guitar Duo, i el 24 de juliol, “La guitarra i el jazz manouche”, a càrrec del quintet de jazz liderat per Albert Bello. Tots els concerts són gratuïts i cal fer reserva prèvia.

“Paraules i sons de Barcelona: itinerari literari a la Vil·la Joana”, el 16 de juliol, és una altra proposta del MUHBA. Un passeig amb contrapunt musical pels relats literaris —de Brossa, Verdaguer, Salvat-Papasseit i molts altres— que han construït l’imaginari de la Barcelona contemporània, amb textos triats i llegits per l’actriu i rapsoda Gemma Sangerman, acompanyada pel clarinet d’Oriol Romaní.

A més, l’entorn medieval incomparable del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes recuperarà els seus Vespres Musicals els quatre caps de setmana del mes d’agost. El 6 d’agost amb “Euterpe: la dona, la música” i “Hirundo Maris: ’Lux Feminae’”; el dia 13, “Sonates de Beethoven”; el 20 d’agost, “Al cau de les paraules”; i, per concloure l’acte, el dia 27 la proposta serà “Reines”.

Museus, exposicions i visites comentades

El Born Centre de Cultura i Memòria enceta el cicle de rutes guiades “Born de nit 2020”. Els dimecres de juliol i agost, la proposta és “Dansa i música a la Barcelona del 1700”; els dimarts de juliol, agost i setembre es pot participar a “El mercat del Born. La forja d’un nou món”; també de juliol a setembre, els dimarts i els dijous ofereixen la visita “Perich. Humor amb ulls de gat”; i els dijous, entre juliol i setembre, es pot conèixer “La ciutat del Born en 7 històries”. Igualment, tots els divendres fins al setembre, es recupera l’itinerari guiat “Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700”.

Dins “La ciutat i el Park, el MUHBA ofereix visites i itineraris guiats per endinsar-se al Park Güell. El 19 de juliol, “El Park Güell i Barcelona”; el 26 de juliol i el 13 de setembre, “Gràcia 1900. L’aparador burgès d’un barri obrer”; l’1 d’agost i el 19 de setembre, “Barcelona 1902: urbanitzar la muntanya pelada”, i el 29 de juliol, el 26 d’agost i el 2 de setembre, “La primera balconada de Barcelona. El creixement de la ciutat vist des dels Tres Turons”.

A més, el MUHBA també ha previst reiniciar a l’agost les seves visites i itineraris per descobrir el passat de la ciutat. La programació serà molt variada: “Un refugi per a tothom. Solidaritat en temps de guerra”, “Barcino/BCN”, “Quan el Call era el call dels jueus”, “La formació d’una capital. La ciutat medieval”, “Raó, passió i negoci en la construcció de l’Eixample”, “L’obertura de la via Laietana i la creació del barri Gòtic”, “Tothom al carrer! La lluita per les llibertats a la Barcelona de la transició (1976-1979)”, “La casa de l’aigua de la Trinitat. Conductes, dipòsits i comportes”, “Dins i fora muralles: poder, higiene i comerç a Barcino”, “L’habitatge a Barcino”, “Barcelona flashback” i “Altures i senderes. Verdaguer i Maragall diuen Barcelona”.

Al Museu del Disseny de Barcelona, mentrestant, es poden visitar tres de les seves exposicions permanents“Del món al Museu”, amb objectes ideats o produïts a l’estat des de principis del segle XX fins avui; “Extraordinàries!”, que permet viatjar per les col·leccions d’arts decoratives i d’arts d’autor entre els segles III i XX, i “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual”, amb una la selecció del més destacat en disseny gràfic i visual entre el 1980 i el 2003. El Museu del Disseny també permet visitar gratuïtament, fins al 13 de setembre al Centre d’Artesania Catalunya, la mostra “Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies”.

A la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació proposen immersions dialogades a les seves exposicions: visites a “Succeeix cada dia”, el 8 de juliol amb Joana Roda i el 9 de setembre amb Joana Hurtado, i visites a “La biblioteca infinita”, el 22 de juliol amb Anna Pahissa i el 17 de setembre amb Enric Farrés Duran.

I el Museu Frederic Marès recupera també les seves visites guiades. L’11 de juliol, amb un recorregut per “Les obres mestres del Museu Frederic Marès”; el dia 18 amb una descoberta dels “Objectes insòlits del Gabinet del Col·leccionista”, i per tancar el mes, el 25 de juliol, una passejada per “Un Museu de novel·la”, que es completa amb la visita taller autònoma “D’auca en auca i tiro perquè em toca!”.

Cinema d’intriga i documentals per a la reflexió

El MUHBA proposa gaudir, en línia i gratuïtament, de “Barcelona Criminal”, un cicle que observa la ciutat de Barcelona a través del prisma del gènere d’intriga. Ho fa amb tres pel·lícules: Los atracadores, de Francisco Rovira Beleta, el 16 de juliol; Fata Morgana, de Vicente Aranda, el 23 de juliol, i La Cripta, de Cayetano del Real, el 30 de juliol. Les projeccions seran accessibles a través del web del MUHBA.

I el Museu Etnològic i de Cultures del Món ofereix una nova edició dels seus Doc’s Noctàmbuls. Filmacions que conviden a reflexionar sobre cos, creences i rituals. El 3 de juliol, proposen Els caçadors d’ombres i El vent i les paraules de Roger Canals; el 10 de juliol, Carmen d’Olatz González Abrisketa i Descending with angels de Christian Suhr; el 17 de juliol les propostes seran La Festa de l’Os de Prats de Molló de La Xarxa, i Dansa dels esperits de Ricardo Íscar; per tancar el cicle, el dia 24, L’épaisseur des murs de Federico Varrasso i El muerto hace al santo de Belén Maldonado.

Per a més informació podeu visitar el web Barcelona Cultura i el web Estiu 2020 a Barcelona.

 

Data de publicació: Dimarts, 30 Juny 2020
  • Comparteix