Alimenta't amb seny
Alimenta't amb seny tracta els pilars fonamentals de l’alimentació sana, justa i sostenible, per treballar cap a una transició alimentària que enforteixi les economies locals, millori la salut de les persones i cuidi el planeta.
És un espai que convida a reflexionar sobre l’actual sistema agroalimentari, on es coneixen les alternatives dels menús del menjador escolar i la resta d’àpats del dia, i es dona especial valor a la pagesia i a la importància d'un consum conscient d'aliments.
Canviar els hàbits de compra i consum és imprescindible no només per a la salut, sinó per poder apaivagar els efectes del canvi climàtic. Actualment, més d’un 50% dels gasos d’efecte hivernacle tenen un origen relacionat amb la producció, transformació o transport d’aliments.
Treballar aquests temes dins dels centres educatius, partint d’objectius clars i oferint recursos i activitats engrescadores, té un gran poder transformador i ajuda a incrementar la consciència crítica cap al nostre model alimentari, tot plegat amb l'objectiu de fer de la comunitat educativa un col·lectiu més crític i responsable.
-
- Desenvolupar accions que promoguin una alimentació sana, justa i sostenible en el centre educatiu.
- Intercanviar experiències entre els centres educatius i conèixer agents i entitats relacionades.
- Afavorir que l'alumnat tingui una visió integral de l'alimentació sostenible que abordi els impactes en la salut, ambientals i socials.
- Conèixer alternatives al model alimentari actual, prendre decisions de consum i promoure la participació en processos de transformació dins el centre.
-
La formació va adreçada especialment a docents, equip de menjador i AFA, que treballin amb les etapes d'infantil, primària i primer cicle ESO.
-
És una proposta educativa dirigida a l'equip docent, a l’equip de menjador i, també, a qualsevol persona de la comunitat educativa que hi tingui interès.
Durant el curs es treballen aspectes tan importants com l'origen dels aliments; la producció de proximitat; el valor de la pagesia; el consum conscient; just i responsable; la sobirania alimentària i els impactes en la salut; el medi i la societat. I també les alternatives existents i els seus beneficis del model alimentari actual.
-
Durant tot el procés, l’equip tècnic de la microxarxa ofereix un acompanyament individualitzat segons els objectius que es marquin al principi de curs en el pla d’acció. A més, us oferim el següent:
- Marc conceptual sobre alimentació sana, justa i sostenible.
- Sessions de formació, intercanvi i treball en xarxa per a docents i alumnat.
- Assessorament presencial o virtual durant tot el curs.
- Activitats complementàries amb educadores especialistes en el tema.
- Una guia didàctica i una maleta pedagògica disponible en préstec (sol·licitud a l’SDEA), amb propostes d'activitats, estratègies i recursos.
- Recursos pedagògics addicionals.
-
- Fer que el professorat participant assisteixi a les sessions i, en la mesura del possible, a la trobada de centres.
- Crear un pla d’acció amb objectius concrets amb una avaluació de la implicació, les metodologies, els continguts i l’estructura de la formació de forma continuada i al final del curs.
- Rebre l’equip tècnic de la microxarxa al centre per fer una visita de suport i assessorament mínim un cop durant el curs.
- Mantenir una bona comunicació amb els referents E+S.
- Participar activament, aprendre i gaudir de les propostes.
Si sou centres públics o concertats, us heu d'inscriure a través de la CUPObre en una finestra nova (termini 28 d'abril al 15 de setembre).
Si sou centres privats o EBM, us heu d'inscriure a les microxarxes a través d'aquest formulari (termini 28 d'abril al 15 de setembre).
Els centres que us inscriviu, preneu el compromís de tenir vigent un projecte específic d’Escoles + SosteniblesObre en una finestra nova per al 2025-26, dins dels terminis establerts (màxim fins al 15 de setembre de 2025). Un cop vençut aquest termini, ens posarem en contacte amb els centres inscrits per confirmar la vostra acceptació.
Més informació
Recursos
- La sostenibilitat al plat - CERAI (PDF 3.51 MB)
- Recursos pedagògics per a una alimentació sana, segura i sostenible- Agència de Salut Pública de Barcelona (PDF 828.59 KB)
- Informe alimentació culturalment adequada (PDF 15.87 MB)
- Quadern: aliments de proximitat per a tothom
- A taula! Manual per a la introducció d'aliments agroecològics i de proximitat a les escoles (PDF 2.61 MB)
- Tothom a taula! Recull de llibres – Rosa Sensat (PDF 3.53 MB)
Sessions de la formació

Primera Sessió. Introducció, marc i recursos. Qui som i què farem?
En aquesta primera sessió formativa s'introdueix el tema i es presenten els centres educatius participants. S’expliquen els principals objectius, els recursos disponibles i també la metodologia de funcionament.
Lloc:
Vil·la Urània
Quan:
06/11/2024

Segona sessió. El sistema agroalimentari. Com transformar-lo i treballar alternatives des del centre?
En aquesta sessió coneixerem experiències innovadores que hagin treballat l’alimentació sostenible i el sistema agroalimentari des de l'àmbit escolar.
Lloc:
Institut Jaume Balmes
Quan:
15/01/2025

Tercera sessió. El peix i marisc que mengem, origen i consum + sostenible
Des de l’alimentació sostenible també volem mirar cap al mar. La importància d'un consum més variat de peix i com treballar-ho amb els infants.
Lloc:
virtual
Quan:
12/03/2025

Quarta sessió. Trobada de centres: “Masterchef” saludable, just i sostenible
Trobada d’intercanvi d’experiències amb un clar objectiu de participació activa en què l’alumnat pot compartir a través de receptes de cuina molt divertides els coneixements i activitats dutes a terme durant l’any.
Lloc:
Espai jove La Fontana
Quan:
30/04/2025

Cinquena sessió. Com ha anat el curs? Quins passos es plantegen de cara al futur?
Última sessió formativa on es volen presentar les experiències a partir d'una exposició i dinàmica participativa entre el professorat dels centres participants en la Microxarxa.
Lloc:
virtual
Quan:
21/05/2025