Un Sant Jordi circular i sostenible

..
04/04/2024 - 09:25 h - Sant Jordi Ajuntament de Barcelona

Aquest Sant Jordi, us proposem dues maneres diferents de celebrar la Diada fomentant la lectura des d’un vessant sostenible i responsable: la creació d’un mercat d’intercanvi de llibres i el préstec de llibres ecoeditats

Per la diada de Sant Jordi, mentre Catalunya s’engalana amb roses i llibres, els centres educatius es converteixen en espais plens de creativitat i descobriment. Aquest dia és ideal per “fer classe” d’una manera diferent, apropar la tradició a l’aula, promoure el gust per la lectura i explorar la tradició amb idees originals i sostenibles. Des de la creació d’un espai de “passallibres” fins al préstec de llibres ecoeditats sostenibles, hi ha un munt d’opcions per celebrar aquesta data assenyalada d’una manera més conscient, sostenible i ecològica. Us en compartim algunes! 

Un mercat d’intercanvi de llibres a l’escola

Els darrers anys, s’ha observat un augment en l’ús del plàstic i paper durant la jornada de venda de llibres i roses als carrers. Aquest excés de consum de materials no biodegradables té un impacte negatiu en el medi ambient, contribuint a la contaminació i a l’acumulació de residus 

A més, aquesta pràctica també té repercussions negatives en les economies locals, donat l’elevat cost de producció associat. Davant aquesta situació, és cada cop més urgent trobar alternatives sostenibles que permetin compatibilitzar la celebració d’aquesta festa sense comprometre l’entorn proper. 

Així doncs, aquest any, per Sant Jordi us proposem establir un punt de “passallibres” o “bookcrossing” als centres educatius, una pràctica que implica deixar llibres en un racó de l’escola perquè altres alumnes o famílies els agafin, els llegeixin i després els tornin a deixar perquè altres els puguin gaudir. Aquesta iniciativa promou la lectura, la comunitat i la sostenibilitat, prevenint la generació de residus.  

L’equip docent pot animar l’alumnat a deixar llibres que ja han llegit i agafar-ne de nous, contribuint a reciclar i reduir el consum excessiu d’energia i paper que es produeix durant aquesta data assenyalada.  

A través d’aquest mercat d’intercanvi de llibres, es recordarà a l’alumnat que les coses que ja no fem servir poden ser útils per a altres persones, posant èmfasi en la importància d’educar els més petits en l’amor i respecte per la lectura i el planeta.  

Llibres per a un Sant Jordi més sostenible i responsable

Us proposem, també, explorar una alternativa més sostenible per treballar la lectura a l’aula: els llibres ecoeditats. Aquest any, de fet, ha estat l’any amb més creixement de l’ecoedició, tal com expliquen des de l’Institut d’Ecoedició.  

Però, què significa realment “ecoedició”? Aquesta pràctica implica gestionar les publicacions amb un fort compromís amb la sostenibilitat i la preservació del medi ambient. Bàsicament, consisteix a calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental de cada publicació. 

Aquest procés el verifica l’Institut de l’Ecoedició, que atorga als llibres el segell “llibre ecoeditat”. A més de garantir tres criteris fonamentals (producció local, ús de paper certificat pel Forest Stewardship Council (FSC) i càlcul i comunicació de la petjada ecològica a través de l’eina bookDaPer), l’Institut promou altres 15 criteris d’ecoedició per minimitzar els impactes negatius dels llibres sobre el medi ambient 

El Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) us convida a descobrir i demanar en préstec aquest Sant Jordi alguns llibres ecoeditats amb un fort compromís amb la sostenibilitat en la indústria editorial: 

  • L’escola expandida: repensem els espais d’aprenentatge, Arqbag, Adrià Vilajoana i Simona Cerri, Pol·len Edicions. L’escola és objecte de debat crític, demanant canvis en els espais d’aprenentatge. L’emergència sanitària i climàtica exigeix repensar les prioritats, especialment en la relació entre l’escola, el territori i la comunitat.  
  • El menjar no es llença: el relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari, Pol·len Edicions. Les autores de vint-i-vuit contes han reflexionat sobre el malbaratament alimentari a través dels seus textos i il·lustracions. Tot i viure en un context d’emergència climàtica, aquest fenomen continua sent molt desconegut, malgrat les conseqüències que comporta. 
  • Hola vida!: contes creatius per inspirar l’activisme ambiental, Clara Montaner i Liz Kueneke, Pol·len Edicions. És un llibre que fusiona art amb ecologia, oferint quatre contes de final obert que plantegen reptes ambientals per resoldre amb la creativitat dels infants. A través d’aventures divertides, es transmeten coneixements sobre ecosistemes i evolució fent èmfasi en el treball en equip, l’empatia i l’esperit crític.  
  • L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat, Àngel Panyella i Aida Iglesias de Prada, Pol·len Edicions. Aquest llibre infantil narra la història de Trunix, un ésser extraterrestre que queda fascinat per la biodiversitat de la Terra en arribar al planeta. La Daniela l’introdueix al concepte de biodiversitat i junts dialoguen sobre la importància de protegir-la.