L’Entrevista: Solucions Socials Sostenibles

..
16/12/2025 - 14:00 h

Unir la inserció laboral de col·lectius vulnerables amb la sostenibilitat ambiental és el motor de Solucions Socials Sostenibles. Parlem amb Bruno López, president i fundador de l’entitat, sobre com el seu model demostra que és possible oferir màxima qualitat i competitivitat amb productes ecològics, de temporada i de proximitat, trencant estigmes a través de l’excel·lència en el servei i la inclusió.

  • Com va néixer Solucions Socials Sostenibles i quina necessitat volíeu cobrir?  

El projecte va néixer el 2019 i funcionem a partir de l’aliança de dues cooperatives d’iniciativa social sense ànim de lucre: Menjar d’Hort SCCL i Solucions Socials Sostenibles SCCL.

El nostre objectiu principal és ajudar persones en situació de vulnerabilitat a inserir-se en el mercat laboral. Parlem de persones que, per algun motiu, el mercat ordinari diu que no són vàlides, però nosaltres les contractem des del primer dia i les formem en diferents posicions. Som una empresa d’inserció i no som un servei assistencialista, sinó capacitador. Busquem que aquestes persones facin un itinerari, que sol ser de dos anys. Tot i que si surten abans millor, perquè significa que han acabat inserides en alguna altra empresa.

  • Quins serveis o projectes actuals defineixen millor la vostra identitat?

Les nostres activitats són molt complementàries i s’estructuren al voltant de diverses àrees. D’una banda, tenim el Càtering BonCor, l’activitat principal de Solucions Socials Sostenibles, que ofereix un servei de càtering social i sostenible a administracions públiques i empreses privades. La logística i magatzem del càtering es troba al Poble Sec i ens contracten per la qualitat del producte i el servei. D’altra banda, tenim la botiga Idoni BonCor, ubicada a Sant Antoni, que se centra en la venda de producte fresc, de temporada, ecològic i de proximitat, així com en menjar saludable per a emportar.

A més, hem incorporat un servei de repartiment d’última milla sostenible al barri, en què una persona en inserció reparteix la paqueteria a peu des de la nostra oficina, evitant així l’ús de vehicles contaminants. Finalment, també tenim una consultoria per a ajudar altres empreses a transformar-se incorporant valors socials i sostenibles.

  • Quins reptes heu trobat en combinar sostenibilitat i acció social, i com els heu afrontat?

El gran repte és sens dubte la sostenibilitat econòmica. Tothom diu que el projecte és molt bonic i interessant, però a la gent li costa pagar-ho i la botiga encara és deficitària per la forta competència que no prioritza els mateixos valors. Molts comerciants ens diuen que amb prou feines poden pagar el lloguer, i és difícil competir en preu, però nosaltres juguem amb la qualitat del producte i el servei.

A més, hem de gestionar les incidències de ser una empresa d’inserció. Treballem amb persones amb dificultats, però els exigim professionalitat, producció i una bona atenció al públic com a qualsevol altra empresa.

  • Podeu compartir alguna experiència recent especialment significativa?

Després de l’aturada obligada per la Covid, en els últims quatre anys han passat per nosaltres unes 25 persones, de les quals vuit s’han quedat fixes a l’equip, com la Cristina, que ara és la responsable de la botiga.

Una experiència molt significativa és la de la Belinda, la nostra cuinera, que va arribar a través d’un programa subvencionat. És una persona migrant i cap de família monoparental. És una treballadora tan complidora i professional que ja porta dos anys amb nosaltres i ara està contractada directament sense dependre de cap programa.

  • Com incorporeu criteris de sostenibilitat ambiental en el dia a dia dels serveis?  

La sostenibilitat ambiental és un valor transversal en totes les nostres accions i intentem tancar el cercle dels residus. Per exemple, col·laborem amb l’entitat Abono Km0 per a recollir matèria orgànica, com restes de menjar o cafè. S’ho emporten setmanalment per a fer lombricompostatge i l’adob orgànic resultant el donem als clients o el venem.

Pel que fa als materials, al càtering tota la vaixella és reutilitzable i si és d’un sol ús, és biodegradable. A la botiga fem servir el mínim plàstic possible i fomentem que la clientela porti la seva carmanyola; si no la porten, els cobrem l’envàs biodegradable per a conscienciar-los. A més, tot el producte que oferim és ecològic, de temporada i de proximitat i exigim a qui ens proveeix que tinguin valors de l’economia social i solidària.

  •   Quina és la vostra visió de futur? 

Volem consolidar la sostenibilitat econòmica per a continuar creant impacte i treball digne. El gran pas endavant que estem fent ara és habilitar la sortida de fums al local per a optimitzar l’obrador.

Fins ara depeníem d’obradors externs, però amb la nova cuina incrementarem la producció pròpia. Això ens permetrà ser més competitius, controlar millor el producte i no dependre de tercers. La nostra intenció és créixer per a poder contractar més gent, i ens agradaria arribar a ser una cooperativa més gran. 

  •   Com creieu que la vostra acció pot contribuir a una ciutat més justa i sostenible? 

Contribuïm donant oportunitats reals a col·lectius que sovint queden enrere, com dones amb famílies monoparentals, persones migrades en procés de regularització, joves amb problemes de salut mental o majors de cinquanta anys.

A més, fem barri. Col·laborem amb l’associació de comerciants SOM Sant Antoni i acollim pràctiques del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, entre d’altres. També fem descomptes a gent gran, joves i amb un programa d’afiliació per a facilitar l’accés a productes saludables. Creiem que podem treballar i guanyar-nos la vida sent alhora civilitzats i demostrar que es pot ser una empresa amb valors socials i sostenibles. 

  • Què us va fer participar en la Xarxa Barcelona + Sostenible? Què us aporta?

Formem part de la Xarxa Barcelona + Sostenible des de la nostra creació. Estem molt connectats amb totes les entitats de l’Ajuntament, tant en l’àmbit social com ambiental. La Xarxa ens aporta visibilitat i col·laboració. Per exemple, rebem estudiants d’Erasmus per a ensenyar-los el nostre model. A més, assistim a diferents esdeveniments organitzats com el Fem Xarxing i aprofitem recursos pràctics com la borsa d’intercanvi de mobiliari. Però sobretot és un espai on compartim valors, fem sensibilització i expliquem que aquest model és possible.