Sumeu-vos a l’acció: iniciatives de la Xarxa per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient i la Setmana de la Natura 2024

..
14/05/2024 - 11:31 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la 9a edició de la Setmana de la Natura i del Dia Mundial del Medi Ambient, membres de la Xarxa Barcelona + Sostenible han desenvolupat accions per celebrar i conscienciar la ciutadania sobre la importància de cuidar l’entorn. Aquí teniu una breu selecció de les iniciatives per a inspirar-vos o per participar-hi.  

La Setmana de la Natura, del 22 de maig al 5 de juny, ofereix més de 500 activitats a Catalunya per promoure la conservació de la natura i coincideix amb dates clau en el marc de la crisi ecològica i climàtica actual. Comença el 22 de maig amb el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, continua dos dies després amb el Dia Europeu dels Parcs i finalitza amb el Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny. 

El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny des de l’any 1973, commemora l’inici de la Conferència d’Estocolm el 1972, centrada en temes ambientals. Proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, aquesta data busca sensibilitzar la població mundial sobre qüestions ambientals i promoure accions polítiques.  

La campanya d’aquest any se centra en la restauració de les terres, la resiliència a la sequera i la desertificació, sota el lema “Les nostres terres”. Segons la Convenció de les Nacions Unides de la Lluita contra la Desertificació, el 40% de les terres del planeta estan degradades, afectant a la meitat de la població mundial i posant en perill el 50% del PIB mundial. A més, els períodes de sequera han augmentat un 29% des de l’any 2000, i si no s’actua de manera urgent, podrien afectar a més de tres quartes parts de la població mundial el 2050.  

La restauració del sòl és clau en el Decenni de les Nacions Unides per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Empreses, organitzacions no governamentals, comunitats i governs de tot el món adopten la marca del Dia Mundial del Medi Ambient per defensar causes ambientals, i es realitzen una gran varietat d’esdeveniments i activitats, incloent passejades, tallers i activitats. Descobrim a continuació que té preparat el teixit associatiu, empresarial i comercial de Barcelona per celebrar aquestes dates significatives.  

Accions de la Xarxa

  • Els sotagots dels ODS. Àrea Comercial Gran Via Creu Coberta. Creu Coberta ha creat uns sotagots amb imatges que representen els 18 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per donar-los a conèixer. Es poden trobar als comerços associats. No us en quedeu sense! 
  • Espai Natura a la Mediateca. Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). El Centre de Documentació de l’MCNB presenta una exposició temàtica del seu fons divulgatiu sobre natura i biodiversitat durant la Setmana de la Natura, el 25 de maig al 2 de juny. Només disponible els caps de setmana i festius.  
  • Com treure el màxim rendiment dels teus arbres fruiters. Ajuntament de Barcelona – Institut Municipal de Parcs i Jardins. Sessió de formació a la Masia de Can Mestres el 30 de maig de 16.30 a 18 hores, per valorar els arbres fruiters als horts urbans, aprofundir en tècniques de poda i conèixer estructures fructíferes de cada espècie. Cal inscriure’s prèviament.  
  • VI Jornada DocAmbCat. “Biblioteques ambientals i ODS. El dijous 30 de maig se celebrarà la “VI Jornada DocAmbCat”, centrada en les biblioteques ambientals i els ODS, amb l’objectiu de capacitar el personal de biblioteques i centres de documentació ambiental
  • per millorar la seva difusió de la informació ambiental, especialment en entorns virtuals. 
  • El 6è Cicle d’Agricultura de Proximitat de Sarrià – Sant Gervasi és un esdeveniment anual que promou un model de producció i consum sostenible. Des de 2018, ofereix tallers, tastos de productes i visites a iniciatives agroecològiques locals. L’edició d’enguany, del 21 de maig al 18 de juny, inclou tallers de cultiu i cuina, visites a Mercabarna i altres llocs rellevants, així com tastos de productes de proximitat.

Passejades per la natura

  • Passejada pels espais dunars de les platges metropolitanes. Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La Biblioteca de l’AMB acull aquesta exposició que destaca la transformació dels espais dunars de simples reservoris de sorra a ecosistemes valuosos. Es durà a terme del 22 de maig al 5 de juny. 
  • Passejada per les fonts de l’Obaga del Tibidabo.  El Parc de Collserola i el Consorci del Parc Natural organitzen un recorregut per observar l’estat del bosc i les afectacions causades per la sequera el pròxim 25 de maig de 9.30 a 12.30 hores.  

Activitats de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB)