Què és Escoles + Sostenibles?


 

El  Programa  Escoles + Sostenibles  va  néixer  l’any  2001  en  el  marc  del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat des de l’educació i amb el reconeixement dels centres educatius com a agents de canvi a la ciutat. El programa compta ja amb més de 20 anys d'experiència estenent la cultura de sostenibilitat en l'àmbit educatiu.
 

És per això que des de l'Ajuntament de Barcelona es promou l’adhesió dels centres educatius de la ciutat a formar part d’aquesta xarxa, formada per 358 centres (dades curs 2020-2021) i en la que hi han participat un total de 472 al llarg dels seus 20 anys de recorregut

Durant tots aquests anys, els centres participants han desenvolupat un ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn. Cada curs s'obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin seguir i aprofundir en el seu projecte, com perquè nous centres l'iniciïn i s'enrolin també en aquest engrescador projecte col·lectiu.

​Tríptic del programa 2021-22

  

Ciutadania + SostenibleEscoles + SosteniblesEntitats i Empreses + SosteniblesComerç + SostenibleAjuntament + Sostenible

 

Escoles + Sostenibles forma part d’una xarxa encara més gran, Barcelona + Sostenible, en la que més de 1.500 entitats, empreses, organitzacions, comerços, centres educatius i universitats, entre altres, totes elles signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.

 

Marc de referència

Des de la xarxa Escoles + Sostenibles impulsem la cultura de la sostenibilitat, una cultura en construcció, que suposa repensar com organitzem la nostra societat i les nostres vides, de manera que trobem solucions que augmentin la nostra qualitat de vida i que minimitzin els impactes que degraden el medi i els recursos. 

 La cultura de la sostenibilitat té a veure amb noves maneres de veure el futur comú i de participar en la resolució de problemes (repensar, experimentar, innovar). Per aconseguir un món més sostenible l’educació no ha de perpetuar un sistema que no funciona, sinó formar persones que siguin motor de canvi i capacitar-les per a l’acció conscient. Cal animar i ajudar els centres educatius a emprendre aquesta transformació.

Missió

La nostra missió és acompanyar els equips dels centres educatius a incorporar criteris de sostenibilitat en tots els àmbits de la seva tasca educativa. A tal fi ajudem a desenvolupar:

    * Una mirada crítica sobre el que fem.
    * Obrir horitzons de possibilitats sobre el que podem fer.


L’equip d’Escoles + Sostenibles acompanyem al professorat a passar a l’acció, per tal que es reflexioni sobre el que no funciona i s’actui per transformar-ho, posant en pràctica projectes de transformació reals que esdevindran...

  • Un procés d’aprenentatge, que ens capacita (ens fa ser capaços i capaces, saber procedir i tenir criteris d’actuació).
  • Una bona experiència que ens apodera (com a motor de canvi, per a mobilitzar-nos i poder canviar les coses).
Visió

Els centres educatius de Barcelona formen persones conscients d’elles mateixes, del seu entorn i dels límits ambientals, que se senten responsables de cercar camins per a un desenvolupament ecològicament viable, socialment equitatiu i econòmicament eficaç per distribuir riquesa.

Són persones actives i creatives, hàbils per clarificar valors i interessos, imaginar alternatives, negociar solucions i participar en la seva implementació.

Valors