Què és Escoles + Sostenibles?


 


El Programa Escoles + Sostenibles va néixer l’any  2001 en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, amb la voluntat de proporcionar una oferta consistent i estimulant de suport als centres educatius de la ciutat per ajudar-los a situar la sostenibilitat al cor de la seva tasca.

El programa compta ja amb més de 20 anys d'experiència estenent la cultura de sostenibilitat en l'àmbit educatiu. 

És per això que des de l'Ajuntament de Barcelona es promou l’adhesió dels centres educatius de la ciutat a formar part d’aquesta xarxa, formada per 381 centres (dades curs 2023-2024) i en la que hi han participat un total de 604 al llarg dels més de 20 anys de recorregut

Durant tots aquests anys, els centres participants han desenvolupat un ventall d'iniciatives de millora del mateix centre educatiu i de l'entorn. Cada curs s'obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin seguir i aprofundir en el seu projecte, com perquè nous centres l'iniciïn i s'enrolin també en aquest engrescador projecte col·lectiu.
 

​Tríptic del programa 2023-24

  

Ciutadania + SostenibleEscoles + SosteniblesEntitats i Empreses + SosteniblesComerç + SostenibleAjuntament + Sostenible

 

Escoles + Sostenibles forma part d’una xarxa encara més gran, Barcelona + Sostenible, formada per més de 1.800 organitzacions compromeses amb la sostenibilitat ambiental, social i econòmica que construeixen col·lectivament una ciutat responsable amb les persones i l’entorn. La xarxa està formada per entitats ciutadanes, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions.

Marc de referència

Des del programa Escoles + Sostenibles impulsem la cultura de la sostenibilitat, una cultura en construcció, que suposa repensar com organitzem la nostra societat i les nostres vides, de manera que trobem solucions que augmentin la nostra qualitat de vida i que minimitzin els impactes que degraden el medi i els recursos. 

La cultura de la sostenibilitat té a veure amb noves maneres de veure el futur comú i de participar en la resolució de problemes (repensar, experimentar, innovar). Per aconseguir un món més sostenible l’educació no ha de perpetuar un sistema que no funciona, sinó formar persones que siguin motor de canvi i capacitar-les per a l’acció conscient. Cal animar i ajudar els centres educatius a emprendre aquesta transformació.
 

Missió

La MISSIÓ del programa és acompanyar els equips dels centres educatius a incorporar criteris de sostenibilitat en tots els àmbits de la seva tasca educativa, amb un enfocament integral. Amb aquesta finalitat, contribueix als aspectes següents: 

  • Desenvolupar una mirada crítica sobre el que es fa. 
  • Obrir horitzons de possibilitats sobre el que es pot fer.L’equip d’Escoles + Sostenibles acompanya el professorat a reflexionar sobre el que no funciona i a passar a l’acció per canviar-ho, posant en pràctica projectes de transformació reals que són, alhora: 

  • Un procés d’aprenentatge, que capacita (ens fa ser capaços i capaces, saber procedir i tenir criteris d’actuació). 
  • Una bona experiència que empodera (ens fa sentir capaços i capaces d’actuar per canviar les coses).
Visió

La VISIÓ del programa és la d’una ciutat on tots els centres educatius formen persones conscients d’elles mateixes, del seu entorn i dels límits planetaris, i que se senten responsables de cercar camins per a un desenvolupament ecològicament viable, socialment equitatiu i econòmicament eficaç per distribuir riquesa. Són persones actives i creatives, hàbils per clarificar valors i interessos, imaginar alternatives, negociar solucions i participar en la seva implementació.

Valors