"El so de la comunitat” i la promoció del silenci per la salut urbana

..
17/04/2024 - 12:56 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Torna la Setmana Sense Soroll i ofereix diverses activitats a la ciutat de Barcelona per a la població en general, la comunitat educativa i altres organitzacions. L’objectiu és promoure la prevenció de la contaminació acústica. En la mateixa línia, el projecte “SoundCollect, el so de la comunitat” pretén identificar espais urbans de valor acústic i socioambiental.

Del 22 al 28 d’abril del 2024, es posarà en marxa la Setmana Sense Soroll, coincidint amb el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll el 24 d’abril. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal conscienciar la ciutadania sobre els efectes negatius de la contaminació acústica i promoure mesures per prevenir-se l’excés. 

La Setmana Sense Soroll d’enguany porta el lema “Gaudeix del Silenci”. Durant aquest període, es duran a terme diverses activitats destinades a sensibilitzar sobre aquesta problemàtica, incloent-hi tallers, rutes i experiències sensorials, a càrrec de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). 

L’Ajuntament també contribueix en la lluita contra la contaminació acústica amb el Pla de reducció i un mapa del soroll, conforme amb la directiva de la Unió Europea sobre l’avaluació i la gestió del soroll ambiental. A més, el programa d’Escoles + Sostenibles implica a l’alumnat en la millora de la gestió ambiental del seu entorn, identificant espais amb alts índexs de soroll a les escoles i proposant mesures correctives.  

Quin és el so de la comunitat? 

Science for Change, entitat de la Xarxa Barcelona + Sostenible, coordina el projecte “SoundCollect, el so de la comunitat”. Aquest projecte utilitza l’eina de ciència ciutadana SoundCollect per involucrar la ciutadania en la identificació i la caracterització d’àrees tranquil·les i espais urbans de valor acústic i socioambiental.  

Mitjançant la participació activa de la ciutadania i l’ús de l’aplicació, es recopilarà informació per elaborar mapes col·laboratius sonors, amb l’objectiu de facilitar la planificació urbana integrada i promoure un model de ciutat basat en la participació ciutadana i l’escolta activa.  

Per a les persones interessades a participar, es realitzaran mapatges al barri de la Sagrada Família els dies 25 de maig i 15 de juny, una oportunitat oberta a totes les persones residents que vulguin contribuir en aquesta iniciativa de millora de la salut urbana.