Bones idees per canviar el món 2014
Anualment es publica l'Informe d'Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona, un instrument de coneixement dels progressos de la ciutat des de la perspectiva del desenvolupament sostenible i de monitoratge dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.
A més, l'informe destaca una bona pràctica d'alguna de les organitzacions membres de la Xarxa Barcelona + Sostenible, iniciatives que ressalten per la seva contribució en l'assoliment de cada objectiu del Compromís.
Aquesta selecció de les anomenades “Bones idees per canviar el món” pretén, per una banda, reconèixer a les entitats per la labor que desenvolupen i, per l’altra, ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa.
Objectiu 1: Biodiversitat
#PeixdeCustòdia
Submon, amb la col·laboració d’Acciónatura i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
El #PeixdeCustòdia és una iniciativa que promou el consum responsable de peix a través de la pesca de proximitat i del territori, que beneficia els pescadors de les nostres costes, i la pesca amb arts selectives i de baix impacte en el medi.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Park(ing) Day Barcelona 2014
Associació Espai Ambiental
El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que té lloc a prop de dues-centes ciutats d’arreu del món. Consisteix a transformar diverses places d’aparcament de pagament d’un carrer en petits parcs enjardinats, horts, zones d’esbarjo, zones de reparació de bicicletes, demostracions de bicicletes elèctriques... amb l’objectiu de donar a conèixer la necessitat d’un model de ciutat més verda, amb més espai públic, amb més qualitat de l’aire i amb una mobilitat sostenible.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Menjadors escolars + sostenibles
Programa Barcelona Escoles + Sostenibles
Des del programa Bcn E+S, amb ajut d’entitats i professionals que treballen en aquest àmbit i, amb la complicitat d’escoles, instituts i associacions de famílies, s’aporta informació, formació, eines i criteris perquè la comunitat educativa sigui impulsora d’una transformació dels menjadors i de l’alimentació d’infants i joves en edat escolar.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
Edifici Bioclimàtic ICTA-ICP
Universitat Autònoma de Barcelona
La seu de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) ha estat dissenyada fent una clara aposta per la sostenibilitat i l’eficiència energètica, tant pel que fa al consum d’energia i d’aigua en el seu funcionament, com en els materials emprats per a la seva construcció.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Gran Dinar Barcelona 2014
Plataforma Aprofitem els Aliments
Una gran campanya de sensibilització contra el malbaratament alimentari a través de l’organització d’un àpat gratuït fet amb aliments recuperats. Més de quatre tones d’aliments van ser recuperades de camps o de majoristes que no els anaven a aprofitar.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
22@ Districte certificat
Associació 22@Network Bcn
L’Associació d’Empreses i Institucions 22@ Network bcn treballa per la dinamització del districte de la innovació 22@ al Poblenou (districte de Sant Martí) i està formada per més de 100 empreses i institucions. La Comissió Empresa i Medi Ambient d’aquesta associació ha impulsat el projecte 22@Districte certificat, l’objectiu del qual és aconseguir que sigui el primer districte 100% certificat energèticament de Barcelona.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Fuel Poverty Group
Fundació Acció, Benestar i Desenvolupament i Associació Ecoserveis
El Fuel Poverty Group (FPG) és un grup de persones que voluntàriament fa assessorament tarifari i acompanyament en actuacions a les llars de persones vulnerables perquè redueixin la despesa destinada a subministraments bàsics (gas, electricitat i aigua).
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Laboratorio de Ecoinnovación
Fundació bancària ”la Caixa” i Fundació Fòrum Ambiental
El Laboratorio Ecoinnnovación té l’objectiu d’identificar oportunitats de negoci que tinguin el medi ambient com a factor d’impuls, per poder impulsar la competitivitat de les empreses i que la innovació responsable esdevingui una estratègia per al desenvolupament empresarial.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
FICMA: Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient
ACCIONS 3 E
El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) és de referència en la interacció entre l’art i la cultura ambiental. És l’únic que té una secció competitiva que no accepta produccions amb més d’un any d’antiguitat a l’any d’edició de l’esdeveniment, cosa que el situa al capdavant dels festivals de cultura ambiental. El FICMA és un esdeveniment que va més enllà de la projecció de documentals de temàtiques ambientals, també és un ampli ventall de propostes pensades perquè tothom hi pugui prendre part, amb la participació d’institucions, empreses i universitats de la ciutat.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Acords voluntaris
Projecte impulsat per INGECAL
INGECAL ofereix serveis de consultoria, auditoria i formació en diferents sistemes de gestió ambiental a les empreses i institucions públiques, per tal d’assolir les millors pràctiques per minimitzar l’impacte ambiental. El 2011 es van adherir al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic.