Bones idees per canviar el món 2021
L'11 de juny es va celebrar el reconeixement de les "Bones idees per canviar el món 2021" dins de l'acte Mou-te pel clima. Una selecció de 10 bones pràctiques que van rebre un obsequi de la mà del vicepresident del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. Aquesta selecció d'iniciatives pretén donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la Xarxa.
Cada una d’elles correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La deliberació i tria de les bones pràctiques ha estat a càrrec de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, se'n va presentar més d'una cinquantena que podeu consultar a la plataforma Decidim. Coincidint amb el fet que Barcelona va ser la Capital de l'Alimentació Sostenible l'any 2021, s’han escollit amb especial interès les actuacions relacionades amb aquest àmbit.
Objectiu 1: Biodiversitat
Guia Participativa Marina del Barcelonès
Anèl·lides Serveis Ambientals Marins; Institut de Ciències del Mar
Projecte de ciència ciutadana que estudia la biodiversitat marina del Barcelonès a través de sessions d'"esnòrquel" i submarinisme amb ciutadans. Durant l'any 2021, es va publicar una guia participativa fruit d'aquest projecte, on es recull un total de 232 espècies comunes a les nostres platges.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
El moviment Global del BiciBús a Barcelona
Camí amic; Canvis en Cadena; BiciBús
Moviment que implica tota la comunitat educativa per promoure el canvi d'hàbits cap a la mobilitat sostenible. Es basa en un grup d'infants que es mouen amb bicicleta cap a l'escola acompanyats.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Els banys ecològics secs, una opció real a la ciutat de Barcelona
EcoSec; Grup ATRA (Hort amb Gràcia)
Des d'EcoSec treballen per la difusió i ús dels banys ecològics secs portàtils per a esdeveniments a la ciutat i Grup Atra (Horta amb Gràcia), hort urbà on treballen amb col•lectius de persones amb trastorns mentals, han adaptat una cabina sanitària convencional en un vàter sec.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
Peix de proximitat i llotja, comerç de mercat
La Barqueta
Parada del Mercat de les Corts que promou la venda de peix de proximitat i pescat amb tècniques sostenibles. A més treballen per la reducció del plàstic d'un sòl ús a la peixateria i informen la clientela per convertir-la en agent del canvi.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Alquiler y lavado de pañales de tela para las familias ecoresponsables con poco tiempo
Pana
Servei de recollida i rentat de bolquers reutilitzables. Treballen a través d'escoles per reduir la generació d'un residu no reciclable com són els bolquers usats.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Les Mercedes: missatgeria verda i lila
Les Mercedes
Cooperativa sense ànim de lucre formada per un grup de dones que fa un servei de missatgeria inclusiva a través de vehicles no contaminants a la ciutat de Barcelona.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Millorar la salut mental a través del contacte amb la natura
Monatur
Iniciativa que vol apropar la natura tant a persones amb trastorns de salut mental com a la resta de la ciutadania de Barcelona a través dels espais verds de la ciutat, amb l'objectiu de reduir els nivells d'estrès i ansietat de les persones que hi assisteixen.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Snack para mascotas con conciencia medio ambiental (Circular GOS) // Jabones con conciencia
Green Leka i Restaurant Leka
Restaurant que aposta per la circularitat dins el seu funcionament. Converteixen el sobrant alimentari del restaurant en galetes per a gossos, així com els olis usats per cuinar en sabons. Aconsegueixen reduir l'impacte ambiental del seu restaurant a través d'aquestes accions.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
Reciclem matèria orgànica amb Gràcia
Escola Nou Patufet; Tarpuna
Projecte d'un centre escolar on aconsegueixen tancar el cicle dels recursos utilitzant un compostador. Tots els sobrants alimentaris que generen els llencen al compostador per convertir-los en adob que després portaran al pagès, que els aprovisiona d'aliments, tot tancant el cicle. Projecte en col·laboració amb Tarpuna.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Les 48 hores d’agricultura i verd urbà
Replantem
Activitat que engloba una sèrie de tallers, xerrades i visites al voltant de l'agricultura i el verd a la ciutat en un cap de setmana, promovent la implicació ciutadana i un canvi de model cap a una ciutat que convidi a la naturalesa. La primera edició del 2021 es va tancar amb més de 2.000 persones participants.