Bones idees per canviar el món 2022
El 9 de juny es va celebrar el reconeixement de les "Bones idees per canviar el món 2022" dins de l'acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta selecció d'iniciatives pretén reconèixer a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la Xarxa.
Cada una d’elles correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La deliberació i tria de les bones pràctiques ha estat a càrrec de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, se'n va presentar seixanta que podeu consultar a la plataforma Decidim.
Objectiu 1: Biodiversitat
Observatori d’ocells
Escola Baixeras
L’Escola Baixeras ha construït un observatori d’ocells al pati d’educació infantil, situat al cor del barri Gòtic, per apropar la natura als infants i millorar la seva relació amb l’entorn. Aquest espai ofereix un refugi per les aus de la ciutat, on poden descansar, alimentar-se i tenir accés a aigua.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Flota UBici, bicicletes compartides en els desplaçaments per motius de feina
Universitat de Barcelona
La Universitat de Barcelona ha creat la Flota UBici que posa a disposició del personal de la universitat fins a 20 bicicletes d’ús compartit per utilitzar-les com a mitjà de transport per a desplaçaments per motius de feina (reunions, visites, etc.)
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris. Cas d'estudi del Poblenou
Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i la Universitat Politècnica de Catalunya
Creació d’una exposició didàctica i itinerant sobre l'emergència climàtica i les solucions a desenvolupar o implementar per permetre l'adaptació de l'espai públic. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col•laboració entre el veïnat de Poblenou i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
OnEarth: La porta a un futur sostenible
Col·legi Padre Damián
OnEarth és una aplicació de realitat mixta, desenvolupada per quatre estudiants de Batxillerat, que pretén desafiar els usuaris a prendre accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i protegir el medi ambient.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Supermercat sense residus en envasos retornables
Re-pot market
Re-pot market és un supermercat en línia que ofereix els productes habituals de consum en envasos retornables. L'objectiu de Re-pot és facilitar al client la possibilitat de consumir sense impacte de forma sostenible i assequible.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
El camí d'una comunitat en transició
L'Apòstrof
La cooperativa L’Apòstrof va emprendre el seu camí cap a la transició ecosocial i durant aquest 2022 s’ha constituït com una comunitat en transició. L’Apòstrof dona suport a les iniciatives individuals i col·lectives que els ajudin a decréixer i educar-se per aprendre a viure en millors condicions i de manera responsable i digna.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Residències saludables i més sostenibles
Batec, Vector5 i FEATE
El projecte vol definir un model holístic de residències per a gent gran, saludables i més sostenibles. Per fer-ho, es proposa desenvolupar una eina de diagnosi per avaluar les residències, identificar millores a implementar a través d’un full de ruta i definir mecanismes per desenvolupar-les i fer-ne un seguiment.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Tresoreria transformadora. Les finances ètiques en l'associacionisme juvenil
Escoltes Catalans, ESPLAC, LaCoordi, el CRAJ i FETS
Creació d’un recurs web que facilita informació per conèixer les finances ètiques a fons. A més, també s’hi troba un espai de resolució de dubtes, un espai per fer consultes i recursos pedagògics per poder-ho treballar des de les entitats.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
Slow City - ciutat per les persones
P(A)T - Prevenció d'Accidents de Trànsit
Slow City és un projecte que pretén implicar als alumnes universitaris d'educació social, pedagogia i magisteri de la Universitat Autònoma de Barcelona en la creació d’una campanya pedagògica sobre la necessitat i els beneficis de reduir la velocitat en zones urbanes i que es converteixin en prescriptors d’aquesta mesura.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Comunitat Energètica La Bordeta
La Comunitat Energètica de la Bordeta
La Comunitat Energètica de La Bordeta és una cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre que està impulsada per veïnes i entitats de l’Economia Social i Solidària del barri. El seu objectiu és proveir dels serveis energètics a La Bordeta i els barris propers.