El boom de la biomedicina a Barcelona

© Òscar Julve

D’uns anys ençà, Barcelona s’ha convertit en un pol d’atracció per a científics d’alt nivell, que han trobat aquí un lloc propici per a investigar, especialment en els camps de la biotecnologia i la biomedicina. Això ha estat possible gràcies als fons europeus, però sobretot a una voluntat política de blindar la recerca enfront dels vaivens partidistes i a la construcció d’un sistema basat principalment en criteris d’excel·lència científica. D’aquesta manera, la captació de talent s’ha imposat per damunt de la jerarquia acadèmica i s’ha procurat que el feixuc entramat de la burocràcia universitària no interferís en l’autonomia dels centres.

Barcelona és avui un focus punter de recerca, que disposa almenys de mitja dotzena d’instituts i grans instal·lacions dedicades a la biomedicina, la química, la nanotecnologia i les ciències fotòniques, centres que ja s’han situat entre els millors d’Europa en el camp de les ciències biomèdiques. El programa ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) aixopluga un nombre respectable d’investigadors que estan fent avenços en l’estudi del càncer i l’Alzhèimer, malaltia que probablement constituirà la gran epidèmia del segle XXI.

Rere el prefix bio s’amaguen també altres disciplines convocades pels enigmes de la biologia, com són la bioenginyeria, la biomatemàtica o la bioinformática, que han fet passos de gegant en els darrers anys gràcies a l’ús de les dades massives o big data. Tots aquests centres componen una xarxa en què també s’inclouen els instituts de recerca hospitalaris del Clínic, Bellvitge i la Vall d’Hebron.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *