Nevera Solidària: un projecte comunitari que consciencia sobre el malbaratament alimentari a Sagrada Família

25/05/2023 - 12:46 h

Malbaratament. Coneixem la Nevera Solidària del Casal de barri Espai 210

Segons les últimes dades de la Generalitat de Catalunya, el malbaratament alimentari anual a Catalunya ronda les 260 mil tones. El mal aspecte dels productes, embalatges trencats o dates de consum preferent que escurcen la vida dels aliments són les causes més habituals per acabar llençant-los a la brossa. Per revertir aquestes dinàmiques s’ha ubicat una nevera solidària al vestíbul del Casal de barri Espai 210.

Pa del dia anterior o fruita madura són alguns dels productes que es poden trobar a la nevera solidària, que s’omple i es buida cada dia al barri de la Sagrada Família. “Li diem solidària perquè, en certa manera, ho és amb els aliments. Són productes que en una situació normal acabarien a les escombraries”, explica l’Àurea Oliveras, dinamitzadora del casal.

Es tracta d’un projecte que redueix el malbaratament alimentari i que està obert a totes les persones, independentment de la seva situació socioeconòmica. No es tracta de donar menjar a qui el necessita, sinó de posar el focus en el reaprofitament dels aliments.

Com funciona?

El funcionament és molt senzill: els veïns i les veïnes només cal que s’hi acostin i deixin o agafin els aliments que vagin a consumir. “Darrere de totes aquestes gestions hi ha una comissió de veïnes que s’han fet seu el projecte” explica l’Àurea. Són aquest grup de dones les que s’encarreguen de tasques que van des del manteniment i neteja de la nevera i l’organització d’activitats i tallers de cuina, fins a implicar nous comerços al projecte. “És un projecte de la comunitat per sostenir la comunitat” conclou la dinamitzadora.

La nevera està disponible cada dia que obre l’equipament municipal: de dilluns a divendres al matí, de 10h a 14h, i a la tarda, de 16h a 20h.

Si vols sumar-te al projecte com a voluntària, les pots contactar a través del 930 153 733, o a través del correu informacio@espai210.org.

Les neveres solidàries, enxarxades

La Nevera Solidària de l’Espai 210 es va posar en marxa a l’abril del 2022, a partir del projecte Bon Reaprofit impulsat per la Xarxa d’Intercanvis. Aquesta és l’onzena nevera solidària de tot Catalunya i forma part de la xarxa de neveres solidàries que va crear l’Associació Humanitària de Voluntariat de Galdakao (GBGE), a Biscaia. Precisament la xarxa de neveres fa un acompanyament a aquells col·lectius que s’engresquin a instal·lar una nevera a un equipament, aula o qualsevol altre espai. A Barcelona, a banda de la de l’Espai 210, estan funcionant les neveres solidàries de l’Hort de la Lola (Esquerra Eixample), la Farinera (El Clot) i l’Harmonia (Sant Andreu).