Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Propera temporada tardor 2024

"Volem recuperar una part de la nostra memòria oblidada, menystinguda i ocultada"

24/09/2019
Circ
Un Kabarete comandat per La Lluentons del Xino reivindica l'època daurada del Paral·lel

La Lluentons tenia una àvia, que era corista en el Xino a principis del segle XX. I ser corista en el Xino fa ara prop d'un segle era gairebé un privilegi, perquè el barri bullia d'activitat i hi era ple de cabarets i de music-halls, de cinematògrafs i d'acadèmies d'artistes. Però com que el Xino ja no és Xino i l'època daurada s'ha vestit de gris, La Lluentons és ara una okupa. I el seu és un Kabarete ple d'artistes de circ

- Per què Kabarete amb K? Quins són els espais que voleu okupar?
Kabarete amb K d'okupació perquè a la Barcelona actual sembla que les arts escèniques i la cultura popular no tenen molta cabuda, sobretot si ho comparem amb l'època d'esplendor del Paral·lel i l'anomenat Barri Xino. Uns barris amb plenitud artística i llibertat creativa que només van poder ser aturats per l'alçament militar de 1936.

- Creieu que Barcelona hauria de reivindicar el seu passat de cabaret i music-hall?
Evocar el Paral·lel i el Xino de principis del segle passat té com a objectiu recuperar una part de la nostra memòria oblidada, menystinguda i ocultada. No només s'hauria de reivindicar el seu passat de cabarets i music-hall sinó tot el que es cuinava en aquells barris, el circ, el teatre, el guinyol, el mim... les acadèmies d'artistes de Nou de la Rambla i les sales com el Teatre Còmic, el Circ Espanyol, l'Edèn Concert, el Teatre Circ Olympia... però també els seus cinematògrafs, els cabarets i les terrasses dels cafès amb els seus escenaris.

- Qui és la Lluentons? Com inventeu el personatge? És una reivindicació del Xino?
La Lluentons del Xino sorgeix de les històries que li explicava la seva àvia, corista del barri Xino, de les cançons que li cantava de petita i de la investigació històrica del Paral·lel. Sorgeix doncs per la necessitat de reivindicar part de la nostra cultura popular i fer memòria històrica. És per aquesta raó que fa referència als lluentons, element indiscutible de cultura popular.

- Acolliu artistes amb més trajectòria i altres que comencen a donar-se a conèixer, és aquesta combinació necessària per al creixement dels artistes? Què aporta al públic?
La troupe d'artistes que participa en els Kabaretes està formada per artistes professionals amb trajectòria però també per companyies i solistes novells que es volen donar a conèixer. Als Kabaretes hi participen artistes de tota mena disciplines i estils. Tot plegat fa que el públic gaudeixi d'espectacles frescos amb tocs d'humor i diferents en cada actuació.
Per als Kabaretes programats al Barcelona Districte Cultural ens acompanyaran la Cia. Nom Provisional (Eva Camps i Joan Pallàs), circ amb perxa xinesa i bicicleta acrobàtica... i el nom no és provisional. La Cia. Ara (Adrià Herrero, Alex Herrador, Martí Solé), companyia multidisciplinari nascuda a l'Ateneu Popular de 9 Barris. I Odilo (Odilo Fernàndez) showman, malabarista, llançador de ganivets i manipulador d'un fuet caigut del cel.

- Creieu que la ciutat necessita espais perquè els artistes puguin provar números amb el públic?
No només necessita espais perquè els artistes puguin provar amb el públic, sinó que també necessita espais per actuar-hi, espais de creació i d'entrenament, contractacions... i reconeixement, en general, a l'ofici. Només cal obrir un diari i mirar la secció de cultura, és quasi inexistent, reflex del poc interès de les institucions per a la cultura i els artistes.

Compartir