Lectur-ESS d’ESS-tiu! Llibres i publicacions per conèixer l'ESS

L’agost, com a d’altres moments de l’any, ofereix l’oportunitat de llegir i aprendre noves coses, aprofitant que baixa el ritme frenètic del dia a dia. Us proposem un seguit de lectures diverses, algunes editades per Serveis Editorials de Barcelona.

21/07/2020 08:59 h

Ajuntament de Barcelona

Barcelona Llibres, a la revista Barcelona Metròpolis i altres editorials amb interessants títols, podeu trobar  propostes estiuenques de llibres i articles sobre l’Economia Social i Solidària i altres economies transformadores, la història del cooperativisme a la ciutat i reflexions sobre els moviments socials i participatius de Barcelona.

Llibres

Gràfica cooperativa a Barcelona. Iconografia del cooperativisme obrer (1875-1939). Aquest llibre de Marc Dalmau Torvà recull la memòria del moviment cooperatiu a la ciutat a través de tot tipus de materials i formats: fotografies, il·lustracions, logotips, cartells, volanders, mapes, gràfics o monedes i bitllets.
L’economia social i solidària a Barcelona. A Barcelona, més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques s’inspiren en els valors de la cooperació, la igualtat i l’autogestió. Són l’expressió de l’economia social i solidària barcelonina i, al mateix temps, pràctica econòmica i moviment social. Gràcies a la ploma d’Anna Fernàndez Montes i Ivan Miró Acedo podrem saber més sobre l’ESS a la ciutat i com contribuir-hi.
Retrats de la Barcelona comunitària, de João França amb il·lustracions de Berta Aguilar Pujol. El llibre recull exemples del projecte Energies Comunitàries de l’Ajuntament de Barcelona, que tenia l’objectiu de posar en valor i donar impuls a la gran multitud d’iniciatives de veïns i veïnes de la ciutat.
Economies transformadores de Barcelona. Ruben Suriñach Padilla identifica les propostes de canvi socioeconòmic més rellevants que coexisteixen a Barcelona, descriu les seves relacions, analitza el seu impacte sobre el marc econòmic dominant.
Subversión feminista de la economía. Amaia Pérez Orozco ens mostra la urgència de debatre, radical i democràticament, quina vida creiem digne de ser viscuda.
Introducció a l´economia i l´empresa social. Eloi Serrano i Robles és el Director de la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus de Mataró (centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra). En aquest llibre fa una primera aproximació a la gestió de cooperatives i empreses d’economia social.
L’economia solidària en cent paraules. En pocs anys, l’ESS ha passat de ser una perfecta desconeguda a representar una realitat tangible i una esperança de futur per a molta gent. En Jordi García Jané ens ofereix un marc conceptual per entendre millor aquesta visió de l’economia.

Articles i reportatges

Una oportunitat de canvi, un article de Milagros Pérez Oliva on analitza l’impacte de la pandèmia a la ciutat i com ens dóna l’oportunitat de repensar la ciutat i construir alternatives.
L’ascensor avariat, d’Ildefonso Marqués Perales, que ens parla del descontentament de la ciutadania global, degut a la desigualtat econòmica i la manca de mobilitat social.
Marc Pradel ens proposa un repàs per iniciatives de la societat civil davant els cants de sirena neoliberals, per tal de respondre a les necessitats socials: La innovació social: diferents respostes de la ciutadania organitzada.

Us emplacem a gaudir d’aquestes i altres lectur-ESS i compartir-les a les vostres xarxes amb l’etiqueta #LecturESS2020. Entre totes, donem a conèixer i enfortim l’Economia Social i Solidària a Barcelona.