Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona: més de cent activitats per repensar les ciutats del futur

Instal·lacions físiques i de realitat augmentada, menjars populars, tallers, rutes, debats, exposicions, fires de llibres i, fins i tot, un cicle de cinema configuren la programació de la primera edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, l’esdeveniment que transformarà la ciutat, del 5 al 15 de maig, en un laboratori d’experimentació per repensar els entorns urbans i construir nous imaginaris per avançar cap a les ciutats del futur.

22/04/2022 11:13 h

Ajuntament de Barcelona

Aquesta primera edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona engega amb el tema “Recréixer”, amb la intenció d’explorar noves perspectives, línies de pensament i valors que contribueixin a reorientar el creixement de la ciutat.

Durant deu dies la ciutat serà la seu del diàleg global sobre els conflictes, els reptes i les oportunitats que conflueixen als entorns urbans, amb experts internacionals que aportaran la seva mirada sobre les ciutats del futur.

Més d’un centenar d’activitats

El festival, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), preveu una sèrie de debats en espais emblemàtics de Barcelona, un homenatge a Oriol Bohigas a l’Ateneu Barcelonès i més de cent activitats organitzades per entitats independents, amb jornades de portes obertes i tallers per a totes les edats.

En el festival Model hi participaran referents de l’arquitectura, la filosofia, l’antropologia i pensadors i pensadores emergents, entre els quals ROTOR, Carolyn Steel, Rafael Moneo, Carme Pinós, Rose George, Reinier de Graaf, Anna Pacheco, Assemble, MAIO, Elizabeth Duval, Batlle i Roig, La Col, Cooking Sections, FLEXO Arquitectura, Carme Pinos, Barcelona DPR, Camilla van Deurs, Jill Stoner, Ricky Burdett, Maria Rubert, Josep Maria Montaner, Peris+Toral, Ana & Eugeni Bach,  Elisenda Solsona, Areti Markopoulou, Christ & Gantenbein, Point Supreme, Juergen Mayer, Office KGDVS, Zuloark, Iñaqui Carnicero i Carlos Ferrater. 

Els més de cent esdeveniments programats oferiran un ventall de propostes dirigides a tots els públics, amb llenguatges i formats diversos que permeten la reflexió col·lectiva en un marc participatiu que interpel·la la ciutadania.

Cinc espais emblemàtics

Les instal·lacions d’arquitectura efímera de Model estaran situades a la plaça de Catalunya, la plaça Reial, el passeig de Lluís Companys, la ronda de Sant Antoni i la plaça d’Idrissa Diallo, cinc espais simbòlics de la ciutat al perímetre comprès per les rondes entre Ciutat Vella i l’Eixample. Es tractarà d’intervencions a l’espai públic que permeten debatre els conflictes d’aquests entorns, descobrir les memòries ocultes i especular amb els futurs possibles. Concebudes i desenvolupades per estudis d’arquitectura de la ciutat, en col·laboració amb artistes, paisatgistes i escoles, les instal·lacions podran ser adoptades per la ciutadania per a l’ús quotidià durant els dies del festival, i es convertiran en l’escenari de trobades i converses, debats, accions artístiques, actuacions musicals i menjars populars.

La primera edició del festival constituirà el primer gran esdeveniment cap a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026.

Els propers dies s’obrirà el web del festival amb tota la informació, horaris i inscripcions per a les activitats que ho requereixen. I, per oferir informació actualitzada, el Model disposa de comptes a Instagram i Telegram.

Notícies relacionades