Olga i Volodymyr, prínceps a Kíiv, gegants a Barcelona

La capital d’Ucraïna és la ciutat convidada a les festes de la Mercè 2023.

La cultura, la història i les tradicions d’Ucraïna —país que malauradament segueix patint avui els efectes de la guerra— esquitxaran tota la programació de les festes de la Mercè. No en va, Kíiv, capital ucraïnesa, és la ciutat convidada a la Festa Major aquest 2023, invitació aprovada per acord unànime de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona ara fa un any. 

Com a agraïment a aquesta invitació, Kíiv deixarà la seva empremta en una de les tradicions més arrelades del nostre patrimoni i regalarà a Barcelona dos gegants que representen els seus sants prínceps, l’Olga i el Volodymyr. Es presentaran al Toc d’Inici i passejaran com a convidats a la Cavalcada de la Mercè al costat del bestiari i les figures de la ciutat. 

D’aquest país de l’Est d’Europa en podrem conèixer també balls propis. La dansa popular ucraïnesa té una tradició centenària. Tots els trets nacionals es concentren en el seu ritme i els seus moviments i és rica en gèneres i estils. El grup Kyiv Academic Theater of Ukrainian Folklore “Berehynia” visitarà Barcelona i oferirà tant un espectacle com un taller obert a tothom. També es podrà gaudir de la dansa contemporània d’Alina Sokulska.

Un altre plat fort serà el Cabaret de Circ presentat per Itziar Castro al Castell de Montjuïc, amb la participació d’artistes ucraïnesos. Això serà els dies 23, 24 i 25 de setembre, mentre que el Palauet Albèniz es convertirà, el dia 24, en l’escenari de l’Ucraïna Fest, amb una fira d’artesans i propostes de teatre, dansa i música a càrrec d’artistes del país refugiats a Catalunya.

I ja que hem citat la música, a la Mercè hi arribaran projectes de diferents artistes, entre els quals hi ha Maryana Klochko (electrònica i experimental), el quartet DakhaBrakha (world music), i Ivan Sai i Dudu Alves (música tradicional, electrònica i ambient). Si preferiu anar a veure una exposició, al parc de l’Estació del Nord hi trobareu exposades obres de l’artista ucraïnesa Maria Primatxenko (1909-1997), autora autodidacta d’art tradicional que va treballar tant la pintura com el brodat i la ceràmica.

L'Antiga Seu de l'Editorial Gustavo Gili ofereix una mostra de cinema i vídeo d'Ucraïna els dies 24 i 25 de setembre, de 18.00 a 20.00 h. comissariada per Tatiana Kochubinska, especialista en art ucraïnès, i Oleksandr Teliuk, cap de l'arxiu estatal d'Ucraïna i centre cultural de Kíiv. Una col·laboració de la biennal d'art Manifesta 15 i La Mercè 2023. Totes les pel·lícules s'emeten en VOS en català.

Olga i Volodímir, prínceps a Kíiv, gegants a Barcelona