Barcelona Cultura
Vés al contingut

Trobada de colles bastoneres

Avinguda de la Catedral
Dissabte 11, a les 10.30 h
Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya - Territorial de la Regió de Barcelona

Coneixes el ball de bastons? És una de les danses més tradicionals de Catalunya i, de ben segur, la més estesa per tot el territori. De fet, la podem trobar repartida arreu del món amb diverses variants.

En aquest cas, per les Festes de Santa Eulàlia gaudirem de la presència de totes les colles barcelonines, vingudes de diversos barris i districtes. A més, hi podràs veure una colla de fora de Catalunya i els Estelladors de Prats de Lluçanès, la colla que enguany organitza la Trobada Nacional de Ball de Bastons. Per si fos poc, també podrem gaudir d’una representació singular: els balls d’espases, que tenen moltes coses en comú amb els balls de bastons.

L’acte començarà amb una ballada a l’avinguda de la Catedral, que continuarà amb una cercavila (11.00 h) per l’avinguda de la Catedral, la plaça Nova, el carrer de la Palla, dels Banys Nous, de Ferran i la plaça de Sant Jaume. Un cop allà, cap a les 12.00 h, començaran les darreres ballades colla per colla.

XVIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 11, a les 10.30 h
Amb la Cobla Contemporània

Les noves generacions de sardanistes es tornen a reunir en aquesta gran trobada anual per ballar al ritme sempre fresc i innovador de la Cobla Contemporània, fundada el 1995.

Cercavila de Gegants Infantils i d'Escola de Barcelona

Plaça dels Àngels
Dissabte 11, a les 11.30 h

Cercavila: 11.30 h.

Recorregut: Plaça dels Àngels, Elisabets, Bonsuccés, la Rambla, Ferran i Plaça de Sant Jaume.

Les figures infantils de les colles de geganters que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter, es troben per desfilar plegades pels carrers de la ciutat.

XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils

Avinguda de la Catedral
Dissabte 11 i diumenge 12, a les 12.00 h
Agrupament d'esbarts amb la Cobla Ciutat de Terrassa

Barcelona disposa d’una vintena d’esbarts repartits pels diversos barris i districtes. N’hi ha alguns que habitualment ballen danses tradicionals pròpies de les nostres festes majors, d’altres que experimenten i creen noves danses a partir de la dansa d’arrel... però gairebé tots tenen una secció infantil que serveix d’escola i de pedrera per assegurar-ne el futur.

Per Santa Eulàlia, la canalla pren protagonisme i per això les seccions infantils dels esbarts celebren la seva ballada. La festa es durà a terme dissabte i diumenge, a les 12.00 h, i s’hi podran veure set esbarts barcelonins i un d’andorrà. Dissabte actuaran els esbarts Català de Dansaires, Ciutat Comtal, Maragall i Sant Martí, i diumenge es podrà gaudir de les danses dels esbarts Sant Jordi, Joventut Nostra, de Rubí i la Colla Dansaire Picacrestes del Prat de Llobregat.

Una oportunitat única de veure ballar els més joves!

El Ball de Santa Eulàlia

Avinguda de la Catedral
Dissabte 11, a les 17.00 h

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Ciutat de Granollers, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia.

Lali Jove 2023

Moll de la Fusta
Dissabte 11, a les 17.00 h

Torna la Lali Jove, la programació de les Festes de Santa Eulàlia pensada i treballada per als barcelonins i barcelonines més joves. La festa començarà a les 17.00 h amb diverses activitats i tallers simultanis organitzats per associacions juvenils de la ciutat. Hi haurà un joc de preguntes sobre la situació de les dones amb discapacitat i els seus drets (3D: dona, drets i discapacitat), una activitat de sensibilització sobre el Sàhara Occidental, un taller d’skate i cultura urbana, una paradeta informativa per donar a conèixer els esplais, una activitat sobre els Erasmus...

A les 19.00 h hi haurà bingo musical i s’entregaran els premis #BarnaJove 2022. Ja a la nit, es podrà gaudir dels concerts de Queency (21.00 h), FigaFlawas (21.50 h), Julieta (23.10 h) i Les que faltaband (1.00 h).

Els batecs de la Laia. VIII Trobada de Tabalers

Plaça Reial (inici)
Dissabte 11, a les 17.30 h
Coordinadora de Colles de Diables i Bèsties de Foc de Barcelona i Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona

Cercavila: Plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (final a les 18.15 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la VIII Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.

Ruta Eulalienca

Sortida des del Fossar de les Moreres
Activitat gratuïta
Dissabte 11 i diumenge 12 de febrer
Associació Cultural Joan Amades

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. Cal inscriure-s’hi prèviament als següents enllaços:

L'aforament ja està completat.

Grup 1, sortida l'11 de febrer a les 17:30 h

https://forms.gle/kVmAEcf9Jo2zrVEq5

Grup 2, sortida l'11 de febrer a les 18:00 h
https://forms.gle/DkPA84AqzH3KEjqw8

Grup 3, sortida el 12 de febrer a les 10:30 h
https://forms.gle/uYZEoazmzvgNDjzy7

Grup 4, sortida el 12 de febrer a les 11:00 h
https://forms.gle/G5CS5VVoXhqHvamG6

Actuació de l’Esbart Català de Dansaires

Avinguda de la Catedral
Dissabte 11, a les 17.30 h
Amb l’acompanyament musical de la Cobla Ciutat de Granollers

Us agraden les danses tradicionals? Doncs veniu i gaudiu de l’Esbart Català de Dansaires, el grup de dansa en actiu més antic de la ciutat i de Catalunya, nascut l’any 1908.

L’entitat té desenes de balls tradicionals que interpreta en les seves actuacions, que es converteixen en un recorregut per tot el territori a partir de les danses pròpies de cada indret. A més, l’esbart conserva l’Arxiu de Dansa Tradicional Catalana, on es pot consultar la informació de centenars de balls que han anat recollint amb el pas dels anys.

L’any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2012 va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona en l’àmbit de cultura popular.

La música de la ballada de les festes de Santa Eulàlia 2023 anirà a càrrec de la cobla Ciutat de Granollers.

Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals

Avinguda de la Catedral
Dissabte 11, a les 19.00 h

El cor Kudyapi és un cor filipí format per nens i nenes del barri del Raval. El grup es va crear l’any 2004 per apropar la cultura i la música filipina a la canalla d’origen filipí nascuda a Barcelona.  Participa activament en les festes i tradicions de la seva comunitat, i també en nombroses iniciatives i festes al seu barri.

Actea Cor Femení és un grup format per setze cantants. Des de la seva presentació l’any 1992, han actuat en diversos festivals d’arreu d’Europa. Les cantants van reprendre la seva activitat l’any 2009 i d’aleshores ençà han estat elogiades pel seu estil madur, les altes condicions tècniques i la gran capacitat de comunicació.

El concert, organitzat per la demarcació del Barcelonès de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), té un repertori de cançons actuals, molta alegria i un fabulós espectacle vocal. La Federació Catalana d’Entitats Corals, creada a Manresa l’any 1982, inclou al voltant de 520 entitats corals federades als Països Catalans i altres d’adherides de fora.

Correfoc dels petits diables i les bèsties petites

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 11, a les 18.30 h

Santa Eulàlia és la festa més jove de la ciutat i això ho tenen ben clar les colles de diables i bestiari infantils i juvenils. Quan es faci fosc, sortiran de dins de l’Ajuntament per omplir de guspires el recorregut següent: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial, on acabaran cap a les 19.00 h.

La festa del foc és una festa per als sentits amb la percussió dels tabals, l’olor de la pólvora i la llum de les espurnes. I la canalla aconsegueix fer-se una festa a mida que, tot i que està especialment pensada per als més menuts, no està exempta de riscos.

Recordeu! Cal vestir amb roba de cotó de màniga llarga que cobreixi bé tot el cos.També és important dur un calçat adequat per córrer quan calgui.

Tingueu cura amb els infants i la distància al foc.

Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, recordeu retirar tendals, tapar els vidres i abaixar les persianes.

I recordeu seguir les indicacions del servei d’ordre, així farem la festa més segura!

El Tradicionàrius a Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Dissabte 11, a les 21.00 h
Tradicionàrius

Enguany la festa major d’hivern ve carregada de música en directe. Dissabte a la nit, tot just acabat el Correfoc, el 36è Festival Folk Internacional Tradicionàrius aterrarà a la plaça de Sant Jaume per fer-nos gaudir de dos concerts de música folk.

El primer concert serà Riu X, una producció del grup Riu. La formació té un directe enèrgic, sensible i potent, que repassa el seu repertori amb peces com el ball de l’Àliga de la Patum, el ball de Bastons de l’Arboç i Lo tio Pep, sense deixar de banda altres melodies ben sonades que no us decebran.

Tot seguit sentirem la rumba catalana de Todos los gatos son pardos (23.00 h), un homenatge al Gato Pérez. El grup s’acompanya de diversos músics que repassen les cançons més emblemàtiques d’aquest músic que va renovar la rumba catalana i va deixar un llegat farcit de respecte, sabor i gràcia.

XXX Correfoc de Santa Eulàlia

Plaça Reial
Dissabte 11, a les 20.00 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (final cap a les 20.45 h).

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i les bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

ATENCIÓ:

La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

  • Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.
  • Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells i elles, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.
  • Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.
  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.
  • No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!
  • Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral

Catedral de Barcelona
Dissabte 11, a les 21.00 h, i diumenge 12, a les 16.45 h
Esbart Ciutat Comtal

L’Esbart Ciutat Comtal presenta la novena edició d’Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.