Barcelona Cultura
Vés al contingut

Matinades de grallers

Baixada de Santa Eulàlia
Diumenge 12, a les 8.00 h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.

Cercavila de la Gegantona Laia

Palau de la Virreina
Diumenge 12, a les 9.00 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, Boqueria, Call i plaça de Sant Jaume

Per la diada de la patrona, la gegantona Laia deixa per una estona les seves companyes d’exposició al Palau de la Virreina per dirigir-se en cercavila a la plaça de Sant Jaume. Allà saludarà l’alcaldessa de Barcelona i retrà homenatge al penó de Santa Eulàlia.

Cerimònia del penó de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 12, a les 9.45 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

El diumenge 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Sonarà l’himne d’Els Segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i tots plegats saludaran el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

XII Trobada de Puntaires

Carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel
Diumenge 12, a les 10.30 h

Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància en la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i mitjan segle XX. No us perdeu el so inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els moviments hàbils dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició.

Els Falcons de Barcelona

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 12, a les 10.30 h

Cercavila: 10.00 h.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Els Falcons de Barcelona sortiran en cercavila des de la plaça Nova i passaran pel carrer del Bisbe on, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, bastiran una figura en honor de la patrona. A la plaça de Sant Jaume, els Falcons construiran les seves espectaculars figures humanes que, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament figures noves.

Els Falcons de Barcelona es van presentar a les festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol (en txec, falcó), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre ells Catalunya, on es va implantar cap al 1928.

XL Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Trobada a la plaça Reial
Diumenge 12, a les 10.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

11.30 h, inici del Seguici

12.00 h, baixada de Santa Eulàlia: Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova i ofrena floral.

13.15 h, plaça de Sant Jaume: Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)

Els gegants de moltes de les colles geganteres de Barcelona, i alguna de fora de la ciutat, es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h aproximadament se celebra el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova.

Diada Castellera de Santa Eulàlia

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 12, a les 11.00 h
Coordinadora de Colles de Castellers de la Ciutat de Barcelona

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats.

A les 11.00 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar tots els seus castells a l’antiga, simultàniament i en un temps limitat a 60 minuts.

Ballada doble de sardanes

Avinguda de la Catedral
Diumenge 12, a les 17.00 h
Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

Per Santa Eulàlia comença la temporada sardanista, un dansa imprescindible de la Festa Major. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Mediterrània. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.

La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia

Sortida des del Palau de la Virreina: Cercavila de Gegantes.
Diumenge 12, a les 18.30 h
Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol a les 19.00 h. Represa a les 19.30 h.

Passejada de les Laies. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i Ball de Santa Eulàlia, cap a les 19.50 h), carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a les vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes nova i vella de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

Ballada de sardanes

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 12, a les 18.30 h
Amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

Què seria d’una festa major sense sardanes? Durant les festes de Santa Eulàlia és tradicional que es faci una ballada durant la vesprada del dia 12, diada de Santa Eulàlia. La música sempre va a càrrec de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que interpreta melodies que dansen en rotllana desenes de barcelonins i barcelonines.

La ballada acabarà cap a les 20.25 h amb l’arribada de totes les gegantes i gegantones que formen part de la Passejada de les Laies i que dansaran el Ball de Santa Eulàlia al so de la cobla.

No us ho perdeu!

Castell de focs de cloenda

Plaça de Sant Jaume
Diumenge 12, a les 20.30 h

En acabar la festa, la plaça retronarà amb un gran castell de focs que il·luminarà el cel de Barcelona per acomiadar, fins l’any que ve, Santa Eulàlia i la festa major d’hivern.