A Barcelona cada cop fa més calor i augmenta la freqüència de períodes més càlids, mentre les precipitacions són cada cop més irregulars i escasses.

L’any 2018 ha estat un any prou representatiu dels riscos climàtics que Barcelona ja comença a patir entre els que destaquen: una pre-alerta per sequera, un augment clar de les temperatures, 2 episodis d’onada de calor, 6 episodis de pluges intenses, 4 de pluges torrencials i 13 alertes per insuficiència drenant, 2 episodis en fase d’emergència per gel i neu i 6 episodis de ventades.

Cada cop fa més calor

Les temperatures a la ciutat de Barcelona han incrementat des de l’any 2016. Les onades de calor s’han anat succeint intermitentment els darrers anys, especialment des de l’any 2003 que va esdevenir l’any amb més onades, un total de 13. Des de l’any 2012 a la ciutat de Barcelona s’han donat 19 onades de calor, 10 de les quals s’han concentrat els darrers dos anys, 2017 i 2018.

Cada cop plou menys

La precipitació mitjana mostra una tendència a la disminució. Tot i que les mitjanes de pluja acumulada descendeixen en els últims anys, la precipitació presenta una gran variabilitat interanual, el que fa difícil establir una periodicitat de les dades observades.

L'any 2018 ha estat un any excepcionalment plujós (cinquè any amb més pluja acumulada: (923 mm) des de 1914) i amb episodis de pluges intenses (alguns d'ells excepcionals) després de 3 anys amb precipitacions per sota de la mitjana de Barcelona (587 mm), el que va portar a l'entrada en alerta i prealerta per sequera el gener de 2018. L'any 2015 va ser extremadament sec (només 321 mm de pluja acumulada), no obstant, va tenir 3 episodis de pluja intensa.