Tornar

‘Vida en el campo’, de Josep Bartolí, tinta i collage sobre cartolina 1939-44 AHCB3-235/5D.19, 24928
‘Adiós papá’, de Josep Bartolí, tinta sobre cartolina 1939-44 AHCB3-235/5D.19, 24938

Cada mes, una història

L’Arxiu Històric de la Ciutat exhibirà mensualment un document original dels seus fons en el nou cicle ‘La vitrina del document del mes’.

A partir del mes de febrer, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona estrena a la seva sala d’exposicions ‘La vitrina del document del mes’, un espai on cada mes s’exposarà una peça original destacada dels seus fons. L’objectiu d’aquest nou cicle és donar a conèixer la riquesa i la varietat del fons documental de l’Arxiu, una iniciativa que, fins ara, es duia a terme només de manera virtual al web de l’Arxiu i que ara suma l’exposició dels documents originals seleccionats en una vitrina de gran format a la sala d’exposicions del vestíbul de la Casa de l’Ardiaca, acompanyada d’uns textos explicatius en tres idiomes. Es pot visitar gratuïtament de dilluns a divendres de 9 h a 19.30 h i els dissabtes de 10 h a 19.30 h. Els diumenges i els festius està tancat.

El cicle s’inicia amb quatre dibuixos originals de Josep Bartolí, del seu pas pels camps de concentració en acabar la Guerra Civil, que l’Arxiu conserva gràcies a la donació que el mateix artista va fer el 1989. Es tracta d’un conjunt de 116 dibuixos originals, la meitat dels quals estan fets amb tinta i d’altres amb collage de paper de diari, que apareixen al llibre Campos de concentración (1944). “La idea és més important que la pintura o el dibuix... necessito explicar alguna cosa i, com que no tinc altre llenguatge, ho haig d’expressar amb el que tinc, dibuix i pintura, però sacrificant els cànons artístics, oblidant el classicisme plàstic, les lleis amb què es regeix la pintura”, confessava el mateix Bartolí. L’obertura al públic de la nova vitrina coincideix amb la visita a Barcelona de George Bartolí, nebot de l’artista, i Françoise Roux, directora del Memorial del camp de Ribesaltes, institució que prepara una exposició monogràfica dedicada a Josep Bartolí.

Coincidint amb diversos aniversaris de l’artista, com ara el 110è del seu naixement i el 25è de la seva mort, Josep Bartolí ha estat protagonista del film animat Josep, del dibuixant Aurel, seleccionat per al festival de Cannes, així com també de l’edició en castellà del llibre La Retirada, en què es posen en diàleg els dibuixos de Bartolí i les fotografies del seu nebot Jordi/Georges Bartolí. Recentment, la televisió francesa ha difós el documental Bartolí, le dessin pour mémoire, rodat en part aquí, a les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Cada mes l’Arxiu presentarà documents relacionats amb el moment de l’any, efemèrides històriques i activitats o treballs del mateix centre amb l’objectiu de divulgar els documents que s’hi conserven. Entre els originals que l’Arxiu exposarà al públic durant els propers mesos s’inclou la correspondència privada entre Narcís Oller i Emilia Pardo Bazán —coincidint amb la celebració del centenari de la mort de l’escriptora gallega—, una edició extraordinària del Quixot de Cervantes editada a Barcelona, la col·lecció d’exemplars del diari El Noticiero Universal —que l’Arxiu ha digitalitzat íntegrament i ha posat a l’abast dels internautes— i documentació inèdita sobre la construcció de les muralles medievals del Raval durant la segona meitat del segle XIV, entre d’altres.

Podeu trobar més informació al web de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Data de publicació: Dimarts, 16 Febrer 2021
  • Comparteix