Sumem energies
Sumem energies és una proposta formativa que treballa l’eficiència energètica. Durant el curs el professorat aprèn quins dispositius i elements del centre educatiu contribueixen al consum energètic, a partir de la utilització d’instruments de mesura.
Els centres participants tenen la possibilitat de realitzar una descoberta energètica acompanyats d'expertes que els guiaran i motivaran per mesurar el consum elèctric del centre i la il·luminació de les aules. A partir d'aquest diagnòstic s'acompanyarà al centre en l'elaboració d'un pla d'acció d'estalvi energètic que busqui comprometre a tota la comunitat educativa. Finalitzem el curs amb una trobada opcional a l'acte de cloenda de secundària per compartir experiències.
Durant el transcurs dels curs hi ha una sessió introductòria i dues sessions de formació per al professorat novell, sobre lectura de factures d'electricitat i sobre eficiència energètica.
-
- Entendre què és l’energia, com i quan es fa servir i l’impacte ambiental i social del model energètic actual.
- Empoderar la comunitat educativa i proporcionar-los eines per estalviar energia, millorar el confort i fomentar l’ús d’energies renovables en el centre educatiu.
- Implicar la comunitat educativa del centre en les accions de millora energètiques.
- Comunicar i compartir experiències amb la comunitat educativa del mateix centre i d’altres centres.
-
A l’alumnat de segon, tercer i quart d’ESO
-
- Motivació: Formular la pregunta: Per què ens cal sumar energies?
- Diagnosi: Formular les preguntes: com, quan i quanta energia es consumeix? Com s’interpreten les factures?
- Passem a l’acció: Aprendre a actuar per reduir el consum energètic.
- Avaluació: Avaluació del procés d’aprenentatge adquirit.
Es proposa un itinerari bàsic amb un mínim de cinc activitats, com a punt de partida, perquè cada centre educatiu tingui la capacitat d’escollir si també volen fer altres activitats proposades.
A més, se suggereix una activitat transversal de comunicació, perquè l’alumnat comparteixi amb la resta de la comunitat educativa les descobertes energètiques del centre. I també amb la creació d’una comissió energètica, a través de la qual es posin en comú les descobertes fetes i es plantegin accions de millora en el centre. -
La microxarxa està pensada per tenir una estructura flexible i que es pugui adaptar a les necessitats de cada centre. Es dotarà els centres de continguts, guies didàctiques per al professorat, instruments de mesura en préstec de l’SDEA i acompanyament dels experts al llarg del projecte.
En acabar l’any hi haurà una trobada dels delegats i delegades energètiques dels diferents centres participants per compartir experiències.
-
- Fer que el professorat participant assisteixi a les sessions obligatòries i a l’Acte de cloenda de secundària d’Escoles + Sostenibles.
- Recollir dades per fer el tractament corresponent amb els experts
-
Si sou centres públics o concertats, us heu d'inscriure a través de la CUPObre en una finestra nova (termini 28 d'abril al 15 de setembre).
Si sou centres privats o EBM, us heu d'inscriure a les microxarxes a través d'aquest formulari (termini 28 d'abril al 15 de setembre).
Els centres que us inscriviu, preneu el compromís de tenir vigent un projecte específic d’Escoles + SosteniblesObre en una finestra nova per al 2025-26, dins dels terminis establerts (màxim fins al 15 de setembre de 2025). Un cop vençut aquest termini, ens posarem en contacte amb els centres inscrits per confirmar la vostra acceptació.
Més informació
Recursos
- Aparells en préstec - maletí amb aparells de mesura d'energia
- Maletí d'aparells de mesura d'energia: fitxa d'activitats
- Aparells en préstec - luxímetres i wattímetres
- Joc de taula - A 10 torns del col·lapse
- Glosari energia (PDF 63.4 KB)
- Exemple factura centre educatiu (PDF 471.52 KB)
- Guia d'eficiència energètica per a centres educatius (PDF 6.51 MB)
- Exemple factura domèstica (PDF 512.96 KB)
Sessions de la formació

Primera sessió. Presentació "Sumem Energies"
Aquesta sessió serveix per presentar la microxarxa, els objectius que persegueix i la metodologia que se seguirà durant els mesos següents.
Lloc:
virtual
Quan:
16/10/2024

Segona sessió. Lectura de factures d'electricitat
En aquesta sessió s’aborda el glossari relacionat amb temes energètics, així com la lectura i comprensió de les factures d’electricitat que ens arriben al centre o a la llar.
Lloc:
virtual
Quan:
22/01/2025

Tercera sessió. Eficiència energètica
En aquesta sessió s’aborden els conceptes relacionats amb l’eficiència energètica al centre i a la llar. S’aprofundirà pel que fa a les eines i els mètodes que poden ser útils per fer més eficient el consum elèctric, i així reduir el consum d’electricitat.
Lloc:
Edifici TO (Metro Maresme i Fòrum)
Quan:
05/03/2025