Bones idees per canviar el món 2019
Anualment es publica l'Informe d'Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona, un instrument de coneixement dels progressos de la ciutat des de la perspectiva del desenvolupament sostenible i de monitoratge dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.
A més, l'informe destaquen bones pràctiques d'algunes de les organitzacions membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, iniciatives que ressalten per la seva contribució en l'assoliment de cada objectiu del Compromís. Aquesta selecció de les anomenades “Bones idees per canviar el món” pretén, per una banda, donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa.
La selecció de les bones pràctiques de l’any 2019 ha estat a càrrec de la Comissió Avaluadora formada pels membres de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i l’equip tècnic de l’elaboració de l’Informe d'Indicadors de Sostenibilitat, que en aquesta ocasió, han volgut destacar una bona pràctica addicional per la seva contribució transversal als objectius del Compromís.
Objectiu 1: Biodiversitat
Accés Natura!
Animal Latitude
Iniciativa per donar a conèixer la fauna i flora de la ciutat a través d’itineraris adreçats a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, en col·laboració amb entitats socials. Es fa ús de metodologies adaptades tant per a l’entorn com per a les persones participants.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Vehicles elèctrics compartits
Som mobilitat
Servei de vehicles elèctrics compartits per fer possible una mobilitat més sostenible fomentant els grups locals i el cooperativisme.
Actualment, el servei ofereix “Cargobikes” i cotxes elèctrics i pròximament també oferirà furgonetes elèctriques.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Jardí terapèutic Hospital Sant Pau
Gadic
Col·laboració de tres entitats de la xarxa per a la creació d’un entorn naturalitzat i integrador on poder realitzar diferents teràpies restauratives, alhora que millora la qualitat ambiental de l’entorn i es consolida com a refugi per a la biodiversitat.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
Aplicació Too Good To Go
Too Good To Go
Acció contra el malbaratament alimentari que es materialitza en una app mòbil pensada per ajudar els establiments a reduir el seu excedent de menjar al final del dia. Les persones usuàries poden adquirir els productes a baix preu evitant així el malbaratament dels excedents dels restaurants i altres establiments alimentaris.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Cros sense residus
Cros Popular de Sants
Implantació de diferents mesures per reduir l’impacte dels residus generats durant la cursa, des de l’eliminació d’envasos individuals o el canvi de gots de plàstic per compostables, fins a la substitució de la cinta perimetral per una de tela reutilitzable.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Projecte educatiu canviem
Escola Betània Patmos
Joc de simulació en què la classe es converteix en un poble. L’alumnat es distribueix els següents rols: alcaldia, empresariat, ciutadania, periodistes, membres de dos partits polítics, etc. Inicialment, el poble és insostenible en termes ambientals i l'alumnat ha de canviar la situació.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Banc d’hores de manteniment
Hotel 1882
A través de diferents associacions del barri, l’hotel contacta amb persones vulnerables i posa a la seva disposició un banc d’hores del seu equip de manteniment per poder arreglar desperfectes que tinguin a casa.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Blue Tool
La Page Original
Eina digital, d’ús públic, per aplicar metodologia d’ecodisseny i valorar projectes de disseny gràfic des del punt de vista de l’ecoeficiència i la sostenibilitat. Creada en col·laboració amb l’ESDAP (Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya).
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
Compra amb consciència
Escola La Muntanyeta
El primer dia de classe, l'alumnat es va trobar sense material i va haver de ser responsable de la seva tria i compra, tenint en compte criteris econòmics, però també ambientals. Els resultats han anat més enllà de la compra i ara l'alumnat és plenament conscient dels recursos que tenen i com s'han de cuidar i gestionar.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Apadrinar un bosc
Social Forest
Gestió sostenible de boscos amb finançament d’empreses que crea oportunitats laborals per joves en risc d'exclusió. El projecte ajuda a reduir el risc d'incendi forestal en la zona gestionada i a construir ponts entre les persones i els boscos del nostre voltant.
Reconeixement addicional per contribuir transversalment als objectius del Compromís
Alberg-eco
Twentytu Hostel
Allotjament turístic amb certificació Biosphere Responsible Tourism. Entre les mesures de sostenibilitat s’inclouen l’eficiència en l’ús de l’aigua, l'energia i els materials, la contractació d’empreses d’integració social i la participació en esdeveniments del barri de Poblenou.