Matí Bastoner

Inici

Inici: pl. de Sant Jaume. Recorregut: Ferran, La Rambla, Cardenal Cassañas, pl. del Pi, pl. de Sant Josep Oriol, c. de la Palla, Banys Nous, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Sever, c. de Sant Felip Neri, pl. de Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, c. del Bisbe, pl. de Sant Jaume

Matí Bastoner

El ball de bastons és una dansa antiquíssima i tradicional, estesa per molts països d’Europa i fortament arrelada en el nostre des del segle XII. Es tracta, potser, d’una reminiscència d’una dansa ritual camperola, o d’una dansa guerrera en la qual les espases s’han canviat per bastons. A Barcelona, on l’activitat bastonera és intensa, una dotzena de colles participen en el Matí bastoner de la Mercè, que comença amb una exhibició a la plaça de Sant Jaume i continua amb una cercavila al so del flabiol, les gralles, l’acordió, el violí i els cops dels bastons.

Els balls, en alguns casos, narren en forma de dansa la lluita entre dos bàndols, que es distingeixen pels colors del faldellí i del mocador, i pot considerar-se com la dansa més estesa al territori català. Si en el seu origen era executada només per homes, a partir dels anys seixanta del segle XX s’hi van incorporar les dones, que lluiten des d’aleshores en igualtat de condicions. El recorregut que conduirà les colles pel barri Gòtic tancarà una activitat organitzada per la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya, entitat que promou actes culturals, populars i folklòrics de caire bastoner per difondre la cultura popular catalana.


Anar al final del mapa

Llista de punts que es mostren al mapa

  Anar al principi del mapa
  • Pl Sant Jaume, 1
  • Ciutat Vella
  • el Barri Gòtic
  • 08002 Barcelona

  Altres activitats al mateix espai i dia

  25 de setembre matí

  Ballem amb Kíiv. Folk d'Ucraïna

  La Plaça de Sant Jaume
  DL. 25 · 12:00 h

  25 de setembre tarda

  Havaneres

  Concert "Modo Libre"

  La Plaça de Sant Jaume
  DL. 25 · 19:00 h
  Havaneres

  Concert: "Els Pescadors de l'Escala"

  La Plaça de Sant Jaume
  DL. 25 · 20:30 h

  25 de setembre nit

  Toc a plegar

  La Plaça de Sant Jaume
  DL. 25 · 21:30 h