Tornar

Imatge amb el títol "Teatre Arnau Itinerant"

L’Arnau Itinerant presenta programació: cinc projectes artístics ideats per a un any excepcional

Arts escèniques, projectes comunitaris i recuperació de la memòria del Paral·lel són els eixos de la nova programació del Teatre Arnau Itinerant

La tercera temporada del Teatre Arnau Itinerant, el teatre nòmada de titularitat pública i gestió comunitària, pren forma i ho fa a través de cinc projectes singulars que combinen i hibriden llenguatges artístics tan diversos com el musical, la ràdio, l’espectacle de revista, el documental i les tradicionals barraques de fira, que omplien l’artèria barcelonina del Paral·lel.

La nova temporada s’ha gestat en un context de restriccions causades per la pandèmia, i això ha fet que les cinc propostes artístiques hagin treballat a contrarellotge per repensar-se i adaptar el format a les circumstàncies. Malgrat els canvis, els nous projectes que integren el programa de l’Arnau es caracteritzen, com és tradició, per la interdisciplinarietat i la diversitat, així com pel risc i l’experimentació, en un programa heterogeni protagonitzat per diferents col·lectius i comunitats, com el poble gitano, les dones que usen drogues per sobreviure diferents violències, els artistes del transformisme i el jovent d’escoles i instituts del barri del Raval.

Cinc propostes singulars, experimentals i integradores

L’Escola de Músics i JPC del Raval impulsa el musical Arnau, musica’t!!!, creat i protagonitzat per l’alumnat de l’Escola Collaso i Gil i de l’Institut Milà i Fontanals, amb l’objectiu d’unir la creació artística, la producció cultural i la recuperació de la memòria històrica del Teatre Arnau i el seu entorn. L’espectacle s’estrenarà el proper 26 de maig a l’amfiteatre del Teatre Grec, amb l’aforament restringit a famílies i a membres de la comunitat educativa.

Les arts escèniques també prenen el protagonisme amb l’estrena de Passar revista, un espectacle de la companyia LAminimAL, que porta a l’actualitat una expressió artística que va triomfar especialment al Paral·lel durant la primera meitat del segle XX: la revista. La companyia, dirigida per Daniela De Vecchi, proposa reflexionar sobre la transgressió i la ruptura de patrons socials que va suposar aquest gènere portant-lo a l’actualitat. L’espectacle, que s’estrenarà de l’1 al 3 de juliol a la Sala Apolo i que neix també sota el paraigua del Festival Grec, vol reflexionar sobre com el poder transgressor de la revista ens pot salvar avui de la barbàrie cultural.

El poble gitano està present també en la programació de l’Arnau 2021, amb “La barraca de fira del Paral·lel”, un projecte comunitari de trobades entre la memòria i les arts escèniques, que inclou espectacles de teatre d’ombres, màgia i rumba catalana en diversos espais dels barris i que culmina amb la construcció d’una barraca de fira itinerant com les que es podien veure a finals del segle XIX.

En la seva aposta per l’experimentació artística, l’Arnau també ofereix projectes com la Metziràdio, un laboratori sociocultural en format radiofònic impulsat pel col·lectiu Metzineres i protagonitzat per dones del Raval que comparteixen experiències i vivències singulars lligades a l’actualitat del barri. Dotze sessions en què dialoguen la comunitat, l’art i les vivències personals generant debats enriquidors i que enforteixen els sentiments de pertinença i de comunitat.

Per últim, l’Ateneu del Raval es proposa aprofundir en el rescat de la memòria viva dels artistes del transformisme que van ser (i encara són) els protagonistes d’un art popular i dissident. Ho fa a través de Raval Cuir, un cicle de xous protagonitzats per artistes de la comunitat LGTBIQ+ d’ahir i d’avui que es recollirà en un documental.

Creix la xarxa de l’Arnau

Parlar de l’Arnau, com es desprèn de la programació d’enguany, és parlar d’una xarxa de persones i entitats que cada vegada és més àmplia i que destaca per la seva pluralitat i inclusió. El 2021, a més, l’Arnau Itinerant s’ha incorporat a la xarxa de projectes que formen Cultura Viva, un espai d’innovació i de trobada on es generen relacions entre agents culturals diversos de la ciutat de Barcelona.

Més informació de la programació 2020-2021 en aquest web.

Data de publicació: Dimarts, 18 maig 2021
  • Comparteix