Bones idees per canviar el món 2020
El 2 de juliol es va celebrar l'acte de reconeixement de les "Bones idees per canviar el món 2020", una selecció de 10 bones pràctiques que van rebre un obsequi de la mà del Regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona Eloi Badia. Aquesta selecció d'iniciatives pretén, per una banda, donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa.
Cada una d’elles correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La deliberació i tria de les bones pràctiques ha estat a càrrec de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, se'n va presentar més d'una setantena que podeu consultar a la plataforma Decidim. Atesa la situació de crisi sanitària del 2020, enguany s’han escollit amb especial interès les actuacions relacionades amb la declaració del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat “Alcem-nos per una reactivació ecològica, social i econòmica justa”.
Objectiu 1: Biodiversitat
Bicicletada pels nous espais verds del Poblenou
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Institut de Ciència i Tecnología Ambientals (ICTA), Laboratori de Justícia Ambiental y Sostenibilitat de Barcelona (BCNUEJ)
Iniciativa per donar a conèixer i formar sobre els espais verds del barri del Poblenou d’una forma presencial en l’època del distanciament social amb la col·laboració de persones expertes i veïnat.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Espais verds al barri: cartografies
Escola Diputació
Activitat a l’aula que busca a través de mapes i cartografies estudiar com és de sostenible el seu barri quant a mobilitat, reciclatge, espais verds, migracions, etc.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
No volem una salut de plàstic
Rezero
Campanya comunicativa per sensibilitzar sobre la gran quantitat de plàstic que ens envolta i els efectes directes que té sobre la nostra salut a partir de l’anàlisi d’orina de 20 personalitats famoses.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
App gratuïta "Prevenir la infecció"
Ramboll Iberia
Arran la situació de crisi sanitària a escala mundial, Ramboll Iberia va llançar una nova aplicació de capacitació interactiva i gratuïta per ajudar les empreses a preparar i donar suport als treballadors i treballadores que tornen a l'oficina reduint el risc d'infecció.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Reparatruck i Didaltruck: economia circular sobre rodes
Solidança
La Reparatruck és un servei mòbil d’autoreparació que ofereix serveis gratuïts per aprendre a arreglar petits aparells elèctrics, electrònics i bicicletes i la Didaltruck és un servei mòbil per ensenyar arranjaments de roba i sensibilitzar envers un consum més responsable.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Ecoguardians! Apoderar l’alumnat en la presa de decisions
Escola Decroly de Barcelona
Creació d’una comissió de sostenibilitat formada per l’alumnat que proposa accions adreçades a millorar la sostenibilitat a les aules. També s’inclou a l’assemblea general del personal docent i l’alumnat un punt a l’ordre del dia sobre la sostenibilitat a l’escola.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Solidaritat en temps de pandèmia
Sweet BCN Youth Hostel i JAM Hostel Barcelona
El Sweet BCN Youth Hostel va acollir a persones sense sostre a les seves instal·lacions durant un període de set mesos i el JAM Hostel Barcelona acull a gairebé 40 joves migrants de diferents orígens des del mes de juliol del 2020.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Fons cooperatiu per l'Emergència Social i Sanitària
19 entitats impulsores: Opcions Cooperativa, Coopolis, La Pera, XES, Coop57 i més
Campanya de crowfounding per donar suport econòmic a iniciatives cooperatives, associatives i comunitàries que treballen per fer front a l’emergència social i sanitària practicant el suport mutu i la solidaritat.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
“Amunt i avall, pageses, cucs i alls”. Educació agrícola i sobirania alimentària a les escoles
Hand Made Theatre
Projecte d'educació agrícola per sensibilitzar l'alumnat de primària sobre la importància de la terra com organisme viu imprescindible per la sostenibilitat, per a la nostra salut i per avançar cap a una sobirania alimentària. Es pretén arribar als espectadors més petits a través de la representació d’un conta contes i amb un seguit de material virtual per poder utilitzar en pissarres digitals a les aules.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Els Ruscs com a model de resiliència alimentària durant el confinament
El Rusc Que Diu Sí!
Els Ruscs són comunitats de consum local enxarxades entre si que durant el temps del confinament, van aconseguir organitzar-se per mantenir el servei als consumidors i consumidores, col·laborant amb productors locals, a la vegada que es feia promoció del comerç i els productes de proximitat.