Nadal 2023

Plantes de Nadal

1/1

Boix grèvol (Ilex aquifolium)

De fruits rodons vermells i fulles punxegudes i elegants, el boix grèvol s'ha convertit en la planta per excel•lència del Nadal i la preferida per als guarniments i les decoracions d'aquestes dates.

Per als celtes, el boix grèvol atreia la bona sort i la prosperitat, i per això el feien servir quan arribava el solstici d'hivern. Per als druides, era una planta sagrada, i també ho era per als antics romans, que l'associaven al déu Saturn. El cert és que les seves fulles perennes remeten a la vida eterna.

Actualment, el boix grèvol és una espècie protegida i només se'n permet la venda dels espècimens de cultiu controlat.

 

 

1/1

Ponsètia o flor de Nadal (Euphorbia pulcherrima)

Aquesta planta, originària de Mèxic, s'ha fet un lloc en la decoració interior nadalenca, gràcies a les seves flors d'un color vermell intens, que floreixen a l'hivern, i a les fulles verd fosc.

De fet, perquè la ponsètia floreixi, és essencial que no li toqui la llum del sol més de dotze hores seguides, per la qual cosa és una planta perfecta per a aquestes dates.

1/1

Vesc (Viscum album)

Com en el cas del boix grèvol, també s'ha relacionat el vesc amb la bona sort, i se'l considera una mena d'amulet; ara bé, cal regalar-lo, perquè mantingui les seves propietats beneficioses.

S'acostuma a col·locar sobre la porta d'entrada, per espantar els mals esperits; si bé també es pot posar en els marcs de les portes o al sostre. També es diu que, si una parella es troba sota el vesc per casualitat, s'ha de fer un petó, i d'aquesta manera s'assegurarà l'amor i la felicitat.

El vesc s'ha de cremar cada any i substituir-lo per un altre de nou, que també sigui regalat.