Nadal 2023

Tradicions de Cap d'Any

1/1

Campanades

El compte enrere de l'any que se'n va el marquen les darreres dotze campanades, que tothom segueix amb fervor. A ritme de cada campanada, es menja un gra de raïm i se sol demanar un desig.

Amb aquest ritual es crida la bona sort, si bé el costum de menjar raïm per Cap d'Any no és gaire nou, en comparació amb altres tradicions nadalenques, i té el seu origen en l'excedent de raïm que es va produir l'any 1909.

1/1

L'home dels Nassos

L'últim dia de l'any també és el dia en què surt al carrer l'home dels nassos. Aquest personatge misteriós només es deixa veure un dia a l'any. El que el fa tan especial és que té tants nassos com dies té l'any!

Us ho imagineu? Doncs cada any s'anima els infants perquè busquin aquest senyor tan estrafolari, tot i que, en el fons, ho som tots nosaltres, perquè el dia 31 de desembre tenim tants nassos com dies queden a l'any.

1/1

Festes de cap d'any

Per donar la benvinguda a l'any nou i acomiadar l'any vell s'acostumen a organitzar festes i reunions d'amics i familiars, que tenen com a moment màgic les dotze de la nit, hora en què cal procedir al ritual de les dotze campanades. A ritme de cada campanada, es menja un gra de raïm. Després és el torn dels brindis amb cava, els petons i les abraçades.

A partir de la mitjanit comença el ball i la disbauxa. És el moment de fer servir el cotilló; posar-se un barret de paper, fer volar serpentines i gastar bromes amb l'espanta-sogres.

Les festes acostumen a allargar-se, aquesta nit màgica en què tothom demana desigs i es fa propòsits per al nou any.

1/1

Cursa dels Nassos

Barcelona celebra des de l'any 1999 la Cursa dels nassos, una prova atlètica que recull la tradició internacional de fer curses el dia de Sant Silvestre. La cursa de Sant Silvestre més antiga i famosa és la de Sao Paulo, que se celebra des del 1925.

Es tracta d'una prova molt especial, impregnada d'un ambient festiu únic, molt participativa i oberta a tots els ciutadans. És habitual disfressar-se, posar-se perruques o guarnir-se amb els elements del cotilló.

1/1

Primer bany de l'any

Fa un parell de dècades, entre els rituals d'inici de l'any nou a Barcelona, s'hi inclou el "Primer bany de l'any", una manera de començar l'any amb esport, salut i energia.

Aquesta capbussada col·lectiva al Mediterrani, apta només per als qui no tinguin por de les temperatures hivernals de l'aigua marina, s'acostuma a celebrar el dia 1 de gener al migdia. I s'hi serveix un brou calent per a tots els valents que participen en el bany.