Nadal 2023

Tradicions de Reis

1/1

Reis d'Orient

Gaspar, Melcior i Baltasar són els tres Reis d'Orient, i cada cinc de gener, a la nit, viatgen de casa en casa per portar regals als infants, els quals prèviament els hauran escrit una carta per demanar-los els jocs i les joguines que volen. És habitual que els regals s'obrin el dia 6 de gener, el dia de Reis, al matí.

Aquests tres personatges s'inspiren en els mags o savis que van portar ofrenes al nen Jesús, tal com recull el Nou Testament.

Amb el temps, s'ha configurat la imatge i la llegenda dels Reis Mags. Melcior, d'origen europeu, és el Rei Blanc; Gaspar, d'origen asiàtic, és el Rei Ros i Baltasar, el Rei Negre, és d'origen africà.

 

 

El rei Baltasar sosté un nadó que una dona del públic li acosta abans de la cavalcada.
1/1

El dia de Reis

El 6 de gener, el dia de Reis, s'obren els regals que han portat els tres Reis Mags durant la nit.

És un dia màgic per als infants, els quals es passen el dia jugant amb els presents que els han portat Ses Majestats d'Orient; tot i que algun pot endur-se la sorpresa de trobar carbó al costat de les sabates!

Durant el dia de Reis, és costum menjar en família i compartir el tortell de Reis, un dolç típic d'aquesta festa que inclou dues sorpreses, la fava seca i una figureta de rei. Qui trobi la fava haurà de pagar el tortell, mentre que qui trobi la figura serà coronat rei.