El canvi climàtic és una realitat i afecta la salut i la qualitat de vida de les persones. Barcelona té el desafiament de preparar-se per fer front a altes temperatures que, segons les projeccions climàtiques, afectaran la ciutat com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic.

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut el finançament del Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per al projecte “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, que planteja intervencions a onze escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

D’aquestes millores en podran gaudir l’alumnat de les escoles i la ciutadania, ja que els patis romandran oberts durant l’estiu. El projecte també tindrà un vessant pedagògic, atès que els nens i les nenes participaran en el disseny de solucions climàtiques i en l'avaluació de les accions. Paral·lelament, diversos centres de recerca avaluaran científicament els resultats de les intervencions en termes de salut i confort climàtic.

La UIA és una iniciativa que té com a objectiu trobar i provar noves solucions per a reptes del desenvolupament urbà sostenible que resultin rellevants per al conjunt dels membres de la Unió Europea. El projecte de Barcelona ha rebut una subvenció FEDER de 4 milions d’euros (més 1 milió d’euros d’aportació municipal) i el compromís és dur-lo a terme durant el període del 2019 i el 2022.

En aquest projecte hi participen l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ICTA-UAB, l'Institut de Salut Global de Barcelona i l’escola Vila Olímpica.

En què consisteix el projecte

L’objectiu és convertir onze escoles que actualment són vulnerables a la calor en refugis climàtics oberts a tota la ciutadania implementant solucions tradicionals contra la calor als edificis i transformant els patis introduint vegetació, espais d’ombra i punts d’aigua.

Eixos de treball

Participació

Participació: l’alumnat, la comunitat educativa i les diverses institucions i experts que participen en el projecte consensuaran el disseny dels espais i en definiran les necessitats específiques.

Projecte educatiu

Projecte educatiu: la definició i el seguiment d’aquestes mesures estaran inclosos en el projecte educatiu del centre que treballarà principalment la informació i formació sobre el canvi climàtic.

Obertura

Obertura d'espais per a la ciutadania: l’objectiu és que aquests espais no només serveixin per a l’alumnat de l’escola, sinó també per a tota la ciutadania de l’entorn que podrà accedir als patis en període no lectiu.

Salit i avaluació

Salut i avaluació: tots els canvis seran monitoritzats des de la perspectiva de la salut i el benestar de manera que es pugui avaluar l’impacte aconseguit en paràmetres ambientals, de salut, benestar, etcètera.

Replicabilitat

Replicabilitat: es busca que, a través d’aquestes actuacions, la ciutadania i la comunitat escolar coneguin la necessitat d’impulsar mesures per adaptar la ciutat al canvi climàtic i que siguin unes mesures replicables a altres edificis, sobretot escoles.

Escola

Les escoles seleccionades


El Consorci d’Educació de Barcelona va fer una convocatòria extraordinària a totes les escoles públiques de primària de la ciutat. Es van presentar 45 escoles, de les quals se’n van seleccionar 10, una per cada districte. Per a la selecció de les escoles es van tenir en compte criteris climàtics (grau d’exposició a la calor, cobertura de verd), intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edificació i consums energètics i estat dels patis.

A part de les 10 escoles seleccionades també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica, que forma part del projecte des de l’inici.

Les 11 escoles seleccionades són les següents:

DISTRICTEBARRIESCOLA
Ciutat VellaSant Pere, Santa Caterina i la RiberaCervantes
L’EixampleNova Esquerra de l’EixampleEls Llorers
Sants-MontjuïcLa Marina de PortRamon Casas
Les CortsLes CortsÍtaca
Sarrià - Sant GervasiEl Putxet i el FarróPoeta Foix
GràciaVallcarca i els PenitentsRius i Taulet
Horta-GuinardóLa Font d’en FargasFont d’en Fargas
Nou BarrisLes RoquetesAntaviana (institut-escola)
Sant AndreuSant AndreuCan Fabra
Sant MartíEl PoblenouPoblenou
Sant MartíEl PoblenouVila Olímpica

 

Com s'han transformat les escoles en Refugis Climàtics?

S’han transformat els espais exteriors, en un procés col·laboratiu entre administracions, entitats i escoles amb projectes pedagògics amb els infants de cada centre per decidir les actuacions concretes.

Aquestes actuacions verdes, blaves i grises han permès recuperar uns 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis de les escoles, en substitució de terra de formigó i s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més, s’han plantat un total de 74 arbres, equivalent als que hi ha en dues illes senceres de l’Eixample, i s’han instal·lat 26 nous punts d’aigua.

Podeu consultar aquí algunes de les propostes més destacades.

Paris Projecte

París, projecte germà

La ciutat de París també impulsa un projecte similar, el projecte OASIS de París, també aprovat a la mateixa convocatòria d’UIA i que així mateix se centra en l’adaptació al canvi climàtic i també farà intervencions a les escoles.

Adaptació i Pla Clima

El Pla Clima de Barcelona és un pla transversal que recull 242 accions fins al 2030. Un pla estratègic amb propostes per mitigar els efectes del canvi climàtic, propostes d’adaptació, de justícia climàtica i de foment de la participació ciutadana.

Entre altres, recull accions per augmentar l’adaptació i la resiliència de la ciutat davant els efectes del canvi climàtic que ja notem. Concretament, la línia d’acció 1 relativa al benestar de la ciutadania, “les persones primer”, en el punt relatiu a “prevenir la calor” preveu millorar les condicions de confort tèrmic en edificacions i espais públics de la ciutat i crear una xarxa d’espais de refugi climàtic davant altes temperatures, per garantir la salut i tenir una cura especial dels col·lectius més vulnerables.