Les cures, les arrels de les nostres societats

VILAVEÏNA. En motiu de la inauguració del Dia Internacional de les Cures i del Suport, coneixem les experiències de persones cuidadores.

Les persones que cuiden dia rere dia generen les condicions perquè existeixi la vida humana. Amb motiu del primer Dia Internacional de les Cures i del Suport que se celebra aquest 29 d’octubre, explorem el rol que exerceixen dins les societats actuals i ens endinsem en les històries de diferents persones cuidadores.

Som éssers humans interdependents i hem de resoldre les nostres necessitats per sobreviure. Davant d’aquesta realitat innegable, els moviments feministes i socials fa molts anys que reivindiquen el rol de les cures a les nostres societats. Les cures són les tasques que generen béns i serveis que resulten imprescindibles per al benestar físic i mental de les persones. Tothom necessita rebre cures al llarg de la vida. La infantesa, la vellesa i la malaltia requereixen que ens cuidin d’una manera específica, i l’adultesa amb salut és possible gràcies als afectes quotidians. Enguany s’inaugura el Dia Internacional de les Cures i del Suport, declarat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el passat 24 de juliol.

D’acord amb l’Aliança Internacional d’Organitzacions de Cuidadores (IACO), a Espanya hi ha set milions de persones cuidadores. Dins d’aquest conjunt, hi trobem les persones cuidadores familiars i les professionals, a banda de persones cuidadores voluntàries. Les familiars cuiden en l’àmbit domèstic sense cap remuneració econòmica, mentre que les professionals treballen en residències, centres de dia o domicilis.

Segons la psicòloga especialitzada en cures Martha Möller, de l’Associació Neurociència Aplicada Barcelona, les cuidadores familiars presten un servei social molt rellevant. A parer de l’experta, durant la fase inicial de la malaltia les persones malaltes es troben millor a casa seva, i les cuidadores familiars s’ocupen d’atendre les seves necessitats. Les cures, per tant, se subvencionen amb els recursos privats de les famílies.

Però a més de les cuidadores familiars, les cuidadores professionals són imprescindibles perquè les persones malaltes rebin les cures adequades. De vegades, les persones usuàries no són conscients que necessiten unes cures determinades i no es deixen ajudar. “Amb les cuidadores professionals en general tenen una millor conducta, i les cuidadores no pateixen tant, perquè és la seva feina”, explica Möller.

 

Ana i Carmen, dues històries de cures

L’Ana Luisa Pérez és una cuidadora professional que treballa a l’associació Més Que Cures des que es va fundar. Considera la seva feina contribueix molt positivament en la qualitat de vida de les persones que atén. “Nosaltres tenim en compte les necessitats i els interessos de les persones usuàries, i les cuidem d’una manera personalitzada perquè visquin de la millor manera possible”, assegura. La seva ocupació és principalment cuidar persones grans. A part de les cures físiques del dia a dia, hi ha una feina emocional constant. “Hi ha moments en què les persones grans cauen en pensaments negatius, i les cuidadores professionals ens encarreguem d’animar-les”, afirma Pérez.

La Carmen Otero és cuidadora familiar. S’encarrega de cuidar el seu marit malalt de Parkinson. Al principi, va assumir totes les cures, però amb el desenvolupament de la patologia va necessitar el suport d’una persona cuidadora professional. “Jo també soc gran, i amb el temps he perdut les forces per dutxar-lo i vestir-lo”, explica Otero. Les cures familiars li donaven un afecte irreemplaçable. “El meu marit em deia que el cuidava d’una manera que només tenia jo”, recorda Otero.

 

El suport de VilaVeïna

Ara, la Carmen fa natació als matins i assisteix a les activitats de VilaVeïna. Els tallers que organitza el servei de cures comunitàries influeixen molt positivament en la seva salut mental i emocional. “Gràcies a VilaVeïna les hores que soc amb el meu marit són d’una qualitat més gran, perquè m’enduc nous aprenentatges i noves perspectives”, valora Otero.

VilaVeïna és un servei municipal que organitza diverses activitats per a persones que cuiden de familiars o persones properes. Fes clic aquí i busca els espais VilaVeïna que et quedin més a prop. Una vegada els hagis trobat, fes clic a “Més informació” i ves a l’apartat “Agenda”, on veuràs les activitats programades per a persones cuidadores.

Comparteix aquest contingut